Düğün salonları rekabet ve hacizle “destekleniyor!”
Pandemi sürecinde esnaf gruplarına destek olduğu iddiasındaki Hükümet, kaşıkla verip kepçeyle alıyor. CHP Milletvekili Tahsin Tarhan’a dert yanan esnafın anlattığına göre belediyeler rekabette,, Maliye Bakanlığı iflası tetikleyen bloke ve haciz uyguladı
Geçen yılın mart ayından itibaren başlayan pandemi sürecindeki uygulamaları ile kontrolü kaybettiği gözlenen AKP Hükümeti, esnaf gruplarını da çileden çıkartıyor. CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Kocaeli Düğün Salonları Derneği Başkanı Ümit Sarıtoprak’a ait Toprak Düğün Salonu’ndaki toplantıda bir dokundu, bin ah işitti. Sarıtoprak ve beraberindekiler beklentilerine dair yazılı da bilgilendirdi.
BAŞKANLAR İLE BİRLİKTE
CHP Parti Meclis Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’a toplantıda CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan ve Çayırova İlçe Başkanı Cihan Soyluçiçek ile İl Eğitim Sekreteri Hikmet Koçoğlu ve Gebze Kadın Kolları Başkanı Yaşa Erdoğan da eşlik etti. Toplantıda ilk sözü Kocaeli Düğün Salonları Derneği Başkanı ve Tüm Düğün Salonları ve Organizasyon İşletmeleri Federasyonu - TÜDİFED Genel Sekreteri Ümit Sarıtoprak söz aldı.
SEKTÖRÜN İŞLEYİŞİ AÇISINDAN, KAPALIYIZ
Pandeminin başlangıcı ile birlikte kapatıldıklarını, kısa süreli bir açılma sonrası 04 Eylül 2020’de yine ‘kapatıldıklarını’ ve nikâh formatına dönüldüğünü kaydeden Sarıtoprak, “Resmi olarak kapalı değiliz ama düğün sektörünün işleyişi bakımından kapalıyız” dedi.
SEKTÖRÜ BİLMİYOR
VE DİNLEMİYORLAR
En büyük engellerinin düğün tarihi verememek olduğunu kaydeden Sarıtoprak, “Devlet büyükleri sektörle ilgili bilgi sahibi olmadığı ve kimseyle bilgi alışverişi yapmadığı için bizi de restaurant, kafeterya gibi düşünüyorlar. Pazar kapatalım, pazartesi açarız diyorlar. Ama bizim sektörde en az altı ay önceden rezervasyon sistemi yerleşik” diye konuştu.
KAFETERYALAR İLE AYNI GENELGE
Düğün organizasyonlarının bir saat süreyle kısıtlanması, yiyecek içecek ikramında bulunulmaması, yüzölçümü olarak kafeteryalardan çok geniş alana sahip olmalarına karşın genelgenin katılım bölümünde kafeteryalar ile bir tutulduklarını kaydeden Sarıtoprak, “Katılım 50 kişi ile sınırlı tutuluyor. Çekirdek aile zaten 50 kişi. İnsanlar düğün yapmaya yanaşmıyor. Onlar yemek servisi yapabilirken bizim yapamamamız çok büyük tezat” dedi.
BÜYÜKAKIN’DAN RANDEVU ALAMADIK
NACE koduna aykırılığa karşın restaurant ve kafelerde düğün yapıldığını, bunlar yetmezmiş gibi belediyelerin de sosyal tesisleri ve kafeteryaları ile adeta kendileriyle rekabete soyunduğunu aktaran Sarıtoprak idarecilerin ilgisizliğinden de yakındı. KBB Başkanı Tahir Büyükakın ile görüşmek için üç ay önce randevu talep ettiklerini ama hala yanıt alamadıklarını söyledi.
Sarıtoprak, “Tahir Bey’den randevu alabilseydik, belediyelerin sosyal tesislerindeki nikahların düğün salonlarına yönlendirilmesini talep edecektik” dedi.
SALONDAN DEĞİL SOKAKTAN BULAŞTI
Vali ve vali yardımcıları başta olmak üzere bürokratlar ile görüşmelerinde düğün salonları için denetim talep ettiklerini kaydeden Sarıtoprak, “Onlar bizi denetlemek yerine kapatmayı tercih ediyorlar. Medyada sürekli, düğünlerden bulaş olduğu yönünde algı oluşturdular. Bulaş oldu ama düğünlerden değil, sokak düğünlerinden oldu. Düğün salonlarının tamamına yaydılar. Acısını da biz çekiyoruz” diye konuştu.
SEKTÖR SADECE BİZDEN İBARET DEĞİL
Sarıtoprak düğün salonları sektörünün tek başına kendilerinden ibaret olmadığını; Türkiye ekonomisinin 7-8’ine denk gelecek şekilde kuyumcusundan çiçekçisine, alt sektörlerinin olduğunu söyledi.
