Işık: Kocaeli Bölge İdare kamu yararını gözetmiyor
Çayırova Belediye Meclisi CHP Üyesi Salih Işık, Şekerpınar’da küçük sanayi imarlı yeri payın yüzde 30’unu kabullenerek ihale eden belediyenin kamuyu asgari 200 milyon TL’ye zarara uğrattığını; Bölge İdare Mahkemesi’nin ise “Usule uygun” diyerek mahkeme yolunun önünü tıkadığını, bu yapısıyla kamu yararını gözetmediğini söyledi
Çayırova Belediye Meclisi’nde CHP Grubu, Şekerpınar’da küçük sanayi sitesi yapılması için yer alımını belediye meclisinde onaylamış, söz konusu karar oy birliğiyle kabul edilmişti. Ancak aynı CHP Grubu ihalede rekabetin de önünün tıkandığı ve asgari 200 milyon TL kamu zararı olduğu gerekçesiyle yargıya başvurdu, Kocaeli Bölge İdare Mahkemesi’nce ihale “Usule uygun” diyerek mahkeme yolunun önünü tıkadı. Işık mahkemenin bu yaklaşımıyla kamu yararını gözetmediğini söyledi:
ANAYASA’YA AYKIRI
“Şekerpınar’da küçük sanayi imarlı bu taşınmaz yerin, kamu yararına uygun davranılmadığı, rekabet ortamının yaratılmadığı ve çok düşük oranlarla verilmesinden dolayı, kamunun büyük oranda zarar edeceği öngörüsü, Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla ihalesinin iptali ve yürütmenin durdurulmasını Kocaeli Bölge İdare Mahkemesi’nden istedik. Ama usule bakan mahkeme tek yönlü karar verdi. Tutumun yanlışlığını yetkili mahkemelerde ifade ettik, artık bundan sonrasını Çayırova halkının vicdan ve hukukuna bıraktık.
TEK FİRMA KATILDI
Halbuki başın sıkıştığında yatırımlarını Büyükşehir’e yaptıracaksın. Küçük sanayi sitesini kent konuta yaptırmak varken, şimdi, ‘ihaleye tek firma’ katıldı diyeceksin. Elindeki imkânı, bu şekilde değerlendireceksin ve İnsanlar da bunu görmeyecek. Birileri ceplerini bolca dükkanlarla doldururken, terini döken alın teri ile iş yapan Çayırova esnafının emekleri maalesef yine boşa çıkacak.”
SORU ÖNERGESİ VERDİK
Işık açıklamasında ayrıca şu görüşlere yer verdi: “Çayırova Belediye Meclisi CHP üyeleri olarak Belediye Başkanlığı’na 27 Aralık 2022’de;
İmarda Şekerpınar 2 diye tanımlanan bölgede; 418 ada 71 parselde kayıtlı 31 bin 021 metrekarelik sanayi imarlı arsa, TOKİ ve Milli Emlak’tan alınarak, Çayırova Belediye uhdesine geçmesi konusuna dair soru önergesi verdik.
Bu faydalı alanın bölgemize kazandırılması, küçük işletmelerin nitelikli bir yerde toplanması adına belediye meclisimizde bizlerinde kanaati ile oy birliği ile bu alan küçük sanayi imarlı haline getirilmiştir.
Ancak belediyemizin arsada kendi imkanları ve güvenilir kurum olması nedeniyle kooperatif kurarak maliyetine dükkan yapma imkanı varken Belediye Başkanı burası için tek başına yetki istedi. İtiraz edip, “Önce ne yapmak istediğini anlat. Sonra, aşama aşama yetki verelim” dedik.
İlgili soru önergemizde “Kat karşılığı ve hasılat paylaşımı şeklinde verilmiş midir” diye sorduk!
Cevap olarak;
2022/568 sayılı belediye encümen kararına istinaden 17 Ağustos 2022 tarihinde arsa payı karşılığı hasılat paylaşımı şeklinde ihale edildi.
16 Eylül 2022’de ASC Mimarlık Ltd.Şti’ne ait firmaya verildi. Belediyemize yüzde 30, müteahhide 70 pay verildi dendi.
“İşyeri satışlarında Çayırova esnafı öncelikli olacak mı? Olacaksa ise ne tür avantajlar ile işyerine sahip olacaktır?’’ diye sorduk.
