GTÜ Akademisyenlerine MARKA Desteği

GTÜ Akademisyenlerine MARKA Desteği

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) “2018 Yılı Mali Destek Programları” kapsamında yaptığı çağrıda GTÜ' den iki proje destek almaya hak kazandı.

MARKA 2018 Yılı Mali Destek Programları Başvuru sonuçlarına göre  “Üretim Altyapılarının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı” kapsamında Gebze Teknik Üniversitesi’nden(GTÜ)  başarılı görülen ve destek almaya hak kazanan projeler şöyle:

Özgün Biyo-Ekonomi Kaynakları Mükemmeliyet Merkezi (ÖBEK) projesi, GTÜ Temel Bilimler Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Kurnaz ‘ın proje ile ilgili aktarımı şöyle:

Gebze Teknik Eğitim ve Araştırma Vakfı’nın (GTEAV) yürütücüsü, Gebze Teknik Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü’nün ortağı ve Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi’nin iştirakçi olarak sunmuş olduğu Özgün Biyo-Ekonomi Kaynakları Mükemmeliyet Merkezi (ÖBEK) isimli Üretime yönelik proje, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır. Dünyada Tıbbi ve Aromatik Bitkiler pazarı 110 milyar dolar mertebesinde olup, Türkiye’de bu pazarın hacmi 2,5 milyar dolar civarındadır.  Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Doğu Marmara Bölge Planı 2014-2023’te belirtildiği üzere, gıda, tarım sanayiine yönelik olarak bölgedeki ihracat potansiyelleri arasında tıbbi ve aromatik bitkiler de bulunmakta, küresel ısınmanın etkisinden görece olarak az etkilenen bu bölge özellikle Orta Doğu pazarına yönelik ürün çeşitleri ve üretim tekniği bakımından cazip bir konumda bulunmaktadır. 

ENZİM TEST VE DANIŞMANLIK MERKEZİ  PROJESİ

Diğer bir proje olan Enzim Test Ve Danışmanlık Merkezi  projesi ile ilgili bilgi veren GTÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Binay proje hakkında; " Enzim Test ve Danışmanlık Merkezi isimli projede Doğu Marmara Bölgesi’nden özel sektör Ar-Ge merkezlerinden, TUBITAK-MAM’ dan ve üniversitelerden araştırmacılardan oluşan danışma kurulu bulunmaktadır. Kurulacak merkezin ileri alt-yapısı ile hem akademik araştırmalar hem de sanayii ve üniversite arasında güçlü işbirliklerin gelişmesine katkı sunulacaktır. Merkez, uzun donemde ithalatı 110 Milyon Doları gecen enzim pazarına sunulmak üzere enzim(ler) üretilmesi ve ithal edilen enzimler için gerekli test ve danışmanlığı konusunda onculuk yapmayı amaçlamaktadır. Böylece Doğu Marmara Bölgesi’nde birim fiyatı çok yüksek teknolojili ürünlerin üretimine katkı sunulması mümkün hale gelecektir" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.