Her inanca önyargısız saygı duyulmalı. Ya ehli sünnetse!
Mardin’e Iğdır’dan günü birlik konuk taşıyan Nisa Ada Turizm’in sahibi Şahin Ada, “Ben Azeri ve Caferi’yim. Bence her inanca ön yargısız saygı duyulmalı. Karşındaki, ya ehli sünnetse…” dedi
Mardin, medeniyetler şehri unvanını tarihinden ve günümüzde sürdürdüğü yapısından alıyor. Süryaniler, Ermeniler… farklı dinlerden toplulukların bir arada yaşadığı kentin günübirlik konukları da o kültüre çok uyumlu.
Tarihi yapısı ile bir dünya markası olan Mardin mevsim farkı gözetmeksizin, hafta sonları çok sayıda yerli turist de ağırlayan bir kent. İlin bu yapısı civar illere de hareketlilik, canlılık getiriyor.
IĞDIR’DAN MARDİN’E
Doğu Anadolu’daki serhat illerimizden Iğdır’da kurulu Nisa Ada Turizm’in sahibi Şahin Ada; bir grup öğretmen ve SGK çalışanını 17 Ekim Cumartesi günü Şanlıurfa’ya, o günün akşamı Mardin’e getirdi.
Grup Yay Grand Otel’de konaklarken Eski Mardin başta olmak üzere Mardin’in tarihi yerlerini gezdi.
ÖNYARGI ÇOK YANLIŞ
40 yaşında, evli ve üç çocuk babası olan Şahin Ada; Azeri ve Caferi. Iğdır’ın nüfusunun yarısını Caferiler’in oluşturduğunu ve Kars’a kıyasla Iğdır’daki Caferi nüfusunun daha yoğun olduğunu kaydeden Şahin Ada kişi her inanca mensup olursa olsun, saygı duyacaksın. Kimi mezheplere karşı insanlar önyargılı olabiliyor. Bu çok yanlış. Karşındaki kim. Ehli sünnet (Hz. Peygamber ile ashabın dinin temel konularında takip ettikleri yolu benimseyenler anlamında bir tabir) bir kardeşimiz olabilir. Kim olursa olsun, hangi inanca mensup olursa olsun saygı duyacaksın. Hepimiz Müslümanız, elhamdülillah.”
ÇAYINA KAHVESİNE
OYUNLAR: GÜNAH…
Sorumuz üzerine Iğdır’da hiç hemşeri derneğinin olmadığını ancak Iğdır dahil olmak üzere büyükşehirlere göç veren illerde gurbetçilerin il, ilçe ve köy derneklerinde birleşmelerini doğal ve yerinde bulduğunu kaydeden Şahin Ada, “Ama buralarda kahve oyunları da oynanıyor…?” sorumuşu şöyle yanıtladı: “Öncelikle çayına kahvesine dahi oynansa onun bir kumar olduğu sadece Caferiler için değil genel anlamda, dinimizce günah. Hemşeri dernekleri bulundukları şehirlerde o yörenin insanını bir araya getirirken kültürlerin yaşatılması açısından da önemli sivil toplum örgütü yapılanmaları.”
NAHÇIVAN YOLU AÇILSIN YETER
Iğdır ekonomisine dair de değerlendirmede bulunan Şahin Ada; Ermenistan ve İran sınır kapılarının kapalı olduğunu hatırlatıp, “Sanayileşmeye de tekstil ağırlık olarak yeni geçtik. Sınır kapılarının kapalı olması önemli bir sıkıntı. Nahçıvan’a açılan Dilucu Sınır kapısı da kapalı. Nahçıvan bize 80 kilometre mesafede ve Nahçıvanlılar bütün tedariklerini Iğdır’dan sağlıyor. Yani sırf bu sınır kapısının açılması dahi Iğdır’ı ayakta tutar ve kalkındırır. Öyle ki insanımız zengindir bizim, fakirimiz yoktur” dedi. (Haber Merkezi)
**
MANŞETE GÖMME
Farklı dinler engel
teşkil etmiyor.
Mardin ve Diyarbakır Süryani cemaatinin liderlerinden Deyrulzafaran Manastırı Mertopoliti Saliba Özmen, şehrin içinde barındırdığı farklılıklarla yaşayabilme ve bunu koruyarak günümüze kadar yaşatabilme kabiliyetini gösteren nadir kentlerden biri olduğunu söyledi.
Mardin'de farklı dinler, diller, etnik gruplar kadim şehrin zenginliği olarak kabul edilmiş değerler olarak tarihte yer aldığını belirten Mertopoliti Saliba Özmen, kültürel değerlerimizin, geçmişte bırakılmayarak karşılıklı hoşgörü ile günümüze kadar harmanlanarak yaşatılması mutluluk verici olduğunu belirtti. (Basından/2014)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.