Eğitimin ilk basamağında adım çok iyi atılmalıdır
Çolakoğlu MTAL 38’nci yılında ana sınıflarında okul öncesi eğitime hazırlarken onları eğiten öğretmenleri de yetiştiriyor. 38 yıllık eğitim çınarının müdürü Aycan Çamlıbel, “Eğitimin ilk basamağında adım iyi atılmalıdır" dedi
Haber Dizisi: Okul öncesi eğitim - 1
Gebze’nin en köklü eğitim kurumlarından Çolakoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, bir dönem kapılarını kısmen erkek öğrencilere açsa da bilinen adıyla Çolakoğlu Kız Meslek Lisesi; çeşitli alanlarda verdiği eğitimle 38 yılı geride bıraktı. Ağırlıklı olarak hizmet sektörüne yönelik öğrenci yetiştirip topluma nitelikli ve ayakları üzerinde duran bireyler kazandıran okulun eğitim dalları arasında anasınıfı öğretmenliği de yer alıyor.
TEMEL BİR EĞİTİM
Okulda 2017’den bu yana müdürlük görevini sürdüren, meslekte 25’nci, 12 yıl meslek/laboratuvar öğretmenliğinin ardından idarecilikte 13’ncü yılını geride bırakan Aycan Çamlıbel, “Okul öncesi eğitim çok önemli. Eğitimin ilk basamağıdır ve bu ilk adımın, iyi atılması gerekir. Okul öncesi eğitim hayatta ve okul başarısında etkilidir. Okula adapte olma, okulu sevme veya bir okulda görmesi gereken eğitimin bir başlangıcı olarak okul öncesi eğitim, temel bir eğitimdir” dedi.
ÇOK GÜZEL EĞİTİM
ALDIKLARINA EMİNİM
Okul öncesi eğitimine başlamış ya da anaokuluna giden çocukların kalem tutmadan kavrama becerisine kadar, daha hızlı gelişim gösterdiklerini kaydeden Çamıbel, “Anaokulumuzdan her yıl çok sayıda öğrenci mezun ediyoruz. Anaokulumuzdan mezun olan öğrenci, eğitim gördüğü diğer ilk, orta ve lise dereceli okullarda, üniversitede çok farklı meslekler ediniyor. Ve okulumuzda da çok güzel eğitim aldıklarına eminim” diye konuştu.
YAYGIN BİR İŞ SAHASI
Çolakoğlu MTAL’nin ağırlıklı hizmet sektörüne yönelik öğrenci/birey yetiştirdiğini kaydeden Çamlıbel, “Çocuk gelişiminden yiyecek içecek, aşçılık, güzellik, reklam gibi sektörlere eleman yetiştirmek için çalışıyoruz” dedi. Aşçılık bölümünden mezun öğrencilerin Gebze’de sayıları her geçen gün artan oteller ve kafelerde istihdam olanağı bulduğunu kaydeden Çamlıbel ayrıca restaurant ve catring hizmetleri veren işletmelerin de önemli bir iş sahası olduğunu kaydetti.
GENÇLER İÇİN BURADAYIZ
23 Nisan öncesi görüştüğümüz Çamlıbel sözlerine ilaveten, “Herkesin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum. Gençler geleceğimiz. Onların en iyi şekilde yetişmesi de bizim vazifemiz. O amaç doğrultusunda buradayız” dedi.
