GTÜ Akademisyenine TÜBİTAK 1002-B Projesine Destek
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Bilişim Teknolojileri Enstitüsü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Gizem Süngü Terci’nin, “"Çizge Renklendirme Problemi İçin Sezgisel Algoritmanın Paralelleştirilmesi" başlıklı projesi, TÜBİTAK 1002-B Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
GTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Alp Arslan Bayrakçi'nın da danışmanlığını yaptığı projenin özeti:
Kayıt tahsis problemi; derleyici tasarımı ve bilgisayar mimarisi alanlarında önemli bir konudur. Bu problem, programdaki değişkenlerin atanmasını en az fiziksel kayıt kullanarak gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. GTÜ'deki araştırmacılar, çizge renklendirme problemini temel alarak bu optimizasyon sorununu çözmek için sezgisel algoritmaları paralelleştirme yolunda adım atmaktadır.
FPGA Entegre Devre Tasarımları ile Hızlı Çözümler Sunulacak
Literatürde bulunan sezgisel algoritmaların uzun hesaplama süreleri, gerçek hayatta etkili bir şekilde kullanılmalarını sınırlamaktadır. Bu nedenle projede, FPGA (Field Programmable Gate Array) üzerinde entegre devre tasarımları geliştirerek, bu algoritmaların performansının artırılması amaçlanmaktadır. Bu çalışma, sadece kayıt tahsis problemine değil, aynı zamanda havayolu mürettebatı planlama, enerji kullanım odaklı araç tahsisi ve görev tahsisi gibi gerçek dünya uygulamalarının çözüm hızlarına da olumlu etki sağlayacaktır.
Proje, bilgisayar performansını artırmanın yanı sıra çeşitli endüstri uygulamalarında kullanılan sezgisel algoritmaların çözüm sürelerini iyileştirmeyi hedeflemektedir. Böylece, bilgisayar bilimi ve endüstriyel uygulamalarda önemli bir yenilik ve verimlilik sağlanması beklenmektedir.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.