Hünkar Çayırı’na Dijital Müze… KBB’ye niyet. Bakanlığa kısmet
Gebze Belediyesi’ne devredilen Hünkâr Çayırı’na Türkiye’nin en modern dijital müzesi, KBB finansörlüğünde yapılacak. Başkan Büyükgöz’e protokol yetkisi oy birliğiyle verildi. Projeyi Bakanlığın hazırlayıp İzmit’e direk onaya gönderme olasılığı da var
Gebze Belediye Meclisi’nde yılın ilk toplantısı Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz başkanlığında gerçekleşti. Büyükgöz açılışta yaptığı konuşmada, “Sağlık sıhhat huzur içerisinde yaşamak, toplumsal refahın ve ülke kalkınmasının daha da ileriye taşındığı bir yıl olur temennisiyle 2021’e merhaba dedik” diyerek toplantıyı açtı.
Yılın ilk toplantısı olması nedeniyle saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu.
HÜNKAR ÇAYIRI’NA KBB İLE PROJE
Gündem maddelerine geçilmeden önce Plan ve Proje Müdürlüğü’nün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne dayandırarak ek gündem olarak meclise havale ettiği, Hünkâr Çayırı’nda KBB işbirliğiyle yaptırılacak proje için Başkan Büyükgöz’e yetki meselesi görüşüldü ancak konunun gündeme alınıp alınmaması dahi uzun tartışmalara sahne oldu.
ORTAK PROJE PROTOKOLÜ
İÇİN YETKİ TALEP EDİLDİ
AKP’li Meclis Üyeleri Hasan Özdemir ve Osman Sezer imzasıyla verilen önergede özetle; “195 bin 763 metrekarelik alanın 62 bin metrekarelik kısmının rekreasyon alanı, 133 bin 763 metrekarelik kısmının Millet Bahçesi yapılmak üzere Gebze Belediyesi’ne tahsisi uygun görüldü. Projelendirme ve uygulama işlerinin KBB ile ortak yaptırılması düşünülmektedir” denildi.
BÜYÜKGÖZ AKSİNİ İDDİA ETTİ AMA
Özetle; Gebze Belediyesi’ne devredilen Hünkâr Çayırı’na Türkiye’nin en modern dijital müzesi, KBB finansörlüğünde yapılacak. Başkan Büyükgöz’e protokol yetkisi oy birliğiyle verildi. Öte yandan Büyükgöz’ün projeye dair Gebze Teknik Üniversitesi ile hazırlık yapıldığına dair söylemine karşın projeyi Bakanlığın hazırlayıp İzmit’e, KBB Meclisi’ne ve yine Gebze Belediye Meclisi’ne dahi havale edilmeden direk onaya gönderme olasılığı da var. Detaylar şöyle:
MALİYETİNİ KBB KARŞILAYACAK
Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Hünkâr Çayırı proje çalışmaları bitmek üzere olduğunu kaydedip, “Yatırım maliyetini KBB karşılayacak. Yapım protokolü için belediye başkanlığına yetki talebinde bulunuyoruz. İhale süreci başlayacak. Hepimizin özlemle beklediği proje hayata geçecek” dedi.
NİHAİ AŞAMAYA GELMEDİ
AMA BELLİ AŞAMAYA GELDİ
Gebze Belediye Meclisi CHP Grubu sözcüsü Avukat Saide Arslan Çalışkan’ın soruları üzerine projenin nihai aşamaya gelmediğini ama belli aşamaya geldiğini, taslak proje olmasından ötürü kamuoyu görüşüne açılmadığını ancak elbette tartışılacağını kaydeden Büyükgöz’e Çalışkan, “Netleşen projenin protokolünü yapsak” dedi. Büyükgöz şunları kaydetti:
KAMUOYUNU ÇALKANTILARLA
UĞRAŞTIRMANIN ALEMİ YOK
“Büyükşehir’in projeyi hazırlaması için de maliyet ve yasal dayanak gerekiyor. Görüşülmesi gereken olgunluğa geldiğinde proje tartışılacak. Proje ve yapımla alakalı, blok protokol yapacağız. Her ay kamuoyunu çalkantılarla uğraştırmanın alemi yok. Sonuç itibariyle hedef, gaye, amaç belli. ‘Ben para harcayacaksam seninle aramda hukuken, zilliyet bağı olması lazım.’ O iyi niyet bağı içinde meclis olarak protokolle yetki vermem lazım.”
