GTÜ’lü akademisyenlere TÜBİTAK desteği

GTÜ’lü akademisyenlere TÜBİTAK desteği

Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden iki akademisyenin projesi ‘1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı’ kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

‘1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı’nın “Deprem Araştırmaları Çağrısı” kapsamında projelerin bilimsel değerlendirme süreci tamamlanarak sonuçlar açıklandı. GTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünden iki akademisyenin projesi desteklenmeye hak kazandı. Bu kapsamda GTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahu Mutlu’nun “Az-Orta Katlı Konut Yapılarında Afet Etkilerini İzleme Ve Değerlendirme Ulusal Ağının Kurulması” başlıklı projesi destek aldı. Proje: Yapıların eş zamanlı olarak dinamik karakteristiklerindeki değişimlerin izlenmesi olası tehlikeli durumların tespit edilmesi açısından önemlidir. Bu amaçla kullanılacak olan cihaz, proje kapsamında MikroElektroMekanik Sensörler (MEMS) tabanlı olarak üretilecektir.

YEREL AĞ UYGULAMASI

Cihaz, konumlandığı yapı özelinde yapacağı hesaplar ile elde ettiği veriyi kurulacak veri merkezine iletecek ve yapıda meydana gelecek iç veya dış yükler etkisinde hakim frekans değişimi veri merkezinde tespit edilecektir. Akıllı Şehirler Sistemine Yönelik Nesnelerin İnterneti Uygulamaları kapsamında üretimi yapılacak 20 adet cihaz ve iki ayrı noktada kurulacak veri merkezi ile cihazlardan merkeze veri aktarımı sağlanacak, merkezde çalışacak karar alma algoritmaları ile afet olması veya olmaması durumunda, yapısal hasarın göstergesi olan hakim frekanstaki değişim ile ilgili bilgi üretilecektir. Bu bilginin yetkililere/karar mekanizmalarına (AFAD-Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi’ne (AYDES) iletilmesi de mümkün olacaktır. Projenin en güçlü yanı maliyet etkin, sürdürülebilir kentleşme açısından toplumsal farkındalık yaratacak etkiye sahip bir yerel ağ uygulaması olmasıdır.

DİĞER DESTEK ALAN PROJE

Aynı kapsamdaki bir diğer proje ise GTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Anıl Dindar’ın “Betonarme Çerçeve Sistemler İçin Enerji Esaslı Sismik Tasarım Ve Değerlendirme Yönteminin Geliştirilmesi” başlıklı projesi oldu. Proje: Mühendislik hesaplarında vektörel büyüklükler daha çok dikkate alındığından enerji gibi skaler bir büyüklüğün doğrultu bilgisi içermemesi ve dolayısıyla mühendislik uygulamalarında kullanılması bugüne kadar mümkün olmamıştır. Yakın zamanda, enerji esaslı tasarım konusunda yeterli sayıda gelişme göstermesi halinde, 2030’lu yıllarda hazırlanacak olan EuroCode’ların içinde enerji esaslı tasarım ve değerlendirme yaklaşımının yer alabileceği ifade edilmiştir.

ANALİTİK YAKLAŞIM ORTAYA KONACAK

Bu araştırma projesi enerji esaslı tasarım ve değerlendirme yönteminin betonarme çerçeve sistemler için geliştirilmesini içermektedir. Talep ve kapasitenin enerji büyüklükleri ile ifade edilmesinin ardından, güncel yönetmeliklerle karşılaştırma yaparak, enerji esaslı tasarım ve değerlendirme yöntemi önerisinde bulunulacaktır. Projenin amaçlarına başarıyla ulaşılmasıyla uygulamada tasarım ve değerlendirme konularında uzman mühendis ve tasarımcılar için daha pratik, tutarlı ve hassasiyet seviyesi yüksek bir analitik yaklaşım ortaya konmuş olacak.

Haber: Hanifi SURUN

 

02-035.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.