GTÜ’nün projesine Avrupa'dan destek
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü tarafından yürütülen projede, tedaviye dirençli ve ölümcül beyin tümörü olan glioblastoma multiforme (GBM) hücrelerinin çoğalmasının engellenmesi amaçlanıyor.
GTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Kurnaz tarafından hazırlanan "Antisense RNA yaklaşımı ile GBM'lerde CD133+ Beyin Tümör Başlatıcı Hücrelerin Çoğalmasını Engelleyici Elk-1 ASO Yüklü Hedeflenmiş Nanopartiküller ile İntranazal GBM Terapötik Geliştirilmesi" başlıklı proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Avrupa merkezli bilim ve teknoloji platformu COST tarafından desteklenmeye hak kazandı. Prof. Dr. Kurnaz, projeyi 31 ülkeden yüzlerce araştırmacının yer aldığı uluslararası platform olan COST aksiyonu çerçevesinde, TÜBİTAK'a sunduklarını belirtti. Kurnaz, COST Model Sistemler Çalışma Grubu kapsamında desteklenen projede, invazif, tedaviye dirençli ve ölümcül bir primer beyin tümörü hücresi olan glioblastoma multiforme (GBM) için yeni bir RNA terapötik geliştirmeyi ve bu terapötik molekülü nanopartiküller yardımıyla uygulamayı hedeflediklerini kaydetti. Avrupa çapında yapılan iş birliğine, böyle bir projeyle dahil oldukları için duyduğu memnuniyeti dile getiren Kurnaz, "Biz beyin tümörü hücreleriyle ilgili çalışmalarımızı sunduk. Onlara da ilginç geldi. Beyin tümörü hücreleriyle ilgili çalıştığımız için biz onlara hastalık modelini ve daha önce Hacettepe Üniversitesi ekibi tarafından geliştirilen ve patenti alınan nanopartikül ilaç taşıyıcı platform uzmanlığımızı sağlıyoruz. Onlar da bizlerle RNA terapötikleri hakkındaki uzmanlıklarını paylaşacaklar. Böylece Avrupa çapında gerçek anlamda bilimsel bir iş birliği olacak.” İfadelerini kullandı.
- "ŞU AN EN ÖLÜMCÜL TÜMÖRLERDEN BİR TANESİ"
Yaklaşık 10 yıldır hücre modelleri alanında çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve elde ettikleri verileri yayınladıklarını belirten Kurnaz, bu projenin yaklaşık 10 yıllık bir emeğin sonucunda ortaya çıkan önemli bir çalışma olduğunu vurguladı. Kurnaz, TÜBİTAK tarafından 3 yıl sürmesi planlanan projeye, 720 bin lira civarında bir destek sağlanacağını vurgulayarak, "Avrupa merkezli COST Platformunun sağladığı kısa süreli bir değişim hareketlilikleri de oluyor. Burada bu aksiyona katılmış laboratuvarlar arasında öğrenci veya akademisyen değişimi ile teknolojilerin farklı ülkelere aktarılması, teknolojilerin paylaşılması hedefleniyor. Bu da bizim için büyük bir kar olacak." diye konuştu.
Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.