YUKARIDAN PLANLANIP
DAYATILAN BİR SİSTEM
Büyükşehir’in proje ve harcaması için yetkilendirmeye, protokole ihtiyaç duyduğunu anladıklarını kaydeden Çalışkan, “Yalnız şöyle bir proje anlayışı var. Özellikle askeri kışla alanında olduğu gibi yukarıdan planlanıp aşağıya dayatılan bir sistem var.
BÖYLE DAHA KATILIMCI OLMAZ MI?
Bizim kentsel olarak hakkımız olan bir alanla ilgili ne yapılıyor, ne yapılmak isteniyor hiçbir şey bilmiyoruz. Bilmediğimiz bir konuda da çalışma yapın diye size yetki veriyoruz. Neden bu konuda bilgi verilip aydınlatıldıktan sonra bizden yetki istenmiyor? Böylece daha katılımcı bir belediyecilik olmaz mı?” diye sordu.
- Büyükgöz: Bir şey yoksa neyin üzerinde konuşacaksınız. Bir proje, öneri, çalışılmış altlık yoksa neyin üzerinde konuşacaksınız.
- Çalışkan: Verelim size yetkiyi, proje çalışmasını yapın. Bizlerin de görüşlerini alın. Toplu değil tek tek yetki verelim.
- Büyükgöz: Karşı taraf hem projesini hem maliyetini üstlenecek: ‘Ben seninle mi uğraşacağım.’
- Çalışkan: Uğraşmak zorunda.
- Büyükgöz: Biz kurumlar arasında herhangi bir güven sorunu yok. Büyükşehir ve Gebze Belediyeleri son derece uyum içerisinde çalışıyor. Karşılıklı ne güven ne de yapıp yapmayacağına dair kaygı sorunu var. Şüphe arz eden duruma sorun yok.
- Çalışkan: Başkanlar, kurumlar olarak çok iyi anlaşıyorsunuz ama halkın katılımcılığı anlamında sorun var.
- Halil İbrahim Başçiftçi: Gebze Belediyesi olarak niye biz yapmıyoruz. Ekipmanımız yok mu? Sosyal örgütler ve Gebze Halkı ile konuşulmalı.
- Büyükgöz: ‘Tarafların görüşüne başvurulacak’ dediysem daha ne söylememi bekliyorsunuz? Kamuoyu ve meclisle paylaşılacak.
- Başçiftçi: Askeri kışlada da dayatma var. İhale yapıldı mı yapılmadı mı? Hünkar Çayırı’nı Gebze Halkı ile yapmak için Gebze Belediyesi’nin o gücü yok mu? Herşeyi Büyükşehir yapmasın
- Büyükgöz: 150 milyon maliyetli bir projeyi tek başına Gebze Belediyesi kaç yılda yapar. Projesini de KBB yapıyorsa ben niye yapayım.
CHP KATKISININ OLMAYACAĞINI
SÖYLEDİ. KAMUOYUNA ARZ EDERİZ
Önergenin gündeme alınması kabul edilmesi oy çokluğuyla kabul edildi. Bu esnada İYİ Parti’nin de ret oyu verdiği görüldü. Ancak Büyükgöz sol tarafına hiç bakmadan konuştu: “Hünkar Çayırı projesinde CHP grubumuzun katkısı olmayacağını beyan etmişlerdir. Tüm Gebze kamuoyuna buradan saygıyla arz ederiz.”
