GTÜ akademisyenlerinin yayın başarısı
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevilay Demirkesen Çakır ve Temel Bilimler Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Zorlu, Scopus ve Google Scholar verilerine göre 2024 yılında GTÜ’de en çok yayın yapan akademisyenler oldu.
Doç. Dr. Sevilay Demirkesen Çakır, araştırmalarını İnşaat Mühendisliği Yapım Yönetimi Anabilim Dalı’nda yürütmektedir. Birçok farklı ülkeden araştırmacı ile çalışmalar yürüten Dr. Çakır’ın araştırmaları ağırlıklı olarak proje yönetimi, proje yönetimi performansı ve ölçülmesi, Yalın İnşaat, Sürdürülebilirlik, Bina Bilgi Modellemesi ve Uygulamaları, Endüstri 4.0 ve İnşaat 5.0 uygulamaları üzerinedir. Dr. Çakır’ın çalışmaları daha çok Elsevier, Taylor & Francis, American Society of Civil Engineers ve Emerald gibi saygın yayın gruplarının dergilerinde yer aldı.
İNŞAAT SEKTÖRÜNE YENİLİKÇİ VE ÖZGÜN BİR BAKIŞ
GTÜ’de çalışmalarını yürüten Doç. Dr. Sevilay Demirkesen Çakır araştırmalarının önemini ve gelecekteki etkilerini şöyle açıkladı; “Çalışmalarımızda inşaat sektörüne yenilikçi ve özgün bir bakış açısı getirmeye odaklanıyoruz. Özellikle inşaat firmalarında ve inşaat sektöründe gerçekleşen israfların önüne geçmek ve inşaat firmalarının stratejik kararlarında onlara destekleyici yaklaşımlar sunmak öncelikli hedefimiz. Doktora ve yüksek lisans öğrencilerimle birçok farklı konuda araştırmalar yürütüyoruz ve disiplinler arası çalışmaları literatüre kazandırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda özellikle afet yönetimi, afet dirençliliği, sürdürülebilir şehirler ve akıllı şehirler konularında başka anabilim dallarından hocalarımızla iş birliği içerisindeyiz. Bu çalışmalarla hedefimiz sektöre yeni bir bakış açısı kazandırarak ülkemizin gelişimine katkıda bulunmak ve bunun için yaygın etkiyi artıracak düzeyde çalışmalar yürütüyoruz.”
ÇEVRESEL SORUNLARA YÖNELİK SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLER
Prof. Dr. Yunus Zorlu, Kimya Bölümü’nde Nano-yapılı Fonksiyonel Retiküler Malzemeler araştırma grubunda (NanoFramesLab) yürüttüğü çalışmaları, Nature, American Chemical Society, Royal Society of Chemistry, Elsevier, Wiley ve Springer Dergi Grubunda yayınlayarak özellikle çevresel sorunlara yönelik sürdürülebilir çözümler üretmeye odaklanan yenilikçi ve özgün yaklaşımlar sundu. Çalışmaları, 2000’li yıllardan sonra birçok araştırmacının ve endüstrinin ilgisini çeken metal-organik kafes yapılar (Metal-Organic Frameworks, MOFs) gibi ileri gözenekli kristal malzemelerin tasarımı, sentezi, gaz depolama ve ayırma, heterojen fotokataliz, kimyasal sensör ve adsorpsiyon gibi çevresel uygulamaları üzerine odaklandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.