Göleti gördü sınıra dayandı

Göleti gördü sınıra dayandı

Gebze Pelitli’de Kar Beton tarafından orman alanında yapılan taş ocağında o kadar derine inildi ki gölet bulundu. Uçurumların olduğu bölgede en ufak bir güvenlik önlemi yok. Çalışmanın genişliği, yerleşim alanlarına dayandı.

Gebze’nin Pelitli Mahallesi, bir zamanlar köydü ve tarımla anılırdı. Sanayileşme bir köyü yutarken Büyükşehir statüsü gereği köyler de mahalle sıfatını edindi. Yine de Pelitli’nin köylük yıllarını andıran bir yerleşim yeri var ama orası da neredeyse işgal altında. 
970 DÖNÜM ALANDA 
Kar Beton’un Çayıraltı (Çeşme Deresi, Çardak Bayırı) diye adlandırılan mevkiinde Kar Beton firması tarafından yapılan taş ocağı çalışması gerek derinlik gerek genişlik olarak sınır tanımadan sürüyor. Orman Genel Müdürlüğü uhdesinde olduğu sanılan, orman alanında gözüken, 970 dönüm büyüklüğündeki 2005/1 no’lu parselde yapılan çalışmada o kadar derinlere inilmiş ki, su bulunmuş. Göz kararı 300 metreyi bulduğu sanılan derinlikteki çalışma alanı içinde bir gölet oluşmuş. 
HAFRİYAT DAĞI 
Yine çalışma kapsamında, bilinen şekilde bir uçurum meydana gelmiş. Etrafında hiçbir güvenlik önlemi yok. Buna bir de Büyükşehir bünyesindeki hafriyat alanı eklenmiş ki, alan yine bildik şekilde dağa dönüşmüş durumda ve irili ufaklı toprak kaymalarından ötürü yolun kenarına kadar taş moloz inmiş. Çalışmanın bir tarafından Kirazpınar TOKİ Konutları, diğer tarafından Pelitli merkezi yaşam alanları gözüküyor. Taş ocağı çalışmasında, civarda yerleri olan yurttaşların yerlerinin işgal edilip edilmediği ise şüpheli. Gelişigüzel duvarlar ile bir sınır çalışması yapılmış. Yanıt bekleyen sorular ise şöyle sıralanıyor:
YANIT BEKLEYEN SORULAR 
Kar Beton firması bu alanı Orman Genel Müdürlüğü’nden kiraladı ise, ne diye kiraladı. Kira sözleşmesinde çalışmanın derinliği belirlendi mi? Kayıtsız şartsız mı kiraladı? 
Çıplak gözle bakıldığında, hiçbir güvenlik önlemi olmayan çalışmanın denetim mekanizması yok mu?
Yine aynı alanın civarında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi uhdesindeki hafriyat alanında tam tanımı ile bir dağ oluşmuş. Bildik hafriyat alanları genelde düzlenir, üzerine park vs. yapılır. Bu alanda yeterli denetim yapılıyor mu?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.