GTÜ ihaleleri Sayıştay’a takıldı
Gebze Teknik Üniversitesi hakkında Sayıştay’ın yayınladığı raporda gerçekleşen ihalelerle ilgili birçok bulguya rastlandı.
Sayıştay, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) hakkında son denetim raporunu yayınladı. Raporda Sayıştay denetçileri, yapmış olduğu denetimlerde birçok bulguya rastladı. Kocaeli Gazetesi’nde yer alan habere göre, raporda dikkat çeken bulgulardan birisi “Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabının Gerçek Durumu Yansıtmaması” bulgusu oldu. Denetçiler, üniversitenin yılsonu mizanında 258 Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabının bakiyesinin 104 milyon 377 bin 693,61 TL olduğunu ancak Yapı İşleri ve Teknik Dairesi ve Strateji Geliştirme Dairesi'nden alınan verilerde geçici kabulü yapılmamış devam etmekte olan yapım işlerine ödenen tutarın 26 milyon 413 bin 660,88 TL olduğunu tespit etti.
VARLIK HESAPLARINA DEVREDİLECEK
Üniversite konu hakkında denetçilere, bulgu konusu hususlara iştirak edilmiş olup, üniversiteye ait taşınmazların kayıt altına alınması için çalışmaların devam ettiğini, mümkün olan en kısa sürede yapılmakta olan yatırımlar hesabında bulunan ve geçici kabulü yapılan yapım işlerine ilişkin tutarların ilgili varlık hesaplarına devredileceği belirtti.
1 MİLYON 222 BİN TL’LİK TEMİNAT MEKTUBU
Sayıştay’ın denetim görüşünü etkilemeyen bulgularında muhasebe biriminde vadesi geçmiş ve hükümsüz hale gelmiş teminat mektuplarının bulunduğunu tespit etti. Söz konusu bulgu hakkında teminat mektuplarına ilişkin yapılan incelemede toplam tutarı 1 milyon 222 bin 913,18 TL olan 31 adet teminat mektubunun vadesinin geçtiği ve hükümsüz hale geldiğini tespit ettiğini duyurdu. Üniversite, vadesi geçmiş1 milyon 222 bin 913,18 TL tutarındaki 31 adet teminat mektubundan 587 bin 666,20 TL tutarında olan kısmının iade işlemlerinin gerçekleştirildiğini, kalan teminat mektuplarının ise iade işlemleri için ilgili birimlerin SGK ile yazışmalar yaptığı ve diğer gerekli iş ve işlemleri titizlikle yürütüldüğünü belitti. Sayıştay, söz konusu açıklama hakkında iade işlemlerinin ivedilikle gerçekleştirilmesi gerektiğini bildirdi.
SAYIŞTAY’DAN İHALE BULGUSU
Yine denetim görüşünü etkilemeyen bulgularında Gebze Teknik Üniversitesi Rektörlüğü Kimya Bölümü Bodrum Kat Yemekhane Yapım işinin, ihale, sözleşme ve hakediş dosyalarının yapılan incelemesinde, işin Açık İhale Usulü yerine Pazarlık Usulünün (b) fıkrasına göre yapıldığı tespit etti. İhalenin, pazarlık usulü olarak gerçekleştirilmesi hakkında Sayıştay’ın söz konusu maddesine göre ilkelerine aykırı olduğunu belirtti.
AÇIK İHALE USULÜ VURGUSU
Sayıştay ise üniversitenin bulgusu ve cevabı hakkında, “İdarece gerçekleştirilen bu işle ilgili olarak açık ihale usulü yerine pazarlık usulünün kullanılması; 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 5’inci maddesinde yer alan ilkelere aykırılık teşkil etmektedir. İdarelerin mal veya hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde, 4734 sayılı Kanun'un ön gördüğü usul ve esaslar çerçevesinde işlem yapılması gerekmektedir” dedi.
DOĞRUDAN TEMİN
Denetçilerin bulguları arasında en dikkat çekenlerden birisi “Aynı İhale Konusu İçinde Yer Alabilecek Nitelikteki Yapım İşlerinin, Kalemlere veya Gruplara Bölünmek Suretiyle Doğrudan Temin Yoluyla Yaptırılması” oldu. Denetçiler, “Kamu idaresinin doğrudan temin yöntemiyle yaptırdığı yapım işlerinin incelemesinde, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından yaptırılan bazı yapım işlerinin, ihale yerine parçalara bölünerek 4734 sayılı Kanunun 22/d maddesi kapsamında doğrudan temin yolu ile yaptırıldığı görülmüştür” tespitinde bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.