İpek Yolu’nda devenin yerini otobüsler aldı
50 kilometrelik Kızıltepe – Artuklu Yolu aynı zamanda İpek Yolu’nun kollarından. Yıllar içinde yükler kısmen ama yükü taşıyanlar tamamen değişti. Devenin yerini özellikle pandemi sürecinde ayakta kalmaya taşıyan, firmaların şehirlerarası otobüsleri al
Analiz Haber
Herhangi bir kara taşıma aracı ile Kızıltepe üzerinden Mardin’in merkez ilçesi Artuklu’ya giderken ana yolun üzerinde, yeşillendirilmiş refüj alanda develer görürsünüz.. O develer vakti zamanında 50 kilometre uzunluğundaki İpekyolu güzergahlarından Kızıltepe – Artuklu arasında kimbilir ne yükler taşımış..
ESKİDEN AYNI ZAMANDA
KARGO İŞLEVLERİ DE VARDI
Ülkemizde kargo sektörünün henüz çok yaygınlaşmadığı zamanlarda o işlevi de otobüs firmaları görür, özellikle zarf, dosya veya küçük bilemediniz orta boy paketler farzımisal; akşam bir şehrin otogarından verilir, sabah diğer şehrin otogarından alınırdı.
YEREBASMAZ’IN YOLU DA İLLAKİN
GEÇMİŞ VEYA GEÇECEKTİR
Pandemi öncesi dönemdi. Foks TV haber ekibinde halka dokunan haberlerine denk geldiğimde keyifle izlediğim Nazlı Yerebasmaz; ki 02 Aralık 2019 tarihli, “İki termik arasında yaşam” başlıklı haberi nedeniyle 61. Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’nde TV haber ödülünü arkadaşı Soner Dabağ ile edindi.. Kahramanmaraş, Elbistan’da termik santralleri arasındaki yaşam mücadelesini konu edinmişti..
ÖYLE DE BATTIK BÖYLE DE!
İşte o Yerebasmaz, İstanbul’da Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılıp şehirlerarası otobüslerin de iki ayrı yakada Kilyos, Şile’ye kadar uzanan uzayan mesafesini ve maliyeti konu edinmişti.. Gerçi 18-20 saat yolculuk süreli Güneydoğu hattı otobüsleri için belki yüzdelik oranda, “Öyle de battık böyle de…” misali çok bir şey ifade etmiyordu belki ama İzmit, Adapazarı gibi kısa mesafeler için her tür eziyetti…
KIŞ GÜNÜ GÜNEY EGE’YE OTOBÜS OLUR
Göç veren bir kentin nerelere göç verdiğini anlamak için o kentin yerel firmalarının o kentten hangi kente sefer düzenlediğini ve sefer sıklığını gözlemlemek etkili bir veri. “Kış günü Ege’nin güneyine sefer mi olur?” demeyin. Mardin oralara da göç verdiği için oluyor. Gebze’den bindiğimiz Mardin Seyahat bünyesindeki İstanbul – Mardin otobüsünün sempatik muavini, bir gün sonra Mardin’den Bodrum tarafına gideceklerini söyledi.
UFAK TEFEK İSTİSNALAR
GENEL DOKUYA ZEVAL GETİRMEZ
Güneydoğu hattına çalışan bütün turizm firmalarının şoföründen muavinine, yazıhane görevlisine bölgenin sıcaklığını yakalamak mümkün. Bölgede bir tek Kızıltepe biraz daha agresif gibi. Dönüşte Midyat Seyitoğlu Turizm’i tercih etmiş olduk. Kızıltepe yazıhanedeki görevlileri veya taşeronlarının halkla ilişkiler eğitimine ihtiyacı var gibi. Ancak istisnalar, tek tük olumsuzluklar genel yapıya zeval getirmez.
YÜKÜN AĞIRLIĞI YOLCULARDAN AĞIR
Pandemi sürecinden ötürü neredeyse maliyetine çalışan otobüs firmaları artık ağırlığı yolcudan çok yüke vermiş durumda. Eskiden develerle olan sevkiyat şimdi otobüslere evrilmiş. İstanbul’dan Mardin’e ekseriyetle elektronik eşya geliyor. Tersine ise malum.. Gıda ürünleri..
DOĞUDA KALANIN KADERİ HEP AYNI
Devenin yerini otobüslerin aldığı İpek Yolu’nun ülkemizden geçen güzergahlarında doğudan batıya ağırlıklı gıda ürünleri gidiyor. Batıdan doğuya ise batıda kullanımdan çıkmış elektronik cihazlar.. Ama doğuda kalanın kaderi hep böyle. Bize de doğusunda yer aldığımız Avrupa’nın teknolojisi, üretim tarihinden kaç sene sonra geliyor. Doğunun, daha doğrusu doğuda kalanın kaderi hep aynı!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.