Derdimiz geçim çözümü eğitim
** Kocaeli Barosu Genç Avukatlar Meclisi Yürütme Kurulu adayı Pınar Eren genç avukatların henüz yolun başında pandemiye takıldığını anlattı. Eren, “Birbirimizi tanımıyoruz, tanışmalıyız. Geçim derdimiz var, çözümlerden biri eğitim” dedi
Kocaeli Barosu Genç Avukatlar Meclisi seçiminde Resul Uludağ’ın listesinden yürütme kuruluna aday olan Avukat Ayşe Pınar Eren, 0 – 5 yıl arası kıdeme sahip günümüz genç avukatlarının meslek hayatı itibariyle henüz yolun başında pandeminin olumsuz etkilerini gerek tanışıklık ve dayanışma, gerekse iş sahası ve geçim ile eğitim yetersizliğinde yaşadığını kaydetti:
- Bence genç avukatlarla ilgili olarak temel sıkıntı, çözülmesi gereken temel konu şu: Biz 0-5 yıl kıdeminde olduğumuz için stajımızın ve meslek başlangıcımızın azımsanmayacak bir kısmı pandemi ve sonrasına denk geldi. Sayımız çok fazla ve pandemiden dolayı insanlar adliyeye giremedi, e duruşmalar açıldı. Yeni meslektaşların hiçbiri birbirini tanımıyor. Üzerine gitmemiz gereken konu, tanışıklığın arttırılmasıdır. Önceliğimiz baronun çatısı altında genç avukatlar ile bir buluşma yapıp öncelikle insanların birbirini tanımasını sağlamak olacak.
HAKLARIMIZDAN DA
BİLGİ SAHİBİ DEĞİLİZ
- Aslında pek çok baronun ve Adalet Bakanlığı’nın komisyonları var. Başvurulacak noktalar var. Ancak insanlar birbirlerini tanımadıkları için bu haklarından güncel olarak çok bilgi edinemeyebiliyor. Yürütme kurulu adayları olarak hepimiz farklı komisyonlarda üyeleriz. Her ay gerek mesleki sorunlarımızı, gerek meslekle ilgili dışarıdan gelen eleştiri ve olumlu dönüşlerin hepsini güncel olarak görüşerek, tanışarak aktarmak istiyoruz. Bu zeminde, baro yönetim kurulu toplantılarında meclisimiz de temsil edildiğinden, Baro’nun nüfusunun yüzde 60’ını oluşturan genç avukatların sorunları ve çözüm önerileri çok daha gür bir sesle ifade edilebilir.
- Mahkemelerde yani insanın olduğu her yerde keyfilik ne yazık ki olabiliyor. Biz bu sorunları dayanışarak ve sağlıklı bir şekilde ileterek çözeriz. Çünkü barolar, çok köklü kurumlar. Çalışmalarımız; gerektiği yerlerde içinde yer aldığımız komisyonları da değerlendirerek etkili bir iletişim ile sorunları ve çözüm önerilerini gün yüzüne çıkartmak için olacak.
UZMANLAŞMAMIZ GEREKİYOR
- Pandemiden sebep, eğitim almalarımız çok azaldı. Online eğitimler verildi. Halbuki olabildiğince uzmanlaşmamız gerekiyor. Çünkü artık ekonomi kötü, avukat sayısı çok fazla. Hayatımızı idame ettirebilmemiz için farklı alanlara girmemiz gerekiyor. Bunu da baro üzerinden eğitimler alarak rahatlıkla tamamlayabiliriz. Çünkü bizim çok üzerine gitmediğimiz alanlarda meslek dışından insanlar ne yazık ki buralara girebiliyor.
- Örneğin arabuluculuk eğitimini aldık, ben de aldım. Sertifikalı olmak şartıyla sınava da tabi arabuluculuk eğitimleri zaten veriliyor ama bu eğitimler sınavlara bağlı olmadan da verilebiliyor. ‘Avukatlarda arabuluculuk hukukun, mahkemenin fıtratına aykırı’ dendiğinde, ne yazık ki bu alanı doldurmak isteyen farklı meslek grupları olabiliyor. Bunun olmaması için bizim güçlü bir şekilde olmamız gerekiyor.
ARZUHALCİLER GÜNCEL TAKİP
EDİLMELİ: CEBE DOKUNUYORLAR!
- Arzuhalcileri mi kast ettiniz?
- Evet, arzuhalcilerle alakalı. Biz ilgili komisyon olarak da, yürütme kurulu olarak da yaptığımız vergi uzmanlarıyla, denetmenleriyle görüştük. Kendilerine, ‘Bu kişilere biz zaten ceza verilmesinde bir problem yok. Ama yıldırabilmek için bu cezalar daha güncel takip edilmeli’ dedik. Bu soruna dair de birlikte hareket etmeliyiz çünkü artık insanların cebine dokunan, genç meslektaşların psikolojisini etkileyen sorunlar.
HESAP BİLİRKİŞİSİ EĞİTİMİ
ÇOK İŞİMİZE YARAR
- Genel olarak bizi maddi anlamda daha rahata çıkartabilecek noktalara ön ayak olabilmek istiyoruz. Eğitim, genç meslektaşların beklentisidir. Örneğin; kıdem şartı da olan hesap bilirkişisi eğitimi olabildiğince azınlıkta veriliyor. Ama genç avukatlar olarak bu eğitimleri alabilmemiz dava vekili, taraf olarak da çok işimize yarar. Bunlar pandemi nedeniyle çok eksik kalmıştı. Artık pandeminin etkisi iyice bitti. Bunlara hız kazandırılması gerekiyor. Çünkü genç meslektaşların bence ilk etapta ihtiyacı, kendi bilgisini arttırabilmesi. Meclis olarak icrai yetkimiz olmasa dahi eksikliği baro yönetimine net şekilde iletip hayata geçmesi için çaba göstereceğiz.
Gölcük doğumlu Pınar Eren; ilk, orta ve lise eğitimini Gölcük’te aldı. Erzurum Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi (2017) mezunu. Yaklaşık 3.5 senedir serbest avukatlık yapıyor
**
Çocuk istismarı azınlık
ve insan hakkı ihlalidir
Bugüne kadar çocuğa cinsel taciz başta olmak üzere pek çok davada mağdur avukatlığını ve sözcülüğünü üstlenen Pınar Eren, 2.5 sene Kadın Dernekleri Meclisi İl Temsilciliği yaptı, davalarını aktif şekilde takip ediyor. Kısa adım UCİM olan Saadet Öğretmen Çocuk İstismarları İle Mücadele Derneği’nde de il temsilciliği yapmıştı, halen hukuk koordinatörlüğünü sürdürüyor:
“Azınlık haklarını çok önemseyen bir insanım. Türkiye’de kadın ve çocuklara yönelik; gücünü bir diğerine yetiren ne yazık ki tırnağını geçiriyor. Bunun olmaması için de üniversiteye başladığım 18 yaşından beri kadın dernekleri ile beraber çalışıyorum. Çocuk istismarını azınlık ve insan hakkı ihlali olarak görüyorum. Tabi ki elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.