Eksik 1 kuruş yüzünden evden tahliye edilebilirsiniz!

Eksik 1 kuruş yüzünden evden tahliye edilebilirsiniz!

Kiracı ve ev sahipleri arasında kira sebebiyle sular durulmazken Avukat Buket Nurşah Tekışık, 2021 yılında Yargıtay tarafından verilen emsal karara dikkat çekti.

Kiracıların ödeme konusunda dikkatli olması gerektiğini söyleyen Avukat Tekışık, "Kira ödemesini banka yolu ile yapan kiracılar dikkatli olması gerekiyor, ev sahipleri 0,1 kuruş dahi eksik gönderilmesi durumunda kiracısını tahliye edebiliyor. Kiralanan gayrimenkulde herhangi bir onarım bakım yapılıp bu bedelin kira bedelinden düşülmesini isteyen ev sahipleri bilerek bu yöntemi tercih ediyor. Eksik kira yatırıldı diyerek dava açıp kiracısını tahliye etme düşüncesiyle hareket ediyor. Yapılan masraflar dahi kira bedelinden düşülmemelidir. Kira bedeli eksiksiz ve tam yatırılmalıdır" diye konuştu.
Yargıtay'ın Türk Borçlar Kanunun 89. maddesiyle vereceği kararı desteklediğini belirten Avukat Buket Nurşah Tekışık, "TBK'nun 89. maddesi uyarınca kira parası götürülüp ödenmesi gereken borçlardan olduğundan, kiralayana götürülüp elden ödenmesi veya gideri kiracıya ait olmak şartıyla banka hesabına yatırılması ya da konutta ödemeli olarak PTT kanalıyla gönderilmesi gerekir. Kira bedelinin kiraya verenin banka hesabına yatırılması durumunda banka tarafından kesilen havale giderinden kiracı sorumludur. Bu nedenle takibe konu eksik ödenen kira bedelleri üzerinden itirazın iptali ile kiralananın tahliyesine karar verilmesi gerektiği Yargıtay tarafından mahkemeden istendi. Kira bedelini ödeme borcu borçlu tarafından alacaklı kiraya verene götürülmesi gereken borçlardan olup, paranın kiraya verene ulaştırılması kiracıya ait bir külfettir.

KESİLEN HAVALE GİDERİNDEN KİRACI SORUMLUDUR

Kira bedelinin kiraya verenin banka hesabına yatırılması durumunda banka tarafından kesilen havale giderinden kiracı sorumludur. Banka hesabına havale ile yapılan kira ödemelerinde, havale ücreti kiracıya aittir ve havale ücreti kiraya verenden tahsil edilerek ödeme yapılırsa kiracı eksik ödeme yapmış olur. Gönderim tutarını oluşturan kira bedeli üzerinden mahsup yolu ile gönderim masrafının alınması halinde kira bedeli tutarının eksik ödenmesi gerçekleşmiş olacağından TBK'nın 315. maddesi uyarınca temerrüt ihtarı sonrasında bir ödeme söz konusu olduğunda eksik ödeme gerçekleşeceğinden temerrüt nedeniyle tahliyeye sebebiyet oluşturacaktır. Kira bedelinin kiraya verene net ödenmesi gerekir. Eğer kira bedeli konutta ödemeli olarak PTT kanalı ile gönderilecekse net olarak gönderilmesi gerekir. Gönderilen kira bedelinden gönderme masrafı altında bir bedel kesilemez. Belirtilen şekilde yapılmayan ödemeler yasal ödeme olarak kabul edilemeyeceğinden mahkemece, takibe konu eksik ödenen kira bedelleri üzerinden itirazın iptali ile kiralananın tahliyesine karar verilmesi gerekir" dedi.
Avukat Tekışık, Yargıtay kararının davalarda emsal olduğunu, kiracıların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.