‘’İklim değişikliğinin su kaynakları  üzerindeki kritik etkileri var’’

‘’İklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki kritik etkileri var’’

İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, 22 Mart Dünya Su Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, 2025 yılının teması olan "Buzulların Korunması" konusuna dikkat çekerek, iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki kritik etkilerine vurgu yaptı.

İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, 22 Mart Dünya Su Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, 2025 yılının teması olan "Buzulların Korunması" konusuna dikkat çekerek, iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki kritik etkilerine vurgu yaptı.

Sağlık, buzulların gezegenin tatlı su kaynaklarının büyük bir bölümünü barındırdığını ve iklim dengesi için hayati önem taşıdığını belirtti. Ancak küresel ısınma ve insan faaliyetleri nedeniyle buzulların hızla eridiğini, bunun da deniz seviyelerinin yükselmesine, ekosistemlerin bozulmasına ve su kaynaklarının azalmasına yol açtığını ifade etti. Buzulların korunmasının sadece doğa için değil, milyonlarca insanın yaşamı için de hayati olduğunu vurguladı.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Buzulların erimesini yavaşlatmak için sera gazı emisyonlarının azaltılması, yenilenebilir enerji kullanımının teşvik edilmesi ve sürdürülebilir çevre politikalarının benimsenmesi gerektiğini belirten Sağlık, artan nüfus, kentleşme, sanayileşme ve iklim değişikliğinin tatlı su kaynakları üzerinde geri dönüşü olmayan baskılar oluşturduğunu söyledi.

İSU'NUN ÇALIŞMALARI

İSU Genel Müdürlüğü olarak su kaynaklarının verimli kullanımına yönelik bilimsel temelli çalışmalar yürüttüklerini belirten Sağlık, suyun korunması konusunda altyapı yatırımlarının yanı sıra eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına da önem verdiklerini ifade etti. Anaokulundan üniversitelere kadar eğitim kurumlarına, sivil toplum kuruluşlarına, işletmelere ve meslek örgütlerine yönelik bilgilendirme seminerleri düzenlediklerini, interaktif eğitimlerle öğrencilere, öğretmenlere ve ailelere suyun önemi, israfın zararları ve sürdürülebilir su kullanımı konularında farkındalık kazandırdıklarını söyledi.

SU TASARRUFU VE GERİ KAZANIM

2024 yılında 198,5 milyon metreküp içme suyunu halka ulaştırırken su kayıp ve kaçak oranlarını en aza indirmek için altyapı iyileştirme projeleri gerçekleştirdiklerini belirten Sağlık, 2015 yılından bu yana toplam 129,8 milyon metreküp geri kazanım suyu elde ederek sanayi tesisleri ve yeşil alan sulamalarında kullandıklarını, böylece Yuvacık Barajı'nın 2,5 katı kadar su tasarrufu sağladıklarını ifade etti. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarıyla 13.396.607 kWh enerji üreterek 67 bin hanenin bir aylık enerji ihtiyacına eş değer katkı sağladıklarını belirtti.

Sağlık, Dünya Su Günü vesilesiyle suyun kıymetinin bir kez daha idrak edilmesi, bireysel ve kurumsal düzeyde bilinçli su kullanımının benimsenmesi ve en verimli su yönetim stratejilerinin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.