İSİG MECLİSİ VE KOCAELİ TMMOB “Çalışırken ölmek istemiyoruz”

İSİG MECLİSİ VE KOCAELİ TMMOB “Çalışırken ölmek istemiyoruz”

İzmit Sabri Yalım Parkı’nda Kocaeli İSİG Meclisi ve Kocaeli TMMOB tarafından Sakarya Hendek Oba Makarna fabrikasında yaşanan patlamayla ilgili basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada “Artık yeter, çalışırken ölmek istemiyoruz” denildi.

TMMOB Kocaeli İKK adına Mehmet Ali Elma tarafından okunan açıklamada şunlar ifade edildi “Sakarya’nın Hendek ilçesinde faaliyet gösteren Oba Makarna fabrikasında 15 Eylül 2024 Pazar günü öğlen saatlerinde bir patlama meydana geldi. Sakarya Valiliğinin açıklamalarına göre bir işçinin hayatını kaybettiği 6’sı ağır biri henüz 12 yaşında 30 kişinin de yaralandığını biliyoruz. Hayatını kaybeden işçinin yakınlarının acısını paylaşıyor, başsağlığı diliyoruz.

İŞVEREN YÜKÜMLÜLÜKLERİ NE KADAR YERİNE GETİRDİ?

Yaralı işçilerin de bir an önce sağlıklarına kavuşmasını diliyor ve geçmiş olsun diyoruz. Yapılan resmi açıklamalardan ve görüntülerden ilk patlamanın değirmen bölümünde meydana geldiği ve ikincil patlama ile bir de silonun tahrip olduğu görülüyor. Bu durum patlamanın olası bir toz ( buğday unu) patlaması olduğu kanısını yaratıyor. Bilindiği gibi organik tozların havadaki konsantrasyonuna bağlı olarak patlama riskleri vardır. Bu riski en aza indirmek için “Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik” yükümlülüklerini yerine getirmek ise her işverenin görevidir. Yönetmeliğin ikinci kısmı işveren yükümlülükleri diye başlar ve bir dizi önleyici tedbiri sıralar. Bu nedenle buradan yetkililere Oba Makarna işvereninin bu yükümlülükleri ne kadar yerine getirdiğini sormak istiyoruz?

İŞLETMENİN FAALİYETLERİ NEDEN DURDURULMAMIŞTIR?

İşçilerden edindiğimiz bilgiye göre Haziran ayında bu işletme Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetlenmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sormak istiyoruz: Bakanlık denetimlerinde bu patlamaya sebep olabilecek eksiklikler tespit edilebilmiş midir? Eğer edildiyse işletmenin faaliyetleri neden durdurulmamıştır? 7 Ağustos 2023'te Derince’de bulunan TMO’nun buğday silolarında meydana gelen patlama sonrasında benzer riskleri taşıyan işletmeler titizlikle incelense ve eksiklikleri giderene kadar faaliyetlerine izin verilmese bu patlama meydana gelir miydi? Bakanlığınızın benzer kazaların/cinayetlerin yaşanmaması için bundan sonrası için planladığı faaliyetler nelerdir? Buradan bir kez daha tekrar ediyoruz. Yeni patlamalar ile canlarımızı yitirmemek için sürecin takipçisi olacağımızı, önlem almayanlardan ve denetlemeyenlerden hesap sorulması için mücadele edeceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyoruz. Çalışırken ölmek istemiyoruz!”* Cengiz Akgün

Kaynak:Cengiz Akgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.