Göze Kum Kaçmasına Dikkat

Göze Kum Kaçmasına Dikkat

Heyecanla beklediğiniz tatil geldi çattı. Plajda güneşlenip hafifçe esen rüzgârı yüzünüzde hissetmenin keyfini çıkarıyorsunuz. Peki, rüzgârın etkisiyle uçuşan kum ve tozların gözünüze kaçmasının kalıcı görme kaybına varan sonuçlara neden olabileceğini biliyor muydunuz?

Batıgöz Sağlık Grubu Manisa Şubesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İlker Biçer, göze kum kaçmasının yol açabileceği göz hastalıklarını anlattı. Op. Dr. İlker BiçeR, “Yaz tatillerinde en sık karşılaşılan göz hastalıklarından biri göze kum kaçmasıdır. Göze kum kaçması sonrasında yanlış bir müdahale ya da doktora başvuruda gecikmek göz hastalıklarına neden olabilir” diye konuştu.

Göze Kum Kaçmasının Neden Olduğu Göz Hastalıkları

Konjonktivit (Göz İltihabı):

Kum ve toz parçacıklarının göze temas etmesi sonucunda, göz iltihabı (konjonktivit) oluşabilir. Konjonktivit, kızarıklık, kaşıntı, sulanma, yanma ve batma gibi belirtilerle kendini gösterir. Tanı için genellikle alanında uzman bir göz doktorunun muayenesi yeterlidir. Tedavide, iltihabı azaltmak ve semptomları hafifletmek amacıyla göz damlaları veya merhemler kullanılır. Erken tanı sayesinde, konjonktivitin ilerlemesi önlenebilir.

Kornea Abrazyonu:

Kornea, gözün ön kısmındaki saydam tabakadır ve kum veya tozun sürtünmesi sonucunda yüzeyinde çizikler oluşabilir. Kornea abrazyonu, gözde ağrı, hassasiyet, kızarıklık, ışığa duyarlılık ve bulanık görme gibi belirtilere neden olur.

Kalıcı Görme Kaybı:

Kum veya toz partikülleri göze kaçtığında ve erken müdahale edilmediğinde, göz içi yabancı cisim kaynaklı olarak göz kapağı altına sıkışma ve korneada hasar gibi istenmeyen durumlar meydana gelebilir. Bu durumun sonucunda kalıcı görme kaybı oluşabilir.

Gözümüzü Kum Etkisinden Koruma Yolları

Rüzgârın etkisiyle uçuşan kum ve tozlar gözünüze kaçarak tatilinizi kabusa çevirmeden alabileceğiniz bazı önlemler bulunmaktadır. Plajda güneş gözlüğü kullanmak, gözleri kum ve tozdan korumanın etkili bir yoludur. Güneş gözlüğü, göz yüzeyine gelen partiküllerin miktarını azaltarak koruyucu bir bariyer sağlar. Plajda şapka veya şapka benzeri başlık kullanmak, gözlere gelen doğrudan güneş ışığının etkisini ve yabancı cisimlerin göze isabet etme riskini azaltabilir. Rüzgârlı havalarda özellikle plaja yakın, sığ sularda yüzerken yüzücü gözlüğü kullanmak da göz sağlığınızı kum temasından korumanıza yardımcı olabilir. Ayrıca plaj dönüşünde gözlerinizi temizlemek için gözyaşı damlası kullanımı da fark edilmeyen orandaki temasları ekarte etmek adına çözüm sağlayabilir.

Göze Kum Kaçması Durumunda Neler Yapmalıyız?

Gözünüze kum kaçtığında, gözlerinizi kesinlikle ovuşturmayın. Gözlerinizi ovuşturmak kumun korneanızı çizmesine neden olabilir. Ellerinizi sterilize ettikten sonra gözünüzü gözyaşı damlası ile yıkayabilirsiniz. Gözyaşı damlasına anlık olarak erişilemediği durumlarda elle göz içine temas etmeden temiz su da kullanılabilir ve ardından göz ıslakken birkaç kez yumuşak bir biçimde kapatılıp açılabilir. Buna rağmen hassasiyet devam ediyorsa semptomlar şiddetlenmeden alanında uzman bir göz sağlığı ve hastalıkları uzmanına müracaat edilmelidir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.