İki işte süre uzayınca maliyet 3.6 milyon TL arttı
KBB’de denetim komisyonu üyesi Mehmet Nuri Paşa yapım süresi uzayan ihalelerde maliyetin de arttığını söyleyip iki örnek verdi: Toplam 406 gün uzayan iki işte toplam maliyet de 3 milyon 625 bin lira artmış
Haber Analiz / KBB 2020 Denetim Raporu - 2
KBB’de 2020 yılı hesap kitabını denetleyen komisyonun mesleki tanımla AKP’li üyeleri; Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Hasan Numan Tonka (Başkan) ve Bülent Koçak, Avukat Eda Açıkyol ile Harita Mühendisi Okan Özdikmen’den oluştu. Komisyonun CHP’li Üyesi Mehmet Nuri Paşa ise İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu.
VASIF, CHP İÇİN ÇOK DAHA ÖNEMLİ
Komisyona bu açıdan bakınca tamamı lisans mezunu, üçü işinin erbabı nitelikli bir komisyon, Büyükşehir’in 2020 hesap kitabını denetledi. Komisyon üyelerinin niteliği ve konuya vakıf hali, komisyona tek üye verebilen CHP için çok daha önemli. İsabetsiz tercihlerden ötürü kimi ilçelerde nafile uğraş ve sonuçlara tanık olundu.
TAHSİLAT ORANI YÜKSELMELİ…
Denetim komisyonu görüşmelerinde AKP’li Hasan Numan Tonka’nın ardından söz alan CHP’li Mehmet Nuri Paşa özetle; tahakkukta 2019’da 92 milyon olan meblağın 2020’de 116 milyona çıktığını belirtti. Yüzde 96.29’luk tahsilat oranına karşın, oranın daha da artması gerektiğini söyledi.
490 MİLYON TL FASILLAR ARASI AKTARILMIŞ
Sermaye giderlerinin 2019’a kıyasla azaldığını, fasıllar arası aktarımla kimi birimlerde bütçe artırımlarının oldukça fazla gerçekleştiğini belirtti. Paşa, “490 milyon TL tutarında ekleme ve aktarma yapılmıştır. Bütçenin yüzde 18’ine denk gelmektedir” dedi.
AKTARIMLAR USULE UYGUN YAPILMALI
Fasıllar arası aktarmalarda ise ilgili bütçe maddesine aykırılığa karşın, bütçesi arttırılan bir biriminden başka bir birime bütçe aktarıldığını öne sürdü. “Bütçe aktarmaları yapılacaksa usul ve esaslara uygun yapılmalı” diye konuştu. CHP Grubu adına konuşan Paşa’nın diğer bazı tespit ve önerileri şöyle sıralandı:
ARAŞTIRMAYA VERDİKLERİ FİYATLA
İHALEYE VERDİKLERİ FİYAT FARKLI
“Kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak için doğrudan temin yerine ihaleler tercih edilmeli, fiyat teklifleri bir havuzda toplanmalıdır.
Açık ihalelerin çoğunda, yaklaşık maliyeti tespit için yapılan çalışmalarda çok az sayıda firmadan teklif alınıyor. Öte yandan firmaların fiyat araştırmasına verdiği teklifle ihaleye katılırsa, ihaleye verdiği teklif arasında önemli fiyat farkı var. İhaleye katılmaları halinde, araştırma sürecinde verdikleri fiyatın çok altına düştükleri görülmektedir. (Firma ismi kullanmadan örnek verdi) Bu da onlara, ihale aşamasında avantaj sağlıyor.
SÜRE UZADIKÇA MALİYET ARTMIŞ
Açık ihalelerde süre uzatımı, aşırı derecede. 240 günde bitmesi gereken muhtelif yerlerde peyzaj ve bakım çalışmaları 330 günde bitti. Fiyat artışı, 1 milyon 870 bin lira oldu.
Kandıra’daki yarı olimpik yüzme havuzu 7 milyon 340 bin liradan, 330 gün süreyle ihale edildi. İş 296 gün uzadı. Fiyat farkı, 1 milyon 755 bin lira oldu.
Açık ihalelerde bölge esnafına pozitif ayırım mümkün değil ancak doğrudan teminde kendi esnafımıza pozitif ayırım mümkün. Ama doğrudan teminde de tercih, bölge dışından olmuştur.
Doğrudan teminle mal alım, hizmet alım ve yapım işlerinde aynı firmalar tercih edilmiştir
Doğrudan teminde, yaklaşık maliyet daha önceden tespit edilememektedir. Kaç firma yaklaşık maliyete fiyat veriyorsa, meblağ toplamı firma sayısına bölünüyor.
RAKAMLAR DÜŞÜRÜLEREK
DOĞRUDAN TEMİNE ÇEVRİLDİ
Meblağlarından ötürü açık ihale ile yapılması gereken işler bölünerek, rakamı düşürülerek doğrudan temine çevriliyor. (Örnek verdi) Bir firma aynı tarihte, aynı işe, (Tüm rakamlarda KDV hariç) 59 bin ve 76 bin TL tutarında iki fatura kesmiş. 30 Ekim 2020’de Ulaşım Planlama için mobilya alımına dair 67 bin ve 96 bin TL tutarlı faturalar kesilmiş.
Daha ekonomik ve daha iyi şartlarda satın alma yapılabilecekken yetersiz kalınmıştır.
Atatürk Gemisi’nde çeşitli tadilat işlerini alan firmayla yan teklif veren iki firma, hep aynı. Aynı tarihte, 77 bin ve 82 bin lira tutarında faturalar kesilmiş. 57 bin liralık boya alımı da doğrudan teminle yapılmış. (Not: Başkan Tahir Büyükakın da inceleyeceğini söyledi)
Yapılarda ihaleler ve işler bittikten sonra ufak tefek işler doğrudan görülür ama şu an bulunduğumuz kongre merkezinin yapımı sonrası pazarlık usulü ile 50 bin liralık tasarım hizmeti, 63 bin liralık sera/çevre düzeni hizmeti, 50 bin liralık güvenlik sistemi, 76 bin liralık elektrik malzemesi… alınmış.
İşi alan firma hangi ildense yan teklif veren diğer iki firma da hep aynı ilden olmuş. (Büyükakın’ın sorusu üzerine: Görülebilen faturalar üzerinden) Yüzde 80’i böyle.
Belediye kendi imkanıyla yapması gereken işlerin çoğunu dışarıya ve dışarıya verdiği işlerin çoğunu da İstanbul firmalarına vermiş.
Süre sıkıntısı olmayan bazı işlerin açık ihale ile yapılması hem personelin uğraşması açısından hem ekonomik açıdan daha uygun olacaktır.
15 TEMMUZ. DOKUNMA YANARSIN, MİSALİ
‘Neden alındı?’ diye sormuyorum: 15 Temmuz kutlamaları/programları için birleştirerek, açık ihale usulü yerine yine pazarlık usulü, doğrudan teminle her biri ayrı faturalar ile 50 bin liralık boyama kitabı, 80 bin 500 liralık bayrak ve tişört ile 315 bin lira tutarında sahne, dekor, ışık ve ses sistemleri hizmeti alındı. Fiyat teklifi verenlerle işi alanlar aynı.
Denetim komisyonu çalışması için 45 gün sürenin yetmediğini söyledim. Bir türlü yetiştiremedik. İnşallah önümüzdeki süreçte, daha detaylı incelemelerde bulunabiliriz.”
Denetim komisyonu raporu görüşmeleri Paşa’nın bu tespitlerini aktarmasının ardından sert tartışmalar ile sürdü…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.