Dijital Dünyada Kadın
GTÜ’de, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel düzenlenen programda dijital dünyada kadınlar konuşuldu. Panel “Tohumdan Fidana” ve "Hayalden Gerçeğe" etkinlikleri ile desteklendi.
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUAM), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel, "Dijital Dünyada Kadın: Zorluklar ve Çözümler" temalı bir panel düzenledi. GTÜ Kongre ve Kültür Merkezi Kırmızı Salon'da gerçekleşen panelde, dijital dünyada kadınların karşılaştığı zorluklar ve bu zorluklara çözüm önerileri ele alındı. Programa GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Işıl Kurnaz, Panelistler Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Nur Benli, Elçin Tunçer, Yekta Acar, akademisyenler, GTÜ Öğrencileri ve lise öğrencileri katıldı.
Panel, KUAM Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Didem Gözüpek'in koordinatörlüğünde gerçekleştirildi. Panelde dijital medya ve diğer dijital platformlarda kadınların durumu, kadınların dijital teknolojilere erişimi, dijital okuryazarlığı gibi konular irdelendi.
GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Işıl Kurnaz yaptığı konuşmada özetle şunları ifade etti, "Dijital dünya, günümüzde hayatımızın her alanını etkileyen ve dönüştüren bir güce dönüşmüştür. Bilgiye erişim, iletişim, eğitim, iş ve eğlence gibi pek çok alanda dijital araçları kullanıyoruz. Aslında bu yeni bir olgu değil. Bundan 6 sene önce 2018’de OECD’nin hazırladığı “Dijital Cinsiyet Ayrımında Köprü Olmak” raporunda da belirtildiği üzere, kadınların dijital dünyada daha fazla yer alması, hem kendi potansiyellerini tam olarak gerçekleştirmeleri hem de toplumların kalkınması açısından büyük önem taşımaktadır.
“GTÜ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ PLANI”
Bu konuda kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve akademi gibi tüm paydaşların birlikte çalışması büyük önem taşımaktadır. Biz de Gebze Teknik Üniversitesi olarak bu çözüme yönelik ortak çalışmalar ile, dijital dünyayı, kadınlar ve erkekler için eşit fırsatlar sunan bir alan haline getirmeyi arzu ederiz. Prof. Dr. Nihal Bektaş hocamızın önderliğinde Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin hazırlamış olduğu, “GTÜ Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı” bu yolda önemli bir mihenk taşımızdır. Lisans ve lisansüstündeki toplam kadın öğrenci oranımız yaklaşık % 42, kadın akademik personel oranımız da yaklaşık % 51’dir. Ayrıca Üniversitemiz Senatosunun da % 20’sinin kadın yönetici ve akademisyenlerden oluşmasından gurur duyuyor, bu oranların korunması ve artırılmasının da önemli olduğunu düşünüyoruz."
“TOHUMDAN FİDANA”
Konuşma ve panelin ardından Mühendis ve Mimar Kadınlar Derneği (MÜKAD) Mentörlük Programı tanıtımı yapıldı. GTÜ Sürdürülebilirlik Ofisi Koordinatörlüğü tarafından organize edilen, “Tohumdan Fidana” etkinliği de programda yer aldı. GTÜ Genç TEMA Topluluğunun katkı sağladığı etkinlikte, toprakla buluşmak üzere, saksılara karaçam ağacı tohumları dikildi. GTÜ Genç TEMA Kulübü Başkanı Berk Emre Engin’ de TEMA VAKFI tarafından tohumları sağlanan karaçam hakkında bilgi verdi.
RESİM ATÖLYESİ ETKİNLİĞİ
Programın sonunda Toplumsal Katkı Birimi Koordinatörü ve İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Elçi, birim hakkında bilgilendirmelerde bulunarak üniversitenin üç ayrı biriminin uyum içinde çalıştığı bu etkinlikler dizisinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Panel programı Toplumsal Katkı Birimi Koordinatörlüğü, 15 gönüllü GTÜ öğrencisi ve 2 GTÜ dışı gönüllü sanatçı eğiticinin yürüttüğü “Hayalden Gerçeğe” Resim Atölyesi etkinliği ile son buldu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.