KAMUOYUNA YANLIŞ
DUYURU YAPIYORSUNUZ
Öte yandan Büyükgöz’ün bu eleştirisine yanıt anında değilse bile, gecikmeden geldi. Çalışkan, Büyükgöz’ün CHP adına bir açıklama yaptığını öne sürerken Büyükgöz aksini iddia etti. Çalışkan şunları söyledi: Biz Hünkâr Çayırı’nda yapılacak bir çalışmaya karşı değiliz. Burada yanlış bir kamuoyu duyurusu yapıyorsunuz.
“PROJEYİ HALKLA YAPIN” DİYORUZ
“Biz bu halka sorulmadan bir çalışma yapılmasına askeri kışlada olduğu gibi bu konuda da karşıyız. Diyoruz ki, ‘Önce size proje çalışması konusunda yetki verelim. Projeyi halkla birlikte yapın. Yapılan projeyi onaylayalım. Tartışalım. İkinci etap için ikinci yetki verelim. Söylediğimiz budur. Lütfen bu sözü kamuoyuna farklı şekilde yansıtmayalım.”
NE TÜR ÇALIŞMALAR YAPILACAK
Önergenin oy çokluğu ile gündeme alınmasının ardından söz alan İYİ Partili Meclis Üyesi Kayhan Özler, “62 bin metrekarelik rekreasyon alanında ne tür çalışmalar yapılacak. Açar mısınız?” diye sorunca Büyükgöz şu yanıtı verdi:
TOPLAMDA 195 DÖNÜM ARAZİ
“Gebze Belediyesi’ne geçmiş yıllarda tahsis edilmiş, yağlı güreşlerin yapıldığı bir bölge var. Adı rekreasyon alanı olarak konulmuş. Yani tahsis iki parçadan oluştu. Geçmişteki 62 bin metrekarelik alanın tahsisi, geri kalan bölüm, toplamda 195 dönüm arazi.
TÜRKİYE’NİN EN MODERN
PANOROMİK DİJİTAL MÜZESİ
Dokuyu bozacak herhangi bir yapı yapılmayacak. Türkiye’nin en modern dijital müzesi yapılacak, panoromik bir müze yapılacak. Çapı en çok 30 metrekareyi bulan otağ şeklinde bir çadır içinde yer alacak. Çeşme, köprü ve diğer tarihi varlıklar aynen korunacak. Güçlendirilecek. Müze ile birlikte müzeyi destekleyen birimler, gişe odaları, soyunma kabinleri, etkinlik esnası hazırlık çalışması yerleri yer alacak. Betonarme ağırlıklı bir yapı oluşmayacak.”
GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
İLE DANIŞMANLIK ANLAŞMASI
Gebze BM’de Hünkar Çayırı konusu önergenin oylamaya sunulacağı zaman da uzunca tartışıldı. İlk detaylı açıklama Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’den geldi: “Gebze Teknik Üniversitesi ile resmi danışmanlık anlaşması yapılarak bir ön çalışma ve akademik ve mesleki yaklaşımlarla ilgili mimarlar, şehir plancıları ve belediye yetkililerinden oluşan bir komisyon kuruldu.
HASSASİYETİMİZ TARTIŞILMAMALI
Burası ne olmalı, nasıl olmalı, tasarlanmalı diye ön rapor çalışması yapıldı. Ana meseleler ve tarihi yaklaşımlar belirlendi. İlber Ortaylı gibi tarihçilerle konular istişare edildi. Fatih ismi varsa, hassasiyetimiz tartışılmamalı. Tez çalışmaları masaya döküldü. Ekipçe derlendi, toparlandı. Proje esas ve hedeflerine konuldu. Bu çalışma için bedel ödedik. Hassasiyetimiz son ana kadar sürecek. Zaman kaybetmemek, ihalesini yapıp süreci başlatmak amacındayız. Ama taslak proje ortaya çıkınca tartışmaya açar, projeye yansıtırız.”