ÇEVREYE DUYARLI DOĞAYA SAYGILI: Çolakoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Gebze Belediyesi’nin sıfır atık projesine sunduğu katkı ve destekten dolayı teşekkür belgesi edindi. Okulun belgesini Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Okul Müdürü Aycan Çamlıbel’e 18 Nisan’da takdim etti. Çamlıbel okulun sitesinden yaptığı bilgilendirmede, “Lise olarak çevreye duyarlı, doğaya saygılı tavrımızı geliştirmeye ve sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
**
Çocuk sevgisi bizim
dalda biraz daha önemli
** Çolakoğlu Kız Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni ve Bölüm Şefi Gülhan Savacı öğretmenliğin meslek ve çocuk sevgisi olmadan yapılamayacağını, anaokulu öğretmenliğinde ise bu niteliklerin biraz daha yoğunlaştığını söyledi
Çolakoğlu Kız Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni ve Bölüm Şefi Gülhan Savacı, meslekte 23’ncü yılını geride bıraktı. Aynı zamanda anaokullarındın işleyişinden de sorumlu. Zaten kadın yoğun bir meslek olan öğretmenlikte okul öncesi öğretmenliği bölümünde kadın öğretmen oranının meslek ortalamasının üzerinde olduğunu kaydeden Savacı kız meslek liselerine bir dönem erkek öğrenci de kabul edildiğini ancak zamanla –bildiği kadarıyla- uygulamadan dönüldüğünü kaydetti.
HİÇ FARK YOK
Üniversitelerin ilgili bölümlerinde de erkek öğrenci sayısının çok az olduğunu kaydeden Savacı, “Ben üniversite eğitimine başladığımda bir erkek öğrenci vardı. ‘Okul öncesi öğretmeni erkek mi olur?’ diye şaşırmıştık. Sonraki yıllarda biraz daha artış gösterdi” diye konuştu. Okul öncesi öğretmenliğinde kadın öğretmen ile erkek öğretmen arasında, “Bence hiç fark yok” diyen Savacı şöyle devam etti: “Bu dalda kadın öğretmen yoğunluğunun en büyük nedeni bu mesleği genelde kız meslek lisesi çıkışlı öğrencilerin tercih etmesi. Kız meslekte sadece kız öğrenciler okuduğu için, üniversiteye geçişte de çok fazla erkek öğrenci yer almıyor, tercih etmiyor.”
ANA KARNINDAN İTİBAREN
Kendisinin de derslerine girdiği, okul öncesi bölümünün derslerine yönelik bilgilendirmede de bulunan Savacı, “0-6 yaş dönemini kapsayan, aslında anne karnından başlayan bir süreç.. Bir çocuğun sağlıklı büyüyüp gelişmesi için hamilelik, doğum dönemlerinden itibaren başlıyoruz. Ve altı yaşına kadar anne çocuk sağlığı, çocuk beslenmesi, çocuk ruh sağlığı gibi konularda eğitim veriliyor” diye konuştu. 9-10’ncu sınıflarda teorik eğitimin ardından 11 ve 12’nci sınıflarda uygulamaya geçildiğini kaydeden Savacı ayrıca şunları söyledi:
TÜM YETERLİĞE SAHİP
OLSUNLAR İSTİYORUZ
“Meslek lisesinin temel amacı ara eleman yetiştirmek. Öğrencimiz buradan mezun olduğunda bir ana sınıfı öğretmeninin sahip olması gereken tüm mesleki yeterliklere sahip olabilsin istiyoruz. Plan yapımı, etkinlik planlama, sanat etkinlikleri, drama, animasyon gibi Bakanlığın belirlemiş olduğu müfredat doğrultusunda derslerimiz oluyor.”
ÇITAYI YÜKSELTECEK UYGULAMA
Meslek liselerinde alan tercihinin 10’ncu sınıftan 9’ncu sınıfa alınmasının olumlu olduğunu kaydeden Savacı, “Bu eğitimde kalitenin çıtasını da yükseltecektir, öyle umut ediyoruz. Alan eğitiminin dört yıla uzaması küfredattaki konuları daha geniş, daha yoğun görmenizi sağlıyor. Ben ortaokul yıllarımda da kız meslekte okumuştum. Çok daha sağlıklıydı. Hem çocuk gelişimi, hem giyim, gıda gibi bütün alanları görüp lisede tercih yapabiliyorduk. Çocuklar açısından da alan tercihlerinin yapıldığı dönem, hangi alana daha yatkınsam seçebiliyorduk.
