Epilepsi: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Halk arasında sara olarak da bilinen epilepsi, nöbetler halinde seyreden nörolojik bir hastalık.
Anadolu Sağlık Merkezi tarafından yapılan bilgilendirmede hastalığın beyin hücrelerindeki anormal elektrik aktivitesinden kaynaklanan epilepsi, kişinin beyin aktivitesinin geçici olarak bozulmasına neden olur. Kısa nöbet süreleri ile karakterize olan epilepsi hastalığının dünya çapında görülme sıklığı %1’dir. Nörolojik hastalıklar arasında en sık görülen 4. hastalık olan epilepsi, hemen her yaşta ortaya çıkabilir.” denildi.
ASK’nin epilepsi bilgilendirmesi özetle şöyle:
Epilepsi Nedir?
Çoğunlukla gelişigüzel nöbetler halinde oluşan epilepsi, farklı nedenlere bağlı olarak gelişir ve tekrarlayıcı niteliktedir. Nörolojik bir rahatsızlık olan epilepsi, beyinde bulunan bir nöron grubunda oluşan anormal elektrik aktivitesine bağlı olarak meydana gelir. Elektrik aktivitesinin bozulmasıyla oluşan nöbet sırasında kişinin beyin fonksiyonlarında geçici bozulmalar oluşur. Epilepsi nöbetlerinin pek çok farklı türü bulunur. Ancak sıklıkla beynin bir kısmı ile sınırlı olan nöbetler (parsiyel) ve beyinde yaygın olarak başlayan nöbetler (jeneralize) olmak üzere iki farklı türde incelenir. Epilepsi nöbeti sırasında zaman zaman oluşan belirtiler silik olsa da genellikle beyin fonksiyonlarının bozulmasına bağlı olarak kontrol edilemeyen vücut hareketleri oluşur. Epilepsi nöbetleri genellikle 30 saniye ile 2 dakika aralığında sürer. Ancak 5 dakikadan uzun süren epilepsi nöbetleri de görülebilir. Bu tip epilepsi nöbetlerinin varlığında kişi, acil tıbbi yardıma ihtiyaç duyar. Kişiden kişiye farklılık gösterebilen epilepsi semptomları, çoğunlukla vücut hareketlerinin kontrol edilememesi, baygınlık, titreme, bilinç ve hafıza kaybı, idrar kaçırma, kokulara karşı hassasiyet, nöbet sonrasında bitkinlik ve şaşkınlık şeklinde görülür. Epilepsi belirtileri konusuna girmeden önce “Epilepsi türleri nedir? sorusunu cevaplamak gerekir.
Epilepsi Belirtileri Nelerdir?
Epilepsi hastalığına ait semptomlar hastalığın türleri arasında farklılık gösterse de genel olarak epilepsi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Bilinç Kaybı: Nöbet sırasında olanları kişi kontrol edemez ve hatırlayamaz.
- Kasların Kasılması: Nöbet sırasında kişinin tüm kasları istemsiz olarak kasılır ve gevşer. Bu durum kişinin titremesine ve çırpınmasına yol açar.
- Baş ve Gözlerin Bir Tarafa Dönmesi: Nöbet sırasında kişi başını ve gözlerini sağa ya da sola doğru hareket ettirebilir.
- İdrar Kaçırma: Nöbet sırasında kişinin kaslarını kontrol edememesine bağlı olarak idrarını kaçırabilir.
- Nöbet Sonrasında Şaşkınlık: Nöbetin sona ermesi ile birlikte kişi yorgun ve şaşkındır.
Epilepsi ile Birlikte Ortaya Çıkan Semptomlar Nelerdir?
Sık görülen epilepsi belirtilerine ek olarak geçirilen nöbet türüne göre farklı semptomlar da oluşabilir. Bu semptomların bir kısmı şu şekilde sıralanabilir:
- İstemsiz kas hareketleri,
- Hareketlerin tekrarlanması,
- Aniden düşme,
- Garip davranış ve konuşmalar,
- Tat, koku, dokunma ve görme duyularında farklılaşma,
- Kısa süre ile bir noktaya odaklanarak dalmak,
- Elde tutulan nesnelerin düşürülmesi
- Tepkisizlik,
- Anlaşılamayan kelimeler söylemek,
- Sorulan soruları yanıtsız bırakmak.
Epilepsi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Epilepsi tedavisinde amaç, kişinin nöbet sıklığının azaltılması ve nöbetlerinin tamamen önlenmesidir.
Epilepsi tedavisi ilaçla yapılır. Epilepsi tanısı alan kişiye uygun olan ilaçlar hekim tarafından reçete edilir. Bu ilaçların düzenli olarak hekimin belirlediği dozda kullanılması önemlidir.
İlaçlara yeterli cevap vermeyen vakalarda, yani ilaç tedavisine dirençli epilepsilerde ise hastadaki nöbetlerin tipi, şekli, sayısı, çoklu ilaç kullanımı dikkate alınarak, yapılan ek tetkiklerde uygun endikasyon konulursa cerrahi tedavi de uygulanabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.