EMEP: Halk sağlığı için kamusal ve nitelikli sağlık hizmeti

EMEP: Halk sağlığı için kamusal ve nitelikli sağlık hizmeti

Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü her sene 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Halk Sağlığı haftasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Halk sağlığının işçi ve emekçilerin en önemli mücadele başlığı olduğuna değinilen açıklamada "Halk sağlığı, bütün dünyada ve ülkemizde emek sömürüsünü yoğunlaştıran politikaların savaşları, savaşların ise sömürüyü büyüttüğü bir cendere içerisindedir. Canlıların yaşam hakkıyla beraber havanın, suyun, yeşilin, kentlerin de yok edildiği savaşlar, gıda güvensizliğinin, çevre sorunlarının, kontrolsüz göç dalgalarının başta gelen sebeplerindendir." denildi.

Açıklama özetle şöyle:

"AKP iktidarları döneminde sağlık alanı sermayeye iyice açıldı. Şehir hastaneleri hasta garantili işletmeler olarak adeta yağmanın yeni adı oldu. Özel, zincir hastaneler yaygınlaştı. Sağlıkta özel sektörün payı çığ gibi büyüdü.

‘Halk sağlığı’ kavramının koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaşması, herkesin ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetini alabilmesi, yaşam süresinin ve kalitesinin artırılması gibi bilimsel kriterleri yok sayıldı.

Kadın ve çocuk sağlığı ikinci plana atıldı, aşı ve diğer koruyucu sağlık hizmetleri üzerindeki kamusal denetim etkisizleştirildi. Bilim dışı uygulamalar teşvik edildi; bunun sonucunda aşı retleri, aşı karşıtlığı yaygınlaştı. Çoktan tarihe gömülen kızamık gibi hastalıklar salgın biçiminde ortaya çıktı.

HASTA-HEKİM İLİŞKİSİ BOZULDU

Sağlık emekçileri geleceksiz, güvencesiz, örgütsüz çalışmaya mahkûm edildi. Şiddet, ağır çalışma koşulları, düşük ücretler, baskı, kayırmacılık, mobbing sağlık emekçilerinin sağlığını bozdu! Emekçiler işine yabancılaştırıldı; parça başı iş, performans sistemi, sözleşmeli çalışma, esnek çalışma uygulamaları başat hale getirildi. Hasta-hekim ilişkisi bozuldu. Çalışanlar arasındaki dayanışma yerini rekabete bıraktı.

AKP iktidarlarının dizginlerinden boşanmışçasına gerçekleştirdiği doğa ve çevre talanı da sonuçları itibariyle halk sağlığının görülmemiş ölçüde bozulmasına yol açmıştır.

Halk sağlığı, bugün artık işçi ve emekçilerin en önemli mücadele başlıklarından biridir. İlaç üretiminden tedaviye sağlık hizmetinde sermayenin ve tekellerin egemenliğine son verilmelidir. Sağlıkta özelleştirmeler durdurulmalı, sağlık bir sömürü ve kar alanı olmaktan çıkarılmalıdır.

Kamusal, nitelikli, ücretsiz, ulaşılabilir bir sağlık hizmeti tüm işçi ve emekçilerin hakkıdır."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.