İşte Berat gecesi çekilecek zikirler ve kılınacak namazlar!
İslam alemi tarafından Berat Kandili Şaban ayının 15’inci gecesi (bu gece) idrak edilecek. Milyonlarca Müslüman Berat Kandili'nde yapılacak dua ve ibadetleri sorgulamaya başladı. Peki Berat Kandili'nde neler yapılır? Berat Kandili'nde çekilecek zikirler neler? Berat Kandili'nde hangi sureler okunmalı? Berat gecesi namazı nasıl kılınır? İşte, Berat Kandili'nde yapılacak ibadetler ile ilgili tüm bilgiler…
BERAT NE DEMEK?
Berat kelimesinin aslı 'Berâettir. Berat kelimesi; kurtulmak, beri olmak, suçlu olmamak anlamına gelmektedir. Berat ve beraet, beri olmak, aklanmak, temiz ve suçsuz çıkmak anlamlarındadır. Mü'minlerin bu gece günah yüklerinden kurtulup, ilâhî bağışa ermeleri umulduğu için, sözlük manasına uygun olarak “Berat Gecesi” denilmiştir.
Bu gecenin dört adı vardır; mübarek gecenin en meşhur adı 'leyle-i beraa' (Berat Gecesi) olmakla birlikte 'leyle-i mübareke', 'leyle-i rahmet' ve 'leyle-i sakk' isimleridir.
Berat, kırılan kalpleri onarma, dargınlık duvarlarını yıkma; kin, nefret ve intikam duygularını aşma zamanıdır. Berat tövbe ve dua zamanıdır. Berat Kandilini fırsat bilerek iç dünyamıza doğru bir yolculuk yapma, yenilenme ümidiyle hep birlikte tekrar günaha dönmemek üzere tövbe etme zamanıdır.
BERAT GECESİNİN 5 ÖZELLİĞİ
1. Bütün hikmetli işlerin ayırımına başlanması.
2. Bu gecede yapılacak ibadetlerin diğer vakitlere nispetle kat kat sevaplı olması.
3. İlahi rahmetin bütün âlemi kuşatması.
4. Allah'ın af ve bağışlamasının coşması.
5. Peygamberimiz (s.a.v)'e tam bir şefaat yetkisinin verilmiş olması.
Bir rivayette bildirildiğine göre Resulullah (s.a.v) Şâban'ın on üçüncü gecesi ümmeti hakkında şefaat niyaz etti, üçte biri verildi. On dördüncü gecesi niyaz etti üçte ikisi verildi. On beşinci gecesi niyaz etti, hepsi verildi.
BERAT KANDİLİ'NDE YAPILACAK İBADETLER!
ORUÇ TUTMAK
Berat gecesi hakkında peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
“Şaban ayının onbeşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünü oruç tutun. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ (Keyfiyeti bizce meçhul bir halde) dünyaya en yakın göğe inerek (o andan) fecir oluncaya kadar: “Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) mübtela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim. Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu?” buyurur.”
İbadetle geçirilen Berat Kandili’nin gündüzünde de oruç tutulmalı.
BERAT KANDİLİ NAMAZLARI!
Her kim Şaban'ın yarı gecesinde, her rekâtında 30 kere İhlas okuyarak, 12 rekât kılarsa, cennetteki makamını görmeden(dünyadan) çıkmaz(Hadisi şerif )
1) *Resûlullah (Sâllallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki:
"Her kim Şaban'ın yarı gecesinde bir Fatiha ve on İhlas okuyarak, 12 rekât kılarsa, günahları mahvedilir ve ömrüne bereket verilir."
2) Hazreti Ali Kerremallahu Veche anlatıyor :
"Şaban'ın yarı gecesi, Resûlullah (Sâllallahu Aleyhi ve Sellem)'in kalkıp 14 rekât namaz kıldığını gördüm.
Namazdan sonra oturup, 14 kere Fatiha, 14 kere Felak, 14 kere Nas surelerini, 1 kere de (Tevbe suresinin son iki) ayetlerini okudu.
TEVBE SURESİ SON İKİ AYET OKUNUŞU
“Lekad câekum resûlun min enfusikum azîz(azîzun), aleyhi mâ anittum harîsun aleykum bil mu’minîne raûfun rahîm(rahîmun).
Fe in tevellev fe kul hasbiyallâh(hasbiyallâhu), lâ ilâhe illâ hûve, aleyhi tevekkeltu ve huve rabbul arşil azîm(azîmi).”
TEVBE SURESİ 128 129. TÜRKÇE MEALİ
Andolsun, size içinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya uğramanız ona ağır gelir, size çok düşkündür, müminlere karşı şefkat ve merhamet doludur.
Buna rağmen yüz çevirirlerse de ki: Allah bana yeter, O’ndan başka tanrı yoktur, ben yalnız O’na güvenip dayanırım; O, büyük arşın sahibidir.
3) Berât Gecesi 100 Rekatlık Namaz:
Berât gecesinde yatsıdan sonra iki rekatta bir selâm vermek üzere 100 rekât namaz kılınır.