“Yüklenici tarafından satışı yapılacak olup, Çayırova halkına lansman fiyat uygulaması yapılacaktır” diye yanıtlandı.
FİZİBİLİTE TAM YAPILMADI
Sorularımıza verilen yanıtlara göre;
Fiyat belirlemesi yani fizibilite çalışmalarının tam yapılmamış olduğu anlaşılmaktadır.
Çünkü, bölge esnafına hitap edecek bu tür projelerde lansman fiyatların nasıl belirleneceği, kriterlerin ne olacağı belli değil, Çayırova esnafının hangi koşullarda bu işyerlerini alacağı hiç belli değildir. Belirsizlik sürece yayılmıştır.
DİLOVASI’NDA YARI YARIYA
Halbuki yakın çevremizde yakın zamanda biten Tuzla’daki İMTES Sanayi Sitesi’nde mal sahibi yüzde 52, mal sahibi yüzde 48 pay aldı.
Tuzla Deri Sanayi’de mal sahibi yüzde 55, müteahhit yüzde 45 oranda, prensipte anlaştı.
Dilovası İMES OSB yanında GYO tarafından yapılan yer, yarı yarıya pay edildi.
Bu değerlendirmeler ışığında baktığımızda, yer seçimi ve Lokasyon olarak iyi yerde olan taşınmazımız, encümence civar ilçelerde paylaşım oranları dikkate alınmadan, ‘Belediyeye yüzde 30, müteahhite yüzde 70 oranı ile iş verilmiştir ya da verdirilmiştir.
Söz konusu oran piyasa şartlarının çok altındadır.
Günümüzde, piyasada hiçbir mal sahibi kendine yüzde 30 oran edinip yerini vermez.
KAMU ZARARA UĞRATILDI
İhale sürecinde her ne kadar yasal prosedürler usulden yerine getirilmiş olsa bile;
İhaleye bir firmanın katılması rekabet durumunu ortadan kaldırmıştır, belki de kaldırılmıştır.
Yüzde 30 pay edinilerek kamu kaynağı zarar ettirilmiştir.
Ülkemiz FETÖ belasını yeni atlatmaya çalışırken yine başka bir cemaatin anılan yerde gölgesinin olması başka bir utanç durumudur.
İnşaat sektörünün kötü günler geçirdiği zamanımızda istenilen oranları yakalamak elbette zordur ancak bu hiçbir zaman düşük teklifler ile kamuya büyük oranda zarar vermek anlamına gelemez.
Bu yaklaşım doğru değildir. Gerekiyorsa beklenilir. Şartlar olgunlaştığında tekrar ihale edilebilir, hatta belediye kendisi yapabilir.
VİCDANEN, AHLAKEN DOĞRU DEĞİL
Belediye başkanın, ‘Benim dönemimde bu projeler illa yapılsın’ diye belediyenin kamu kaynaklarını düşük oranda vermesi hukuken usule uygun gibi görünse dahi, vicdanen ve ahlaken doğru değildir.
Kamunun, rekabet şartlarını oluşturmadan yaptığı bu ihaleden oluşan zarar, tahmini 200 milyon TL olarak karşımıza çıkacaktır.
Bizlerin gördüğünün, Çayırovalılar da farkında. Yüksek sesle dile getirmiyorlar ama bu konularda doğru bir strateji yok.
Bağış adı altında istekler ve bu konuda ayyuka çıkan iddialar yakında su yüzüne de çıkacaktır.
YOL YAKINDAN YANLIŞTAN DÖNÜN
‘Yol yakınken yanlıştan dönülmeli diyoruz ve demeye devam edeceğiz. Bu kamu kaynaklarının keyfi şekilde kullanılmasına birilerinin zenginleşmesine izin vermeyelim. Zenginleşen ortak değerimiz Çayırova Belediyesi olmalıdır. Aksi taktirde Çayırova da tarih sizi kara leke olarak hatırlayacaktır.
Yol yakınken dönülmeli.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.