ÇOK DAHA SAĞLIKLI
O yüzden eğitimin ortaokuldan itibaren olması çok daha sağlıklı geliyordu bana. Lise yıllarımda giyime yazılmıştım örneğin. Ama hocama, bölümü sevmediğimi söyledim. Biliyorum başıma neler gelecek. Çocuk gelişime her zaman daha yatkınlığım vardı. Aslında ortaokulda tüm branşları görüp lisede branşlaşmak çok daha sağlıklı. Ama 10’ncu sınıflardan 9’ncu sınıflara gelmesi de daha iyi oldu” dedi. Savacı ayrıca şunları kaydetti:
SABIR VE HOŞGÖRÜ ÇOK DAHA ÖNEMLİ
“Sadece meslek sevgisi değil aynı zamanda çocuk sevgisi, hele ki okul öncesi eğitimi için çok, ekstra önemli. Bir öğretmen tabi ki her zaman çocukları çok sevmeli ama okul öncesi öğretmenliği gerçekten çocukları çok sevmek, onlar ile birlikte olup bir şeyler yapmak çok önemli. En başta sabır, hoşgörü çok önemli. Bunlar belki her öğretmende olması gereken meziyetler ama okul öncesi öğretmenliğinde biraz daha fazla istiyor. Çünkü öğretmen olarak çocuğun ilk rol modeli sizsiniz. Sizin yaptığınız bir olası yanlış çocuğun hayatı boyunca öğretmene bakış açısını değiştirebiliyor. Anne babadan ilk defa kopup size geliyor. Ve okul öncesi öğretmenliğinde 20-25 çocuğun sürekli gözünüzün önünde olması gerekiyor. Çok fazla sorumluluk gerektiren bir meslek. Bu anlamda da sevilmeden yapılacak bir meslek, asla değil.”
EN BÜYÜK MUTLULUĞUM MEZUNLARIMLA ÇALIŞMAK: Gülhan Savacı, “Meslektaşım olan öğrenciler, şu anda da var. Okulumda, mezun ettiğim öğrencimde bu sene kadroya girdi, beraber çalışıyoruz. Gebze’de özel anaokulları da olmak üzere Gebze’deki tüm ana sınıflarında okul olarak birer ikişer öğrencimiz vardır. Bu sene de mezun ettiklerimle birlikte çalışmak, bir öğretmen için en büyük mutluluk tabi” dedi.
**
Alanlar…
Büro yönetimi
Çocuk gelişimi ve eğitimi
Grafik ve fotoğraf
Güzellik ve saç bakımı hizmetleri
Moda tasarım teknolojileri
Yiyecek içecek hizmetleri
Hacı Halil Mahallesi Atatürk Caddesi No: 39 Yeniçarşı Gebze/KOCAELİ
0262 – 641 10 19
https://colakogluktml.meb.k12.tr/
**
Temeli Mehmet Rüştü
Çolakoğlu tarafından atıldı
Temeli 01 Nisan 1983 tarihinde hayırsever İş İnsanı, Çolakoğlu Şirketler Grubu kurucusu ve Şeref Başkanı merhum Mehmet Rüştü Çolakoğlu (1910 – 2000) tarafından atılan bugünkü adıyla Çolakoğlu MTAL, aynı yıl içerisinde 74 öğrencisiyle eğitim-öğretime açıldı. Bünyesinde Gebze Pratik Kız Sanat Okulu'nu da barındıran okuldaki ilk bölümler; giyim, nakış, çocuk gelişimi ve eğitimi, beslenme ve ev yönetimi, el sanatları ve çiçekçiilik oldu. 13 Aralık 1984 tarihinde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 50. yılı münasebetiyle okulun girişine Heykeltıraş Prof. Hüseyin Gezer tarafından bir "Analar Heykeli yapıldı. İlk mezunlarını Çolakoğlu Kız Meslek Lisesi adı altında 1985-1986 eğitim-öğretim yılı içerisinde verdi. Okul, 2010 yılından beri Çolakoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.
**
Dizide yarın
Çayırova
Özel Kentin Melekleri Anaokulu kurucusu
Arzu Arslan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.