SORUMLULUĞA DAVET EDİYORUM
ACELEMİZ VAR AMA KONUŞALIM
Büyükgöz bu konuşmasının ardından protokol yetkisi önergesini oylamaya sundu. İYİ Parti bu aşamada ret oyunu kabul oyuna çevirdi. CHP ret oyu verince yetkiyi oy çokluğu ile edinen Büyükgöz, CHP Grubu’na dönerek, “Tarihi sorumluluğa davet ediyorum” dedi. Çalışkan bunun üzerine, “Acelemiz var ama konuşalım” deyince AKP Grubu’ndan itirazlar yükseldi. Büyükgöz gündemi kapattıktan sonra konuşulmasını önerdi ama Çalışkan söze girdi:
PEKİ, AK PARTİ OLSUN
ÖNEMLİ KONUŞUYORUZ
“İlber Ortaylı’ya varana kadar konuştuk dediniz. Üniversitede tartışılmış. Belki AKP’li meclis üyelerine de sunum yapılmıştır. (AKP tanımına sözlü tepki üzerine) Peki. AK Parti olsun. Burada polemiğe girmek istemedim. Çünkü çok önemli bir gündem konuşuyoruz. Zamanında Gebze Halkı, Millet Bahçesi olsun diye tepki koyduk.
- Büyükgöz: Ana imza bana ait.
- Çalışkan: Her katkıya olağanüstü teşekkürümüz var.
- Büyükgöz: 3 bin konut ihalesi yapıldı. Müteahhit şantiye kurma aşamasına geldi. Gebze’de kimsenin haberi yoktu. İptal ettirdim ve o konutlar Karamürsel’e yapıldı. O tarihte de varım. Anıtlar Kurulu üyesi olarak diğerinde de imzamla, varım. İki defa Sırat Köprüsü’nden dönen yerle alakalı hassasiyetimi bilin diye söyledim.
- Çalışkan: Katkılarınızdan 48-49 yıldır bu kentli olarak, birey olarak teşekkür ediyorum. KBB ile yetki verecek veya birlikte imza atacaksınız. Neden Gebze olarak bu projeyle ilgili bilgilendirilmiyoruz. ‘Hep beraber yapalım’ demiyoruz da niye askeri kışlada olduğu gibi bizim adımıza KBB karar veriyor. Yoksa askeri kışla, Hünkâr Çayırı, bilmediğimiz bir şeye onay istiyorsunuz.
- Büyükgöz: Mutfağa giren şefte, tezgâh üzerinde 50 çeşit ürün olur. Ama en son tabaktaki yemek ve jüri kararıdır. Gebze siyaseti jüridir. Taslak ortaya gelmelidir. Tüm malzemeler ortaya konunca gelin beğenin denmez. Hammadde tartışılmaz. ‘Ben bunlarla ne yapacağım’ denirse ne şef ne jüri ortada kalır. Proje taslağı çıksın. Öyle konuşalım. O aşamaya gelmeden itham etmek doğru olmaz.”
MİMARLAR ODASI’NDAN
GÖRÜŞ ALINDI MI?
Tartışmaya CHP’nin aynı zamanda KBB Meclis Üyesi Mimar Gökhan Yamen de dahil oldu. Yamen kendisinin de üyesi olduğu TMMOB Mimarlar Odası Gebze Temsilciliği’nden görüş alınıp alınmadığını sorup bir süre önce gündeme askeri kışla için gündeme getirdiği yarışma önerisini Hünkâr Çayırı için de tekrarladı:
PROJENİN GÖRSELLERİNİ
SON DAKİKADA GÖRDÜK
“Yurt dışında çok basit bir otopark alanı planlanırken dahi bir yarışma yapılıyor. Askeri kışla projesinde; Büyükşehir Meclis Üyesi olarak son dakikada orada sadece görselleri gördük. Ben hala o projenin belediye bünyesinde hazırlandığını düşünmüyorum, ayrı konu.
