DMO’nun binalarında deprem güvenliği yok
DMO'nun Gebze'deki İstanbul Bölge Müdürlüğü ve Basım İşletme Müdürlüğü binaları için 2019'da güçlendirilme ya da yeniden yapılma kararı çıktı. Ancak kurum 167 personeliyle bu binalarda hala faal.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Devlet Malzeme Ofisi'nin Gebze'de kullandığı binaların depreme dayanıklı olmadığı ortaya çıktı. İncelenen raporlar ve yazışmalar, 2019'da hazırlanan depremsellik etüdü raporlarında söz konusu binaların güçlendirilmesi ya da yeniden yapılması kararı çıktığını ortaya koyuyor. Ancak aradan yaklaşık 3,5 yıl geçmesine rağmen kurum, 167 personeliyle birlikte aynı binalarda faaliyetini sürdürüyor. Devlet Malzeme Ofisi'nin kiraladığı binaların sahibi Çelik Uluslararası Nakliyat ise olabilecek ölüm ve hasar durumlarında "sorumluluk bize ait değil" diyor.
KARAR 2019 DEPREMİNDEN SONRA ÇIKMIŞTI
26 Eylül 2019'da İstanbul'da gerçekleşen 5,8 büyüğünde depremin ardından İstanbul Valiliği, kamu kurumlarının kullandığı binalara depremsellik etüdü yaptırılması talimatı vermişti. Gebze’de bulunan Devlet Malzeme Ofisi İstanbul Bölge Müdürlüğü ve Devlet Malzeme Ofisi Basım İşletme Müdürlüğü idari binaları, üretim atölyeleri ve depo alanları olarak kullanılmak üzere kiralanan yapıların da bu kapsamda depremsellik etüdü yaptırıldı. Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından yapılan incelemeler sonucu 20 Kasım 2019'da verilen teknik raporda; incelenen yapıların riskli olduğu, bu haliyle kullanılmalarının sakıncalı olduğu kararı çıktı.
"DEPREM YÜKLERİNİ TAŞIYAMAYACAK HALDE"
Raporda "Yapıların deprem performanslarının yönetmelikte öngörülen hedef performansının altında olduğu ve taşıyıcı sistemlerinin deprem yüklerini mevcut haliyle güvenle taşıyamayacak halde olduğu anlaşıldı" denildi. Diğer taraftan yapılan incelemeler sonucunda yapının zemininde çökme ve mevcut bina bakımından taşıma gücü sorunu belirlenmiş olup zeminde iyileşme yapılması gerektiği de belirlendi. Söz konusu yapıların 2018 Deprem Yönetmeliği'ne göre güçlendirilmesi veya yıkılarak ilgili yönetmeliklere göre yeniden inşa edilmesi gerektiği görüşüne varıldı. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Aralık 2019'da hazırlanan teknik raporda da binanın güçlendirilmeden kullanılmasının sakıncalı olduğu kanaatine varıldığı belirtildi. Bunun üzerine söz konusu yapıların güçlendirilmesi için gereken çalışmalar ve bu çalışmaların tahmini süreleri de hesaplandı. Yapıların, öngörülen deprem güvenliğine kavuşabilmesi için yapılması gereken güçlendirme çalışmaları kapsamında 180 iş günü (6 ay) tamamen boşaltılması gerektiği, öngörülen toplam iş günü sayısının da 250 gün olduğu belirtildi. Ancak aradan yaklaşık 3 yıl 5 ay geçmesine rağmen, Cumhuriyet Mahallesi Güney Yan Yolu NO: 22 Gebze/Kocaeli adresinde bulunan yapılarda gerektiği gibi güçlendirme ya da yeniden inşa söz konusu olmadı.
Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.