GTÜ’de yapay zeka paneli
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Mimarlık Fakültesi, 1 Kasım’da “Tasarımda Yapay Zekâ” konulu bir panel düzenledi. İlki Kadir Has Üniversitesi’nde yapılan etkinliğin ikincisi, GTÜ Mimarlık Fakültesi Araştırma Platformu (GTÜMİMHUB) ve alt araştırma grubu Dijital Medya ve Yapay Zeka organizasyonu ile gerçekleştirildi. Panel, yapay zekânın mimarlık ve tasarım süreçlerinde kullanımını tartışmak ve gelecekteki araştırmalara katkı sağlamak amacıyla bir platform oluşturdu.
GENİŞ KATILIMLI PANEL PROGRAMI GERÇEKLEŞTİ
GTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Özlem Aydın açılış konuşmasında, tarım devriminden endüstri devrimine, oradan 20. yüzyılın bilgi ve teknoloji devrimlerine kadar uzanan tarihsel süreci ele alarak tasarımda yapay zekâ kullanımına giden yolu kapsamlı bir bakış açısıyla değerlendirdi. Daha sonra Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Manav ve Öğr. Gör. Aysu Dericioğlu Egemen, yapay zekânın tasarım eğitimi, fikri haklar ve etik ilkeler üzerindeki etkilerini ele aldı.
Sabah oturumunda “Mimari Tasarımda ve Tasarım Eğitiminde Yapay Zekâ” başlığıyla düzenlenen panelde, İTÜ’den Prof. Dr. Birgül Çolakoğlu’nun başkanlığında ODTÜ’den Prof. Dr. Arzu Sorguç, KHAS’tan Dr. Öğr. Üyesi Dilara Kelle, GTÜ’den Prof. Dr. Levent Arıdağ ve İTÜ’den Dr. Adayı Araş. Gör. Burak Delikanlı konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmacılar, yapay zekâ ile insan-makine iş birliği, tasarım pratiğinde yapay zekâ ve mimarlıkta gerçeklik konularında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
KÜLTÜREL MİRAS ALANINDA YAPAY ZEKÂ TARTIŞILDI
Akşam oturumunda ise GTÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Sinan Akgül’ün başkanlığında “Tasarım ve Kültürel Miras Alanında Yapay Zekâ” konusu ele alındı. Altınbaş Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Can Uzun, İYTE’den Dr. Adayı Araş. Gör. Veli Mustafa Yönder, GTÜ’den Dr. Adayı Araş. Gör. Cem Balcan ve Gökberk Yıldırım ile Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Emirkan Burak Yılmaz, yapay zekâ ile kültürel mirasın korunması ve tarihi yapılar üzerine yapılan çalışmaları katılımcılarla paylaştı.
Panel, farklı disiplinlerden akademisyenlerin katkılarıyla gerçekleştirilen “Tartışma – Forum” oturumu ile sona erdi. Etkinlik, yapay zekâ ve tasarım süreçlerinde yeni yaklaşımlar üzerine bilgi edinmek isteyen katılımcılardan yoğun ilgi gördü.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.