En büyük sorun işsizlik  Çözüm: Kamulaştırma

En büyük sorun işsizlik Çözüm: Kamulaştırma

Makine Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği Başkanı Barış İnce, Meslekte Onur Yılı Belge Töreni’nde en büyük sorunlarının işsizlik olduğunu kaydedip çözüm önerileri arasında kamulaştırmayı da sıraladı.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği Başkanı Barış İnce, Meslekte Onur Yılı Belge Töreni’nde en büyük sorunlarının işsizlik olduğunu kaydedip çözüm önerileri arasında özelleştirme uygulamalarına son verilmesini,ve kamulaştırmayı da sıraladı. Makine Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği Başkanı Barış İnce programdaki konuşmasına temsilciliğin çalışmalarına dair bilgilendirmede bulunarak başladı. Ardından ülke gündemine değinen İnce şunları kaydetti:

OLUMSUZ SONUÇLAR

“Geçmişte ülkemizin kalkınma ve sanayileşmesinin asıl gücü olan mühendisler olarak bugün sanayisizleşme sürecinin, özelleştirmelerin, kamu kaynak ve varlıklarının talanının, fason taşeron üretimin, güvencesiz çalışma koşullarının, mesleğimizin değersizleştirilmesinin, eğitimdeki nitelik aşınmasının ve işsizliğin getirdiği olumsuz sonuçlarla karşı karşıyayız.

Bedeli çalışanlara, emeğiyle geçinenlere ödetilmek istenen ekonomik siyasi politikalarla karşı karşıyayız. Corona salgınının yönetilmemesi, Türk Lirası’nın değersizleştirilmesi, yüzyüze eğitimde yaşanan aksaklıklar, her alandaki hayat pahalılığı, konut fiyatları ve kiraların aşırı artmasına ve gençlerimizin çaresizliğine kadar bir dizi sorunla karşı karşıyayız.

DAYANIŞMAYI GELİŞTİRMELİYİZ

Çok zor bir dönemde yaşadığımızı biliyor ve bu gerçekliğe her gün çeşitli vesilelerle tanık oluyoruz. Pandemiyi kentisi için lütuf, muhalifler için baskı aracı ve yandaş sermaye için fırsat olarak gören bir iktidarın varlığı koşullarında; ülkemizi, kamu kaynak ve varlıklarını, örgütlülüğümüzü ve meslek alanlarımızı korumak ve geleceğe taşımak için haklı mücadele ve dayanışmamızı geliştirmemiz gerekiyor. Bu bağlamda TMMOB bünyesinde ülkenin dört bir yanında düzenlenen ‘Emeğimize, mesleğimize, haklarımıza sahip çıkıyor sorunlarımıza çözüm istiyoruz’ kampanyasını selamlıyoruz.

RESMİ RAKAMLAR GİZLEYEMİYOR

Yapılan istatistiklere göre her 5 inşaat mühendisinden 2’sinin, her 4 makine mühendisden 1’inin ve her 2 şehir plancısından 1’nin işsiz olduğunu, TMMOB’un toplam üye sayısına göre hesaplandığında 2021 yılı mimar, mühendis ve şehir plancısı işsizlik oranının yüzde 38.3 olduğunu kaydeden İnce resmi rakamların işsizlik boyutunu gizlemeye yetmediğini kaydetti. İnce şöyle devam etti:

İŞSİZLİK KAYGISI

“Ücretli çalışan tüm meslektaşlarımız ise kendisini yarının potansiyel işsizi olarak görmektedir. Daha vahim olanı mesleklerine başlamak için mezun olmayı bekleyen öğrenci arkadaşlarımızın, eğitimini aldıkları meslekleri yapabilme umutları tükenmektedir. Giderek zorlaşan yaşam koşulları altında işsizlik, güvencesizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretlere karşı direnemeyen meslektaşlarımız çaresizlikle meslekleri dışında işlere, kayıt dışı çalışmaya yönelmektedir.

YURT DIŞINA GÖÇLERİ KABUL EDİLEMEZ

Tüm çabalarına rağmen işsizlik sorunlarına çözüm bulunmayan her yaştaki meslektaşımız, ülkede yaşama umudunu da yitirmektedir. Yeni mezun genç meslektaşlarımız ülkemizdeki istihdam sorunu yüzünden çözümü yurt dışına gitmekte bulmaktadır. Oysa ülkemizin bir tek mühendis, mimar ve şehir plancısı kaybedecek lüksü yoktur. Ülkemizin nitelikli işgücünün, yurt dışına göçü kabul edilemez.”

TALEPLERİMİZ

İnce sözlerine çözüm bekleyen acil sorunlarını sıralayarak devam etti:

“Genç mezunlarımızın en büyük sorunu olan işsizlik sorunu çözülmelidir, meslektaşlarımız diplomalı işsizlikten kurtulmalıdır.

Üniversite sayısı ve mühendislik kontenjan sayısı yeniden gözden geçirilmelidir.

Kamudaki mühendis, mimar ve şehir plancılarının istihdamı artırılmalı ve kadrolu güvenceli istihdam sağlanmalıdır.

Mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücretleri ve özlük hakları iyileştirilmelidir.

SGK ile TMMOB arasındaki ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının asgari ücret denetim protokolü yeniden yürürlüğe konmalıdır.

OHAL KHK’ları ile haksız ve hukuksuz biçimde kamu görevinden ihraç edilen meslektaşlarımız tüm haklarıyla birlikte görevlerine iade edilmelidir.

Özelleştirme uygulamalarına son verilmeli, yeniden kamulaştırma yapılmalıdır.

Toplum güvenliğinin sağlanması açısından zorunluluk olan kamusal ve mesleki denetimler yaygınlaştırılmalı, denetimsizlik ve serbestleştirme uygulamalarına son verilmelidir.”

EVET. SİYASETE DEVAM EDECEĞİZ!

TMMOB’u siyaset yapmakla itham edenlere de atıfta bulunup, “Nerede bir yağma, talan varsa buna karşı çıkmak siyaset yapmaksa evet biz siyaset yapmaya devam edeceğiz” diyen Başkan Barış İnce, “Ve bu nedenle biz her yerdeyiz. Cerattepe’de ormanlar katledilmesin diye maden şirketlerine direnen halklayız. Sendikalı olduğu için işten atılan işçilerleyiz. İkizdere’de taş ocağına direnen köylülerleyiz…” diye konuştu.

İnce sözlerini onur yılı belgesi alan tüm meslektaşlarını kutlayarak, başarılarla dolu nice güzel yıllar dileyerek tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.