“Deprem dayanıklılık testleri açıklansın”
Eğitim Sen Kocaeli Şube Bakanı Suphi Yıldırım, Kocaeli’deki okulların ve kamu binalarının deprem dayanıklılık testlerinin yapılmasını ve sonuçlarının da acilen kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini ifade etti.
Eğitim Sen Kocaeli Şubesi üyeleri, “Güvenli Okullar, Güvenli Binalar, Güvenli Bir Kocaeli İstiyoruz” sloganıyla İzmit Uğur Mumcu Parkı’nda bir araya geldi. Kocaeli’deki tüm okulların ve kamu binalarının deprem dayanıklılık durumlarının acilen açıklanması talebiyle bir araya gelen sendika üyeleri, Kocaeli’deki riskli binalarla ilgili yürütülen sürecin Kocaeli halkıyla paylaşılması gerektiği vurgulandı. Basın açıklamasına sendika üyelerinin yanı sıra; EMEP İl Başkanı Arzu Erkan, TMMOB İKK Başkanı Mehmet Ali Elma ile sendika ve parti temsilcileri katılım sağladı.
“NE GİBİ HAZIRLIKLAR YAPILDI?”
Eğitim-Sen Şube Başkanı Suphi Yıldırım tarafından yapılan açıklamada, “İlimiz Kocaeli de bundan yaklaşık 24 yıl önce büyük bir deprem felaketine maruz kalmıştır. Maalesef aradan geçen uzun yıllara rağmen gerekli derslerin çıkarılmadığı daha doğrusu alınması gereken önlemlerin alınmadığı, aksine daha fazla rant hırsıyla yapılaşmanın özellikle iktidar eliyle devam ettirildiğini maalesef 6 Şubat deprem felaketiyle bir kere daha gördük. Bu durum, bilim insanlarının yıllardır söylediği ve Marmara bölgesinde beklenen bir deprem riskine karşı Kocaeli’de ne gibi hazırlıklar yapıldığı sorusunu bugün dünden daha yakıcı bir sorun haline getirmiştir. Hepimiz bu soruyu soruyoruz: Kocaeli bir depreme hazırlıklı mı? Hükümet, yerel mülki idare ve yerel yönetimler bu konuda ne gibi hazırlıklar yapmaktadır?
“ENDİŞELERİMİZ ARTTI”
Geçtiğimiz hafta Kocaeli Valiliği’nin il genelindeki okulların deprem risk durumlarına dair yaptığı açıklama maalesef yeni soruları da beraberinde getirdi ve endişelerimizi arttırdı. Valiliğin açıklamasında bugün itibariyle Kocaeli genelinde ilkokul, ortaokul, lise binaları ile Milli Eğitim Müdürlükleri hizmet binaları olarak toplam 997 binanın bulunduğu; bunlardan 343 tanesinin 1999 yılı öncesi, 654 tanesinin ise 2000-2022 yılları arasında yapıldığı belirtildi. Ancak 1999 öncesi yapılmış olan binalardan 90’ının yıkılarak yerine yenilerinin yapıldığı, 163’ünün hafif hasarlı olduğu ve depreme dayanıklı oldukları gerekçesiyle hizmete açıldıkları, 41 binanın güçlendirilmesinin yapıldığı, 16’sının güçlendirme işleminin devam ettiği bilgisi verilerek 2022 yılında yapılan deprem riski taramasında 7 binanın da yıkımına karar verilerek yıkıldığı belirtilmektedir. Kocaeli genelinde pek çok okulda ikili öğretim yapıldığı ve bu binaların bir kısmında birden fazla okulun eğitim-öğretim gerçekleştirdiği bilinmektedir.
“TEST SONUÇLARI NE?”
Hala Maraş merkezli büyük depremin yıkımının yaralarını sarmaya çalışırken ve yıllardır bilim insanlarının Marmara’da gerçekleşecek büyük bir depreme halen hazırlıksız olunduğu gerçeğini ısrarla dile getirdikleri bu ortamda birbiriyle uyuşmayan sayısal verilerle yapılan açıklamalar halkımızın, hepimizin tedirginliğini daha da arttırmaktadır. Hangi okullarımızda testler ne zaman yapılmıştır ve bu test sonuçları nelerdir? Hangi okullarda test sonuçları güçlendirme ve/veya yıkım tavsiye etmesine rağmen bu işlemlerin ne zaman gerçekleştirilmesi kararı alınmıştır? Çocuklarımız ve öğretmenlerimiz ne kadar süredir bu hasarlı binalarda eğitim-öğretim yaptılar ve hayati riskleri vardı? Tüm bunları şeffaf olarak kamuoyuna açıklaması gereken Kocaeli Valiliği, matematik karmaşası yaparak şüphelerimizi arttırmak yerine mevcut durumu detaylı ve şeffaf olarak ortaya koyan açıklamalar yapmalıdır. Kocaeli Valiliği, paylaştığı sayısal verilere dair güven vermek istiyorsa öncelikle verilen istatistiklerin hangi okullara ait olduğunu, hangi okullara hangi tarihlerde deprem dayanklılık testinin yapıldığını, Kocaeli’deki tüm okulların isimlerinin olduğu detaylı bir listeyle ve bu testlerin raporlarıyla açık olarak kamuoyuyla paylaşmalıdır” dedi.
Haber: Barış AYAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.