DÜNYADA BÖYLE YAPILIYOR
Gebzeli mimar mühendisler için yarışma açılsa, jürinin önüne konacak tabağa onlar da bir şey koysa ya da dediğiniz isimler keşke jüri olabilse. İlber Ortaylı’yı jüriye alsanız. Yapılacak proje, katılımcı projeler arasından seçilse. Dünyada böyle yapılıyor.
GEBZE’DEKİ PROJEDE
SÖZ HAKKIMIZ OLMUYOR!
Gebze, Kocaeli belki Türkiye çapında proje düzenlenebilir. Gebze’nin adı duyulur. Kaldı ki şartnameleri hazır. 2-3 ay bir süre alıyor. Neden Gebze’deki yapılacak işte söz hakkımız olmuyor. Projeyi görüyor. Doğrudur, yanlıştır. Galericilerde de Gebze’nin söz hakkı olmadı.”
YARIŞLARLA SAÇLARIMIZ BEYAZLADI
Zinnur Büyükgöz, Yamen’in yarışma önerisine, “33 yıldır bu yarışmalar, komisyonlar, nereden hangi şartlarda iş çıkar çıkmaz, bunlarla yaşaya yaşaya saçlarımız beyazladı. Dolayısıyla biz iş yapmak zorundayız. Doğru, zamanında, katılımcı yapmak ama iş yapmak zorundayız.
RAPOR DİYE DİYE
7 YIL BEKLETMİŞLER
Zaman zaman çokça karşılaştığımız, mahkemelerde bilirkişilik yapanlar vardı. İstanbul’da 5 numaralı Anıtlar Kurulu Başkanlığı yaptım. Büyükaka’da Ermeni asıllı bir Türk vatandaşı dosyasını geçirmek için 7 yıl beklemiş. Dosyası dört dörtlük ama maalesef rapor üstüne rapor isteyip zamanı başka şeyle oynatanlar adamı 7 sene bekletmiş.
RAPOR HASTALIĞI BAŞKA BİR ŞEY
Görev yapmak başka, rapor istemek hastalığı başka bir şey. Rapor isterken; parayı veren izini görmek istiyor raporda. Parayı alan da iki tarafı da küstürmemeye çalışıyor. En sonunda öyle de böyle de anlayabilirsin. Herkes kendince savunmaya çıkıyor. Tartışma, kargaşa, beş yıl boyunca hiçbir iş yapılmamış. Üzgünüm, ülkenin hastalığı bu. Rapor isteme hastalığı. Biz İlber Ortaylı dahil duayen olmuş kişilerle konuşuyoruz. Un, yağ, şeker var. Helva için çaba gösteriyoruz. Burada zamanı verimli, en iyi şekilde kullanarak yapacağız.”
SEFA ZENGİN: KBB İLE
ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ
Konuya dair son sözü AKP Meclis Üyesi Sefa Zengin aldı. Zengin şunları kaydetti: “KBB, 12 ilçeyi kapsayan bir büyükşehir belediyesidir. 12 ilçenin meclis üyelerinden oluşmaktadır ve en çokta Gebze öne çıkmaktadır. İlçe belediyesi olarak KBB ile beraber çalışmak zorundayız.
KARAR VERİRKEN GEBZE’NİN
MECLİS ÜYELERİ DE VAR
Büyükşehir ve Gebze Belediyeleri farklı gibi bir durum oluşmamalı. Çünkü bizim bir sürü işlerimiz onlara yükleniyor. Ortak çalışmak zorundayız. Karar verirken Gebze’nin meclis üyeleri de var orada. Sanki farklı bir meclismiş gibi gündeme alınmamasını istiyorum.”
YETKİYİ OY BİRLİĞİ İLE ALDI
Uzun süren görüşmelerin ardından Büyükgöz’e Hünkar Çayırı projesine dair Büyükşehir Belediyesi ile protokol imzalama yetkisi oy birliğiyle verildi. (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.