Eğitimli babaların çocukları HPV konusunda daha bilinçli
Kocaeli Üniversitesi tarafında yapılan bir araştırma, HPV farkındalığının baba eğitim düzeyi ile ilişkili olduğunu ortaya koydu.
Cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biri olan ve çok sayıda türü bulunan Human Papilloma Virüsü (HPV) kaynaklı rahatsızlıkların yayılmasında bilinç eksikliğinin önemli bir etken olduğu kaydedildi.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Pınar Daylan Koçkaya'nın da araştırmacılar arasında olduğu "Üniversite Öğrencilerinin Human Papilloma Virüsüyle İlgili Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi" adlı araştırmada, üniversite öğrencilerinin de HPV konusundaki bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu saptandı. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre anne eğitim düzeyi ile HPV bilgi düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, baba eğitim düzeyi yüksek olan öğrencilerin HPV hakkındaki bilgi düzeylerinin yüksek olduğu belirlendi.
HPV KAYNAKLI KANSERLERİN SEBEBİ BİLGİSİZLİK
Acta Medica Nicomedia tıp dergisinde yayımlanan çalışmada, HPV kaynaklı hastalıkların görülme sıklığının artmasındaki en büyük sebebin, konuyla ilgili yeterli bilincin olmaması olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca HPV enfeksiyonunun risk faktörleri arasında düşük sosyoekonomik düzeyin de bulunduğu aktarıldı. Bunda düşük gelir seviyesine sahip bölgelerde sağlık hizmetlerine ve tarama programlarına erişimin kısıtlı olmasının da etkili olabileceği kaydedildi.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ HPV KONUSUNDA DAHA BİLGİLİ
İki aşamalı anket yöntemiyle yapılan araştırmanın bir diğer bulgusu, tıp fakültesi öğrencilerinin HPV bilgisi açısından diğer bölümlerde okuyan öğrencilere göre çok daha yüksek bilince sahip olmaları. Tıp fakültesi özelinde ise 6’ncı sınıf öğrencileri, 1’inci sınıf öğrencilerine kıyasla HPV hakkında çok daha fazla bilgiye sahipken, bu artışın özellikle 4’üncü sınıfta belirgin hale geldiği ifade edildi.
TOPLUM BİLİNCİNİN ARTIRILMASI GEREKİYOR
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Daylan Koçkaya ve araştırma ekibi, HPV ve ilişkili kanserlerden kaynaklanan sağlık sorunlarının önüne geçilmesinin önündeki en büyük engelin bilgisizlik olduğunun altını çizdi. Gençlerin HPV hakkında daha fazla bilgi sahibi olması, toplumda bu konuda bir farkındalık yaratılmasında önemli bir rol oynayacağı kaydedildi. HPV, aşılar ve tarama programları gibi önleyici yöntemler hakkında halkın bilinçlendirilmesi, sağlık otoritelerinin alacağı kararlar ve yapacağı uygulamalar açısından kritik bir önem taşıyacağı gibi bu konuda yapılacak çalışmaların, toplum sağlığını iyileştirecek ve bireylerin korunmasına yardımcı olacağı belirtildi
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.