Her rekâtta Fâtiha’dan sonra on kere İhlâs-ı şerîf okunur. On defa İhlâs-ı şerîf okumaya gücü olmayan beş veya üç kere okur.
Bu namazı kıldıktan sonra okuyabildiği kadar salavât-ı şerîfe ve huzur-ı kalble tevbe ve istiğfar edip Allah Teâlâ Hazretleri’nden istediğini dileyebilir.
KUR’AN-I KERİM OKUMAK
Allah dostları mübarek gecelerde çokça Kur'ân-ı Kerîm okunmasını tavsiye buyurmuşlardır.
İbni Mesut‘tan -radıyallahu anh- rivayet edildiğine göre, Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu:
“Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir.” (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân 16)
Bu gece okunacak sureler:
Duhan Suresi, Secde Suresi, Mülk Suresi, İsra Suresi, Zümer Suresi, Hadid Suresi, Haşr Suresi, Saff Suresi, Cuma Suresi, Teğabun Suresi, Yasin Suresi, Vakıa Suresi, Kamer Suresi, Kıyamet Suresi, Zilzal Suresi, Tekasür Suresi, Kafirun Suresi, Bakara Suresi, Ali İmran Suresi,
1000 İhlas Suresi, okunur.
ZİKİR ÇEKMEK
Allah kendisini zikredeni sever.
1000 defa Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed
1000 defa Estağfirullah
1000 defa Sübhanallah
1000 defa Elhamdülillâh
1000 defa Allahu ekber
1000 defa Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm
1000 defa Allah
129 Adet Ya Latif
489 defa Ya Fettah
100 defa Sübhana'llahi'l- gafuri'r- rahim
TÖVBE ETMEK
Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir hadis-i şeriflerinde Berat Gecesi'nin feyiz ve bereketini çeşitli şekillerde nazara vermektedir.
"Şâban'ın 15. gecesi geldiğinde geceyi uyanık ibadetle, gündüzü de oruçlu olarak geçirin. O gece güneş battıktan sonra Allah rahmetiyle dünya semasına tecelli eder ve şöyle seslenir:
'İstiğfar eden yok mu, affedeyim ve bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu, hemen rızık vereyim. Başına bir musibet gelen yok mu, hemen sağlık ve afiyet vereyim.'
Böylece tan yerinin ağarmasına kadar bu şekilde devam eder.
Bazı büyükler şöyle dua ederdi;
"Allah'ım, şayet ismimi saîdler defterine yazdıysan, orada sabit kıl. Şayet ismimi şakiler defterine yazdıysan oradan sil. Çünkü sen buyurdun ki, 'Allah dilediğini siler yok eder, dilediğini de sabit bırakır, Levh-i Mahfuz onun katındadır.'"
BERAT DUASI
3 Yasin okunur ve Duası:
Berât gecesi akşam namazından sonra üç kere Yasin Sûresi ve her birinin sonunda bu Berât duâsı okunacaktır. Birinci Yâsin-i Şerîften sonra bu duâ okunurken Allah’ın saîd kullarından olmak niyetiyle okunacaktır.
İkinci defa okunurken hayırlı ömür uzunluğu niyyetiyle okunacaktır.
Üçüncü defa okunurken kaza ve belâlardan emîn olup hayırlı rızık için okunacaktır.”
Berat Kandili Duasının Türkçesi:
“Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.
Allah’ım, ey ihsân ve ikram sahibi olan ve kendisine ihsan edilemeyen, ey Celâl ve İkrâm Sahibi, ey lutfu ve ihsânı bol olan, Sen’den başka ilâh yok, sen kendisine ilticâ edenlerin yardımcısı, kendisine sığınanlara emân veren, korkanların kendisinde emniyete kavuştuğu yüce zât’sın.
Allah’ım! Beni katında, Ümmü’l-Kitâb’da şakî/kötü veya mahrûm veya kovulmuş veya rızkı dar olarak yazdıysan, Allah’ım fazl u ihsânınla kötülüğümü, mahrûmiyetimi, kovulmamı ve rızkımın az olmasını sil, beni katında, Ümmü’l-Kitâb’da saîd/iyi, rızkı bol ve hayırlara muvaffak olan bir kulun olarak yaz. Şüphesiz Sen Rasûl’ünün lisânı üzere indirilen Kitâb’ında bir söz buyurdun ve Sen’in sözün haktır:
«Allah dilediğini siler, (dilediğini de) sâbit bırakır. Ümmü’l-Kitâb (Ana Kitâb) O’nun yanındadır.»(er-Ra’d, 39)
İlâhî! En büyük tecellin ile «Her hikmetli işe kendisinde hükmedilen»(ed-Duhân, 4) ve kesin karar verilen mübarek Şa’bân’ın yarısı gecesinde, bizden bildiğimiz, bilmediğimiz ve Sen’in bildiğin bütün belâları uzaklaştır. Şüphesiz Sen en yüce ve en keremlisin. Allah, Efendimiz Muhammed’e, âline ve ashâbına salât u selâm eylesin!”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.