İSU’NUN 2022 YILI 1.OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI:625 MİLYON LİRA YATIRIM

İSU’NUN 2022 YILI 1.OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI:625 MİLYON LİRA YATIRIM

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğünün, 2022 yılı 1. Olağan Genel Kurulu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın Başkanlığı’nda Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

2021 yılı Faaliyet Raporu, Bilanço, Kesin Hesap, Taşınır Kesin Hesap ve Denetçiler Raporu ile Norm Kadro Düzenlenmesi ve Organizasyon Şeması, 2022 yılı Ek Ödenek Talebi görüşülerek oy çokluğu ile onaylandı. Genel Kurulda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Tahir Büyükakın, “Yapılan yatırımlar yüz akıdır. ”dedi. İSU Genel Müdürü Ali Sağlık da, 2021 yılında, bütçenin yüzde 49’u kullanılarak, Kocaeli genelinde 433 mahallede 625,4 milyon lira yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

 

KAYIP KAÇAK ORANI YÜZDE 26

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı ardından düzenlenen İSU 2022 yılı Birinci Olağan Genel Kurulu’nda sunum yapan İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, “2021 yılı sonu itibariyle 873.785 abone, 18.971 km uzunluğunda içme suyu, kanalizasyon, yağmursuyu altyapı şebekesi,13 adet içme suyu arıtma tesisi ve 22 adet atık su arıtma tesisi ile 2 milyonu aşkın insanımıza hizmet veriyoruz. Abone sayılarımız 2021 yılı içerisinde yüzde 3 oranında arttı. Şehre temin edilen su nüfus artışına rağmen binde 3’lük azalma meydana gelmiştir. Son 5 yıllık temin tahakkuk rakamlarımıza baktığımızda şehre verilen suda temin rakamlarında yüzde 6.9’luk artış olmasına karşılık tahakkuk oranında 15.3’lük bir artış görülmektedir. Bunun sonucu olarak kayıp su oranını, Kocaeli genelinde yüzde 26’e düşürdük. Bu oran, yaptığımız yatırımlarla sürekli aşağı düşmektedir. Çevre Şehircilik ve İklimlendirme Bakanlığımızın belirlediği 2028 yılına kadar yüzde 25 kayıp kaçak oranı hedefine biz 2022 yılı sonu itibariyle ulaşmış olacağız.” ifadelerinde bulundu.

 

EK BÜTÇE TALEBİ

Kurumun bütçe rakamları ile ilgili bilgi veren İSU Genel Müdürü Ali Sağlık,” 2022 yılı gelir bütçemiz 1.420 milyar TL, gider bütçemiz 1.785 milyar TL olarak takdir edilmiş ve gelir bütçesinde yüzde 105, gider bütçesinde ise yüzde 97 oranında gerçekleşme sağlanmıştır. Ancak taleplerimizin 2022 yılında artması neticesinde ek bütçe ihtiyacımız var. Bunun için 1.208 milyar lira ek bütçe talebimiz var. Ek bütçede açık finans modelimizde, 488 milyon TL olarak görünüyor. Bunu büyük oranda yatırımlardaki hak edişleri mümkün olduğu kadar yılsonunda 2023 yılına aktarmaya çalışarak ihaleleri eylül ekim ayı gibi yapıp buradaki finansman açığını borçlanmadan kapatmak istiyoruz. Bir ihtiyacımız olursa Büyükşehir Belediyesi’nden katkı isteyeceğiz. ” dedi.

 

İHSANİYE BARAJI’NDA MİKRO TÜNEL İNŞAATINA BAŞLANILACAK.

Su yönetimi çalışmaları hakkında bilgi veren İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, 2021 yılı içerisinde Karamürsel İhsaniye Barajında su tutulmaya başlandığını kaydetti.  2021 yılı içerisinde mevcut baraj ve kaynaklarda bir değişiklik olmadığını aktaran Genel Müdür Sağlık,” Hâlihazırda Yuvacık ve Namazgah Barajları, Sapanca gölü, yerel kaynaklar ve derin su kuyuları olmak üzere 260 milyon metreküplük su kapasitemiz var. Bizim hedefimiz; İhsaniye, Avcıdere, Ballıkaya barajlarını tamamlandığımız zaman 370 Milyon metreküp hedefine ulaşmaktır. İhsaniye Barajı 2021 yılı içerisinde su tutulmaya başlandı. İhsaniye barajında 20 kilometre iletim hattı ve 100 bin metreküplük arıtma tesisi yapılacak. 20 kilometrenin iletim hattında yer alan 2764 metrelik tünel çalışması var. DSi ile yaptığımız görüşmeler neticesindeihalesi gerçekleştirildi ve yüklenici firmaya yer teslimi yapıldı. Müteahhidin çalışmaya başlamasını bekliyoruz. Bu iş 161.2 milyon liraya mal olacak.  Ayrıca; çalışmalar kapsamında yapılacak olan 10 bin 500 metre 1200 mm çelik boru hattı, 5 bin 300 metre 1100 mm çelik boru hattı ve 100 bin metreküplük içme suyu arıtma tesisinin yapımı için DSİ ile görüşmelerimiz devam ediyor.” dedi.

