GTÜ’den küresel bilime önemli katkı

GTÜ’den küresel bilime önemli katkı

Okyanus enerjisi konusunda en çok atıf alan yayın Gebze Teknik Üniversitesi'ndeki çalışmaları sonucunda Prof. Dr. Mehmet Melikoğlu tarafından literatüre kazandırıldı.

Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ) Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Melikoğlu'nun mühendislik, Deniz (Engineering, Marine) alanındaki dünyadaki bir numaralı dergi (etki faktörü sıralamasında göre) olan Ocean Engineering'de yayımlanan "Current status and future of ocean energy sources: A global review" adlı yayını, bu dergide basılan tüm yayınlar arasında 2021 yılında da Scopus verilerine göre (son üç yılda) en çok atıf alan yayın oldu.  Geleceğin en önemli enerji teknolojilerinden birisi olarak kabul edilen okyanus enerjisi konusunda bilimsel literatürdeki en detaylı çalışmalardan birisi olarak kabul edilen GTÜ menşeli yayın, GTÜ' nün küresel bilimsel faaliyetlere olan katkısını net bir şekilde ortaya koyması açısından da öneme sahip. Prof. Dr. Mehmet Melikoğlu, GTÜ' de Türkiye ve Küresel Enerji Vizyonu, Uluslararası Enerji Politikaları ve Biyoproses Mühendisliği konularında çalışmalarını sürdürüyor. Öğretim üyesi enerji sistemleri ve kimya mühendisliği alanlarında son 15 yılda yüksek etki faktörlerine sahip uluslararası dergilerde yayınlanmış ve bilimsel camiada yoğun atıf alan pek çok çalışması bulunuyor. 

 

ULUSLARARASI KONGREDEN İKİNCİLİK ÖDÜLÜ

Öte yandan Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ) Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisi Tubanur AVCI, “Electrical and Electrocaloric Properties Of BZT with Critical Phase Points” çalışması ile V. Uluslararası Seramik, Cam, Emaye, Sır ve Boya Kongresinde en iyi ikinci poster ödülüne layık görüldü. GTÜ Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Menşur Alkoy danışmanlığında hazırlanan çalışma, olağandışı koşullarda çalışan hava araçlarında ve elektronik devrelerde bulunan entegre devre elemanlarının kompakt bir şekilde soğutulabilmesi için gelecek vadeden katıhal soğutma tekniklerinden biri olan elektrokalorik etki üzerinedir. Kurşun içermeyen ferroelektrik bir sistem olan baryum zirkonyum titanat (BZT), yüksek sayıda polarizasyon doğrultusuna sahip kritik noktadaki kompozisyonlarda üretilerek polarizasyon sayısının elektrokalorik etki ile soğutma üzerindeki etkisi incelenmektedir. Bu çalışma Air Force Office of Scientific Research (AFOSR) ve TÜBİTAK tarafından desteklenmekte.

 

manset-1-017.jpg

 

manset-2-064.jpg

 

Haber: Aleyna SEVENCAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.