Geniz Eti Belirtileri Nelerdir? Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Olur?
Geniz eti, üst solunum yolunda burun ile boğazınızın arasında yer alan lenfatik bir dokudur. Sağlıklı her bireyde geniz eti bulunur.
Geniz Eti Nedir?
Geniz eti vücudumuzun savunma mekanizmasından sorumlu küçük ama büyük işi olan bezlerdir. Yumuşak, genelde kırmızı, gözle görülmesi mümkün olmayan bir dokudur. Geniz eti bademcikler ile birlikte bağışıklık sistemimizin bir parçasıdır. Ağız ve burun yolu ile vücuda giren mikropları tutarak vücut savunmasında rol alır.
Geniz Eti Büyümesi Nasıl Olur? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?
Geniz eti waldeyer halkasını oluşturan dokular arasında yer alır. Bu dokular: geniz eti, iki bademcik, iki tane tubal tonsil (östaki kanalı ağzında bulunur.) ve bir tane lingual tonsil (dil kökünde bulunur). Waldeyer halkasını oluşturan bu yapılar immün sistemde önemli rol oynamaktadırlar. Geniz etini de içine alan bu dokulara dışarıdan gelen mikroorganizmalar geniz etinin büyümesine neden olur.
Geniz eti büyümesi geniz etinin şişmesi anlamına gelir. Geniz eti büyümesi daha çok çocuklarda karşılaştığımız bir durumdur. Genelde çocukların bağışıklığı güçlendikçe, hastalıklarla savaşma yöntemleri geliştikçe geniz eti küçülmeye başlar. Ama bazı durumlarda geniz eti büyümeye devam eder.
Geniz Etinin Büyümesini Etkileyen Faktörler
Alerji: grip, nezle, alerjik rinit, bahar alerjileri geniz etinin büyümesine neden olur.
Solunum yolu enfeksiyonları: buralara yerleşen virüsler boğazları etkilediği gibi geniz etinin büyümesine neden olur.
Kimyasallara fazla maruz kalmak: tozlu alanlarda, kimyasal etkenlerin bulunduğu alanlarda, sigara dumanı bulunan ortamlarda fazla bulunmak geniz etinin büyümesine neden olabilir.
Genetik: anne karnından itibaren büyüyen ve doğumdan sonra da büyümeye devam eden geniz eti olabilir.
Büyümüş geniz eti bize bazı belirtilerle kendini gösterir.
• Ağızdan nefes alma
• Uykuda hırıltılı sesler çıkarma, horlama
• Ağzı açık uyuma
• Burun tıkanıklığı, genizden konuşma
• Burun akıntısı, geniz akıntısı
• Ağız kokusu
• Kulaklarda dolgunluk
• Geniz Eti Büyümesi Tedavisi ve Geniz Eti Ameliyatı
Çocuklarda Geniz Eti
Adenoidler (geniz eti) fetal hayatın 3. Ayından itibaren oluşmaya başlar. 7. Ayda ise gelişimini tamamlar. Geniz eti 4-6 yaş aralığında ulaşabileceği en büyük boyutlara ulaşır. Erişkin olduğunda ise tamamen kaybolur. Geniz eti çocuk yaştan maruz kaldığı bakteri, virüs gibi etkenlerle büyür ve çocuklarda sık sık üst solunum yolu rahatsızlıklarına sebep olur. Geniz eti büyümesi solunum yolu rahatsızlıkları ile birlikte çocuklarda baş, boyun ve yüz bölgesinin gelişme aşamalarında anomalilere sebep olmaktadır. Küçük yaşlardan itibaren büyüyen geniz eti nazal ve farengeal solunumu etkilediği için ağız ve diş yapısında sorunlar oluşturabilir, kardiyopulmoner patolojilere, akciğer tıkanıklıklarına, uyku apnesine neden olabilir.
HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.