**
Belediyelerin nikâh törenleri
düğün salonlarına yönlendirilmeli
Vergi borçlarından ötürü haciz uygulanan düğün salonu sahipleri adeta iflasa sürüklenirken Darıca Belediyesi başta olmak üzere devlet kurumlarının kafeterya ve sosyal tesisler marifetiyle nikâh işine girmesine adeta isyan ettiler. Talepler şöyle:
Salonların Ramazan Bayramı’ndan sonra açılması
Sayı sınırının, salon kapasitesine göre en az yüzde 50 olması
Saat sınırının kaldırılması
Yiyecek içecek ikramının serbest bırakılması
Kına yasağının kaldırılması
Çöp ve tabela vergilerinin alınmaması
Hiçbir şart öne sürülmeden, geri ödemesi bir yıl sonra başlamak üzere devlet kredisi
Vergi borcundan ötürü Maliye Bakanlığı tarafından konulan bloke ve hacizlerin kaldırılması ve olası iflasların önüne geçilmesi
Muhalefetin sorunlarımızı Meclis’e önerge ile sunması
Başta Darıca Belediyesi olmak üzere kafeterya ve nikah işine girip özel sektörle adeta rekabete giren belediyelerin nikah salonu işinden hiç olmazsa bu dönem çekilip nikah işlerini düğün salonlarına yönlendirmesi
**
Haczi kaldıramadık
mal sahibiyle gerildik
Şentürk Düğün Salonu ve Organizasyon’un sahibi Şentürk Şamdan, sektörde 38 yıldır hizmet verdiğini, vergi ödediğini ancak devletin düğün salonlarını sektör olarak görmediğini söyledi. Tahsin Tarhan’dan sektörün sorunlarını Meclis’te dile getirmesini isteyen Şamdan ardından isteklerini sıraladı. Düğünlerde yiyecek ikramı yasağının geleneklerimize aykırı olduğunu kaydeden Şamdan, kına yasağına anlam veremediklerini dile getirdi.
HACZİ KALDIRAMADIK
Kira stopajının kaldırılmasını savunan Şamdan, “Ben de dahil olmak üzere birçok arkadaşın hesaplarına vergi borcundan dolayı el konuldu. Vergi dairesinden, kaldırılması için dilekçe verdik. Olmadı. Otomobil üzerindeki haczi kaldıramadım. Düğün salonu işletmecilerini bankaların kucağına itip iflasına neden olacaklar” dedi. Maliye Bakanlığı’ndan uygulamanın kaldırılmasını istedi. Devlet bankalarının, vergi levhasını yeterli kabul ederek kredi temini talep etti.
MAL SAHİBİYLE GERİLİM
Kendileriyle birlikte çalışanların da mağdur olduğunu, mal sahibiyle mahkemelik olduklarını ve tahliyelerinin istendiğini kaydeden Şamdan, “Çok büyük yatırımlarda bulunuyoruz. Taşınamayız. Bir de mal sahibiyle bu şekilde karşı karşıya geliyoruz” dedi.
Anıl Düğün Salonu’nun sahibi Ercan Türker, polisin düğün salonlarında GBT yapması gibi ilginç uygulamalarda bulunduğunu da kaydetti. Diğer katılımcılar da haciz işlemlerinden, belediyelerin nikah işine girmesinden yakınıp sorunlarına çözüm istedi.
Toplantıda Mevlüt Bilgin’in de aralarında bulunduğu sektör temsilcileri söz alıp sorun ve beklentilerini aktardı.
**
Tarhan: Meclis’e de genel
merkeze de taşıyacağım
CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan memleketin tüm sorunlarına hakim olduklarını, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu bilgilendirdiklerini, vergiye dair uygulamaların parti programlarında yer aldığını belirtip, “Pandemi sürecinde şunu gördük. Sesini yükseltenler gündeme geliyor. Sesini yükseltmeyen gündemde yok” dedi
EN ÖNEMLİSİ, TARİH VERİLMELİ
Restaurant ve kafelerin Kılıçdaroğlu tarafından gündeme getirildiğinde “yer yerinden oynadı” diyen Tarhan, “Sizin sorunlarınız da çözülmesi gereken sorunlar. En önemlisi, size tarih verilmesi lazım. Ben sorunları rapor halinde Meclis’te gündeme getirecek, aynı zamanda genel merkeze rapor sunacağım” diye konuştu.
UZAKTAN ERİŞİMLE SEKTÖRÜ
KILIÇDAROĞLU İLE BULUŞTURACAK
Tahsin Tarhan ülke genelinde sektör temsilcilerini uzaktan erişim ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya getirmeyi önerip bu çalışmaya katılım içinde aynı zamanda federasyon genel sekreteri Ümit Sarıtoprak’ın desteğini istedi.
Tarhan, “Gerek dünya gerekse Türkiye açısından zor bir süreç. Aslında iyi başladık ama süreci iyi yönetemedik. Bilim Kurulu’nun kurulması çok doğru işti. Ama tedbir alınmadı. Önermiştik. Baştan 14-15 gün tam kapanmasaydık bugünkü durumu yaşamazdık” diye konuştu. Tarhan düğün salonlarının bu süreçteki tüm ekonomik taleplerinin karşılanabilir olduğuna dikkat çekti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.