“Ek zam yapılması zorunlu”
Türk sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, “2023 Temmuz ayına kadar yapılmış olan maaş zammı üç aylık süre içerisinde erimiştir. Bu nedenle sağlık çalışanlarına seyyanen ek zam yapılması kaçınılmaz olmuştur” dedi.
Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi, Kandıra Kazım Dinç Devlet Hastanesi, Kocaeli Üniversitesine Bağlı Faaliyet gösteren Araştırma Uygulama Hastanesi ve Körfez Devlet Hastanesinde görev yapan sağlık çalışanlarını ziyaret etti. Çalışanlarının sorunlarını yerinde tespit eden Şube Başkanı Çeker yapmış olduğu ziyaretler sonrası açıklamada bulundu.
“ÇALIŞANLAR MUTSUZ”
Şube Başkanı Çeker yaptığı açıklamada, “İş yeri temsilcilerimiz ve İlce temsilcilerimiz ile birlikte hastane çalışanlarına yapmış olduğumuz ziyaretlerde, çalışanlar mutsuz olduklarını, 2023 yılının ilk yarı yılı için yapılan maaş zam artış oranının yetersiz olduğunu, artan enflasyon karşısında gıda fiyatlarının artışına yetişemediklerini, geçim sıkıntısı çektiklerini, acilen yeni bir ek zam yapılması gerektiğini ve kurumlarda usulsüz uygulamalara (mobing’e) maruz kaldıklarını ifade etmiştirler.
“ZAM ARTIŞ ORANI YETERSİZ”
Sağlık çalışanlarının dile getirmiş oldukları sorunlar doğrudur, Çalışanların haklı taleplerinin kamu işvereni tarafından giderilmesini istemeleri insani taleplerdir. 2023 yılının ilk yarıyılı için Kamu çalışanlarına yapılan maaş zam artış oranının yetersiz olduğunu üç ay içerisinde artan fiyat artışları ve yüksek enflasyon ile tescillenmiştir. 2022 yılının temmuz ayından 2023 Ocak ayına kadar gecen altı aylık enflasyon farkı yüzde 17+ 2023 Maaş zammı yüzde 8 = yüzde 25’dir. Kamu işvereninde Yüzde 5 ekstra zammı ile toplamda = Yüzde 30 zam yapılmıştır.
“EK ZAM YAPILMASI KAÇINILMAZ”
2023 Temmuz ayına kadar yapılmış olan maaş zammı üç aylık süre içerisinde erimiştir. Yüksek Enflasyon artışına bağlı artan fiyatlara çalışanlar yetişemediklerinden geçim sıkıntısı çekmektedirler. Bu nedenle sağlık çalışanlarına seyyanen ek zam yapılması kaçınılmaz olmuştur. Yapılacak ek zam yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında bunalan sağlık çalışanlarımıza bir nebze de olsa rahatlama sağlayacaktır. Kamu işvereni sağlık çalışanlarının ek zam talebine duyarsız kalmamalı.
“AYLIK YANSITILMALI”
Yaşanan ekonomik gelişmeler doğrultusunda enflasyon farklarının aylık olarak hesaplanarak çalışanların maaş hesaplarına yatırılmalıdır. Enflasyon aylık olarak hesaplanıp maaş hesaplarına yatırıldığı takdirden çalışanların maaşlarının yıl içinde reel olarak erimesinin önüne geçilmiş ve bir nebze olsun çalışanların enflasyon karşısında nefes alması sağlanmış olacaktır. Bekâr bir çalışanın yaşama maliyetinin aylık 11.556,56 TL’ye yükseldiği günümüzde Kamu işvereni sağlık çalışanlarının taleplerine duyarlı olmalı gerekli düzenlemeyi yapmalıdır. Aksi takdirde 2023 yılı sağlık çalışanları için kayıp yıl olacaktır.
“SORUŞTURMA BAŞLATMALI”
Kamu işvereni kurumların kanun ve yönetmenlikler çerçevesinde yönetilmesini sağlamalıdır. Çalışanların şikayetlerini dikkate almalı, usulsüz uygulamalar ile çalışanları çanından bezdiren idareciler hakkında yapılan şikayetleri dikkate alarak gerekli idari soruşturmaları başlatmalıdır. Çalışma barışını sabote eden idarecilere göz yummamalıdır. Sağlık Sosyal Hizmet kolunda görev yapan tüm çalışanların milli gelirden paylarına düşenin alınması, kurumlarda çalışma barışının sağlanması, usulsüzlüklerin sonlandırılması için tüm platformlarda mücadelemiz sürecektir” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Haber: Barış AYAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.