Doktora Gidecekler Dikkat! ASM Doktorları Greve Çıkıyor
Aile hekimleri, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne tepki göstermek amacıyla ülke genelinde bir kez daha greve gidiyor. Daha önce iki kez iş bırakma eylemi yapan aile hekimleri, bu kez 6 Ocak Pazartesi günü başlayacak ve 10 Ocak Cuma günü mesai bitimine kadar sürecek beş günlük bir greve hazırlanıyor.
Aile hekimleri, yönetmelikte halkın sağlık hizmetine erişimini kısıtlayan, aile hekimlerinin özlük haklarını ve hak edişlerini olumsuz etkileyen maddelerin iptal edilmesi talebiyle harekete geçti. 81 ilde yapılacak iş bırakma eylemi sırasında birçok Aile Sağlığı Merkezi (ASM) hizmet veremeyecek. Öte yandan, ikinci ve üçüncü basamak sağlık çalışanlarının da 8 Ocak Çarşamba günü bir gün süreyle iş bırakacakları açıklandı.
Yönetmeliğe Tepkiler: Maaş Kesintisi ve Teşvik Sistemi
Aile hekimleri, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne özellikle şu maddelerden dolayı tepki gösteriyor:
Teşvik Sistemi: Yeni yönetmelik, hekimlerin maaşlarında kesintilere yol açarken, teşvik sistemi getirdi. Teşvik alabilmek için aile hekimlerinin kendilerine kayıtlı kişilerin yılda en az iki kez ASM’ye gelmesini sağlaması gerekiyor. Ancak, kayıtlı bir hasta yılda yediden fazla başka bir sağlık kurumuna giderek muayene olmuşsa, aile hekimi teşvikten faydalanamıyor.
Reçete Kotaları: Antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu gibi ilaçlara getirilen reçete kotaları, il ortalamasının üzerinde ilaç yazan hekimlerin teşvik almasını engelliyor.
Hasta Yönetim Platformu Takibi: Yönetmelik, aile hekimlerinin kendilerine kayıtlı kronik hastaları (tansiyon, şeker, obezite vb.) düzenli olarak takip etmelerini zorunlu kılıyor. Bu takibi yapmayan hekimler, teşvik alamıyor.
Daha Önce İki Kez İş Bırakmışlardı
Aile hekimleri, geçtiğimiz yıl 5-7 Kasım tarihlerinde üç günlük ve 2-6 Aralık tarihlerinde beş günlük iş bırakma eylemleri yapmıştı. Ancak taleplerine bir çözüm bulunmadığını belirten hekimler, üçüncü kez greve çıkma kararı aldı.
Halk Sağlığı Etkilenebilir
Eylemin yapılacağı 6-10 Ocak tarihleri arasında Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) sağlık hizmeti almak isteyen vatandaşlar, sağlık çalışanlarının iş bırakması nedeniyle mağduriyet yaşayabilir. Uzmanlar, hastaların bu durumu göz önünde bulundurmasını ve olası acil ihtiyaçlarını önceden planlamasını öneriyor.
Kaynak:Abbas Çakar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.