DOĞUM SONRASI DEPRESYONUNA YOL AÇAN 1O NEDEN
Depresyon, kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülüyor ve kadınlar, üreme hormonlarında değişim olduğu dönemlerde depresyona daha yatkın hale geliyor.
Doğum sonrası dönemdeki depresyon; kadında gerçekleşen fiziksel, duygusal ve davranışsal değişimlerin karışımını ortaya koyuyor. Bu süreç, doğumdan sonraki 4 hafta içinde belirginlik kazanıyor. Memorial Dicle Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Klinik Psikolog Özlem Soysal, doğum sonrası görülen depresyon ve bu süreçte alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
Erken uyanma, iştahsızlık ve kilo kaybı depresyon belirtisi
Anne olmak bir kadın için yalnızca mutluluk dönemi değil aynı zamanda ruhsal durum değişiklikleri nedeniyle ortaya çıkan, kaygı ve depresyonun yaşanabildiği bir zaman dilimidir.
Bu dönemdeki depresyon; hafif mizaç bozukluğu, huzursuzluk, bitkinlik, erken uyanma, kilo kaybı, iştahsızlık, kendini kınama, tepkisizlik, mutsuzluk, değersizlik hissi, intihar düşüncesi ya da girişimi gibi öznel belirtilerle karakterize olan, şiddetli bir hastalığa kadar uzanabilen geniş bir yelpazeyi içerir. Gelişmiş ülkelerde gebelikten sonra görülen ruhsal problemlerle ilgili hastalıklar ciddi bir öneme sahip olduğundan, bu süreçte annelerin psikolojik destek almaları sağlanır. Ancak gelişmekte olan ülkelerde bu önem oldukça sınırlı kalmaktadır ve bu durum, anne ile bebeğin sağlığı olumsuz yönde etkilemektedir.
Doğum sonrası her 10 kadından biri depresyon riski altında
Doğum sonrası depresyon ilk 4-6 hafta içerisinde ortaya çıkar ve tanı konulabilmesi için de belirtilerin en az 2 hafta sürmesi gerekir. Gebelik sırasında yaşanan depresyon dünyada her 10 anneden 5’inde görülürken, doğum sonrası depresyon 10 annenin 1’inde görülür. Prenatal denilen hamilelik öncesinde ve perinatal denilen hamilelik sırasındaki bazı duygu durumları, doğum sonrasında bir depresyonun habercisi olabilir.
Belirtileri önemseyin
Kendine vakit ayıramamanın getirdiği mutsuzluk
Benliğini kaybetme ve kendisini sanki gerçek değilmiş gibi hissetme
Güvensizlik, yetersizlik ve iyi bir anne olamama duygusu
Bu risklere dikkat!
1.Gebelik öncesi yoğun stres, kaygı ve depresyon yaşama
2.Kendine olan saygı kaybı
3.Mükemmeliyetçilik
4.Aileden, eşinden ya da çevreden yeterli sosyal destek alamama
5.Mutsuz evlilik,
6.Başka çocukların olması
7.Çok genç yaşta gebelik
8.Gebelik dönemine yaşanan travma
9.Geçmişteki düşük ya da kürtaj deneyimleri
10.İstenmeyen ya da planlanmamış gebelikler
Doğum sonrası depresyondan kurtulmak mümkün!
Gebelik sonrası depresyon ile başa çıkmak için öncelikle içinde bulunulan gerçekliğin farkına varılmalıdır. Hayatın hem iyi hem de sıkıntılı olan dönemlerinin olabileceği kabul edilmelidir. Alınabilecek basit önlemler ve yaşam değişiklikleri ile sorun karmaşık bir hal almadan çözülebilir. Doğum sonrası depresyona karşı şu önlemler alınabilir;
Yakınlarınızdan ve aile bireylerinden destek isteyin.
Günlük egzersiz ve spor yapın, hareketsizlikten uzak durun.
Alkol ve kafeinli içecekler tüketmeyin.
Beslenme uzmanından uygun diyet programı için yardım alın.
Doğum sonrası eve gelen ziyaretçi sayısını sınırlandırın.
Telefon görüşmelerinizi kısıtlı sürede tutun.
Bebeğinizle daha yakından ilgilenin ve o uyuduğunda siz de uyumaya çalışın.
Gerekli durumlarda bir uzman desteği almaktan çekinmeyin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.