 

BARAJLAR DOLU

2021 yılında etkili olan yağışlar ile birlikte barajlar ve göletler de yüzde 100 doluluk oranı bulunduğunu aktaran Genel Müdür Sağlık, sözlerini şöyle sürdürdü, “Bugün itibariyle barajlarımız tamamen dolu. Namazgah Barajı, havzası yağışlarda çok su alan bir yer olduğu için sel baskınlarına karşı kontrol amaçlı olarak yüzde 70 seviyesinde tutuyoruz. Suyun korunmasına ve üretiminde hassas çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İşlettiğimiz 13 adet içmesuyu arıtma tesisimiz, 2021 yılı içerisinde sağlıklı bir şekilde çalıştı. Suyun temini çalışması yetmiyor birde kaliteli şekilde takibi yapılması gerekiyor. Bununla alakalı Kocaeli genelinde aylık 372 farklı noktadan 1000 numune alarak analizlerini yapıyoruz. Ondan dolayı “Kocaeli’de su musluktan içilir” mottomuz kesintisiz devam ediyor.”

 

ATIKSU ÇALIŞMALARI

Çevrenin korunması ile ilgili olarak yapılan çalışmalar hakkında da Genel Kurul üyelerine bilgi veren İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, “Atık su yönetimi konusu 2021 yılı Marmara denizi Müsilaj problemi ile birlikte Türkiye gündemine geldi. İSU olarak müsilaj ile mücadeleye 2010 yılında plajyolu atıksu arıtma tesisini ileri biyolojik arıtma tesisine çevirerek başlatmıştık. Türkiye genelinde yüzde yüz ile biyolojik arıtmayı gerçekleştiren ilk kentiz. 2024 yılında yüzde yüz ileri biyolojik arıtma tesisine ulaşan ilk belediye biz olacağız. Atıksu arıtma sistemine 2021 yılı içerisinde 5 modüler atıksu arıtma tesisini devreye alarak 150 noktadan online atıksu denetimi gerçekleştirmekteyiz. Müsilaj ile birlikte geri kazanım suyunun önemi ortaya çıktı. 2021 yılı içerisinde sanayinin kullandığı 39 milyon metreküp suyun kullandığı 12.2 milyon metreküp suyu geri dönüşüm suyundan verilerek Yuvacık barajı üzerinde su baskısı ve su stresini azaltmış olduk.

 

Enerji giderlerimiz de çok yüksek. 2021 yılı içerisinde 130 milyon liralık enerji kullandık. 2021 yılı içerisinde Hidroelektrik Santrali (HES) Güneş Enerji Santralleri (GES) Biyokütle Enerji Santralleri (BES) ile 20 milyon 592 bin 689 kWh saat enerji ürettik. Üretilen Enerji 103 bin 383 adet hanenin 1 aylık elektrik ihtiyacına tekabül etmektedir. Tüketimimizin içerisinde enerji payının yüzde 16.3’ü kendi tesislerimiz ile karşılanmaktadır. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ”dedi.  

 

625 MİLYON LİRA YATIRIM

12 ilçede yapılan yatırımlar hakkında tek tek açıklamalarda bulunan Genel Müdür Sağlık, “2021 yılı İSU Genel Müdürlüğü olarak çok yoğun çalıştığımız bir yıl oldu. Kocaeli genelinde 433 mahallede çalıştık; 473 kilometre içme suyu hattı, 219 kilometre kanalizasyon hattı, 84 kilometre yağmursuyu hattı, 7.5 kilometre dere ıslahı yaptık. 163 bin 93 ton asfalt, 185 bin 977 metre kare parke döşedik. 30 adet içme suyu deposu ve 15 adet fosseptiği devreye aldık. Bunların karşılığında 625,4 milyon liralık yatırım gerçekleştirdik. Yanı 2021 yılı için bize tahsis edilen bütçenin yüzde 49’unu yatırıma ayırdık.

 

Bu çalışmalarda başta Büyükşehir Belediye başkanımız olmak üzere genel kurul üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Altyapı çalışmalarında çok sıkıntılar yaşıyoruz; yazın toz kışın çamur oluyor maalesef. Oluşan sıkıntılardan dolayı bütün Kocaeli halkından kurumum adına özür diliyorum. Daha intizamlı çalışarak vatandaşımıza en az sıkıntıyı aynı tempoda 2022 yılında da çalışmalarımıza tüm hızıyla devam edeceğiz. ”dedi.

 

BAŞKAN BÜYÜKAKIN,”YAPILAN YATIRIMLAR YÜZ AKIDIR”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç Dr. Tahir Büyükakın, su faturalarının yüksek olmasıyla ilgili eleştirilere cevap verdi. Büyükakın, ” Biz yatırım performansını bütçemizin yüzde 50’sini bu tarife ile yaptık. İSU’nun bütçesi son derece başarılı bir şekilde yönetiliyor. Kusurlar olmuştur sahada eksiklikler olmuş olabilir ama bunu genel bir durum gibi göstermek arkadaşlarımızın motivasyonunu bozmaktır. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum; hepsinden Allah razı olsun. Sahada gerçekten çok iyi çalışıyorlar. 625 milyon TL sadece 2021 yılında yapılan yatırım. Gerçekten yapılan yatırımlar yüz akıdır; yüzümüzü ak etmişlerdir. Faturalara yönelik zam baskısına rağmen biz buna direnerek devam ediyoruz bu da bütçemizi son derece iyi yönettiğimizi gösteriyor.” diye konuştu.

 

Yapılan konuşmaların ardından 2021 yılı Faaliyet Raporu, Bilanço, Kesin Hesap, Taşınır Kesin Hesap ve Denetçiler Raporu ile Norm Kadro Düzenlenmesi ve Organizasyon Şeması, 2022 yılı Ek Ödenek Talebi görüşülerek oy çokluğu ile onaylandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.