GEBZE EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR DERNEĞİ: “Gasp edilen hakkımızı istiyoruz”
Gebze Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği’nin resmi açılışı 22 Eylül’de yapılacak. Dernek yöneticileri gazetemizi ziyaretinde, “Erken emeklilik değil, gasp edilen haklarımızı istiyoruz” dedi.
Türkiye’nin deprem felaketi ile boğuştuğu günlerde 08 Eylül 1999’da TBMM’de IMF direktifiyle çıkartılan, dünyada ilk olacak şekilde geriye dönük uygulanan yasa ile emeklilik hakları ellerinden alınan emekçiler isyan etti: “Kamuoyuna yansıtıldığı şekliyle ‘erken emeklilik’ değil, gasp edilen haklarımızı istiyoruz.”
GAZETEMİZE ZİYARET
Kısaca EYT diye adlandırılan emeklilikte yaşa takılanlar dernekleşmenin ardından federasyonlaşmayı hedeflemiş, genel merkezin ardından ülkemizde ilk dernek Gebze’de Engin Deniz’in başkanlığında kurulmuştu. Mustafapaşa Mahallesi, Şehit Yılmaz Argon Caddesi, No: 116/E adresindeki derneğin resmi açılışı 22 Eylül’de yapılacak. Dernek genel sekreteri Selçuk Süzen, başkan yardımcısı Özgür Kotan, sayman Nuh Erdoğan Erdoğan ve kurucu üye Ramazan Töngel’den oluşan heyet gazetemize konuk oldu. Haber müdürümüz Cengiz Akgün’e konuşan EYT Gebze Derneği yöneticileri şunları kaydetti:
İLK DERNEK OLDUK
“Derneğimiz federasyonlaşmak için beş ilde dernek kurma kararı aldı. İl merkezi olmadığı için Gebze’ye dernek vermek istemediler ama biz Gebze’nin öneminden, ağırlığından söz ettik. Türkiye genelinde kurulan ilk dernek olduk. Bugüne kadar ülke genelinde 7-8 dernek kuruldu. İl merkezimiz İzmit’te de dernek kurulacak.
FARKINDA DEĞİLLER
Hala EYT’li olup da, durumunun farkında olmayan çok sayıda kişi var. Tek amacımız gündem oluşturmak ve haklı mücadelemizi anlatmak. Hükümet hiçbir sayı bildirmiyor ama ülke genelinde 1 milyon 300 bin mağdur olduğunu öngörüyoruz.”
Biz çalışmaya başladığımızda 5 bin prim ödeme gün sayısı ve 25 yıl şartı vardı. 1999 yılındaki depremden 10-15 gün sonra, IMF yaptırımı ile yasa değiştirildi ve dünyada ilk olacak şekilde, geriye dönük uygulandı. Millet deprem acısıyla uğraşırken yasa Meclis’ten apar topar çıkartıldı.
TEK KİŞİYİ GEÇEMİYORUZ!
Meclis’te yasa değişikliğiyle hayata geçtiği için de, yine bir yasa değişikliği gerektiriyor. MHP dahil tüm siyasi partiler bizim mağduriyetimizi kabulleniyor ama sadece tek kişiyi (Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kast ediyor) geçemiyoruz. Biz bunu 90 dakikalık bir futbol maçı başladıktan sonra, maçın 60’ncı dakikasında o maçın 120 dakikaya uzatılmasına benzetiyoruz.
ORANLAR VE STAJ DÖNEMİ
Süresi dolduğu halde emekli olamamanın yanı sıra bir de 2008 yılından itibaren aylık bağlama oranıyla ilgili mağduriyet yaşıyoruz. Ödenen prim üzerinden aylık bağlama oranları yüzde 68 – 72 seviyesindeydi. 2003 yılında yüzde 48, 2008 yılında yüzde 28’e indirildi. Emek harcayıp prim yatırdıkça oranı düşürdüler. Ayrıca staj mağdurları konusuyla ilgili de mücadelemiz olacak.
DEVEDE KULAK
Bizim durumumuz, “maliyet” olarak da yansıtılıyor. Yıllık maliyetimiz 8 milyar dolar. 900 milyar dolar yıllık bütçemiz var. Bizim yıllık maliyetimiz, bütçe genelinde devede kulak. Öte yandan emekli maaşımızı aldığımızda o parayı ülkemizde harcayacağız. Başka bir ülkeye götürmeyeceğiz.
20’NCİ YILDÖNÜMÜ
08 Eylül’de TBMM’de çıkartılan o yasanın 20’nci yıldönümü. Şube açılışlarımız 04 Ağustos’ta Bursa’dan başlayacak. Bursa, Bilecik, İzmir gibi illerdeki şube açılışlarının ardından Gebze’deki şube açılışımız 22 Eylül’de olacak. Bu sürece kadar İstanbul Maltepe’deki mitingde 2 milyon, Ankara’daki mitingde 300 bin kişi bir araya gelip tepkimizi ifade ettik. Tek eylem biçimimiz bu tür mitingler, toplantılar. Amacımız gündemde yer edinmek ve bu doğrultuda sosyal medyayı da kullanıyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.