HALKA İHTAR  Çatı suyunu kanalizasyon  hattına sakın bağlamayın

HALKA İHTAR Çatı suyunu kanalizasyon hattına sakın bağlamayın

Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Darıca’da çok sayıda ters dubleksi pazar günkü akşamda kanalizasyon atığı bastığını belirtip, “Vatandaş çatı suyunu kanalizasyon hattına bağlamamalı. Bu konuda denetimleri sıklaştıracağız” dedi

Darıca Belediye Meclisi ekim ayı olağan toplantısı birinci oturumunun gündem dışı bölümünde Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık halka yönelik ciddi bir uyarıda bulundu. Önceki pazar akşamı gerçekleşen şiddetli yağış esnasında sahada olduğunu kaydeden Başkan Bıyık kentin iki ayrı noktasında inşaat kumlarından ötürü tıkanan kanallara anında müdahale edildiğini söyledi. Başkan Bıyık meclis bitiminde sorumuz üzerine, “İnşaatçılar da o kadar şiddetli yağışı öngörmemiş. Ancak her iki vakada da maddi hasar veren bir zayiat yok” dedi.

PROBLEM VATANDAŞ KAYNAKLI

Vahametin Sırasöğütler ve Nene Hatun Mahalleleri’nde 5-6 ters dubleks dairede yaşandığı belirten Bıyık, “Kanalizasyon geri basmış ve daireleri basmış. Yağmur yağmadığı zaman tuvaletin geri basması teknik problemdir ama yağmur yağarken İSU’nun kanalizasyonun geri tepmesinin tek nedeni çatılardaki yağmur sularının kanalizasyon hattına bağlanmasından kaynaklı. Vatandaşı uyarmış olayım. Daha radikal kararlar almamız lazım” diye konuştu. Çapı 300’lük olan büzlerin kanalizasyon için imal edildiğini kaydeden Bıyık, “Herkes kendini akıllı zannedip çatıdaki suyu kanalizasyona bağlarsa olacağı budur. İki mahallede benzer durumda; en yakındaki ters dubleks daireleri kanalizasyon bastı” dedi. Bıyık o ters dublekslerin tamamında orta halli insanların yaşadığını belirtip, “Konuyla ilgili çalışma yapıyoruz. Çatı sularının kanalizasyona bağlanmaması için sahada aktif çalışacağız” diye konuştu.

İŞİN UZMANI DİYOR Kİ:

Evinizi kimyevi atık da basabilir!

Yağmurların şiddetli yağdığı zaman kot seviye düşük sokaklarda ve caddelerde bulunan evleri su basabilir. Çünkü cadde ve sokaklardan geçen iski kanalizasyon hatlarının çapı genelde 300’lük oluyor, (ana caddelerde bu 400, 500 ve 600’lüğe kadar çıkabilir) bu genişlikteki borular normal zamanlarda çok rahat bir şekilde atık suları taşıyabilir. Hatta kirli sular borunun çeyreğini anca doldurur. Bu durum onda birine kadar da düşebilir ama yağmur yağdığı zaman bu borular tam kapasite çalışıyor. Kapasitesini aştığı zamanda kot seviyesi düşük olan cadde ve sokaklarda bulunan evlerin zemin ve bodrum katlarında bulunan dairleri basıyor. Klozetten ve tuvaletten geri basan sular daire içerisine dağılıyor. Bu sular sadece lağımla karışık atık sular değildir. Birçok fabrika ve tesisin giderleri de aynı hatta bağlı olduğu için lağım dışında birçok madde bulunmaktadır. Yani kimyevi atık oranı yüksek olan sanayi ve üretim tesislerinin, tıbbı atık oranı fazla olan hastanelerin, halı yıkama ve oto yıkama işletmeleri başta olmak üzere temizlik sektörü üzerine faaliyet gösteren işyerlerinin gideri yine bu kanalizasyon hatlarına bağlıdır. (bazı yerde ayırma işlemi yapılmıştır.) sonuç olarak evi lağım bastığı zaman kirli suyun vereceği maddi zarar kadar sağlık açısından da tehlike teşkil edecektir. Bu yüzden kanalizasyon ve yağmur suları hatları ayrılmış yerleşim yerlerinde yağmur sularına kanalizasyon hatlarına bağlaması uygun değildir hatta tehlikelidir.

(Foto ve bilgi kaynağı: Ustalar Kanalizasyon / https://l24.im/kxHZ)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.