Covid bitmedi. Grip patladı

Covid bitmedi. Grip patladı

Gebze Sağlık Grup Başkanı Doktor Kadıoğlu, Covid vakalarının istatistiğe gerek bırakmayacak kadar azaldığını ancak bitmediğini hatırlattı: “Test yaptıran, sonuç alana kadar kendini izole etmeli.” Pandemi sonrası gevşemeden gribin çok arttığını söyledi

Gebze İlçe Sağlık Grup Başkanı Doktor İlhan Kadıoğlu, Covid vakalarının istatistiğe gerek bırakmayacak kadar azaldığını ancak bitmediğini hatırlatıp, “Test yaptıran, sonuç alana kadar kendini izole etmeli” dedi. Pandemi sonrası gevşemeden grip vakalarının geçen yıllara kıyasla çok arttığını söyledi.

Gebze Bölgesi’nde Covid testi yaptıranların da, testi pozitif çıkanların da toplum içinde yer aldıklarına dair tespitimiz ve gözle görülür şekilde yaygın gözüken grip vakalarına dair Gebze İlçe Sağlık Grup Başkanı Doktor İlhan Kadıoğlu ile görüştük. Kadıoğlu sorularımıza verdiği yanıtta Covid’in azaldığını ancak gereken önlemlerin alınmaması halinde her an yayılma ve artış gösterebileceğini söyledi. Doktor Kadıoğlu sorularımız üzerine şunları kaydetti:

 

İSTATİSTİK GEREKTİRMEYECEK KADAR AZALDI

-         Gebze’de Covid vakalarına dair son istatistiki rakamlar nedir?

-         Covid ile ilgili vakalar çok azaldığı için istatistik tutulmuyor. Kişilerde, kendileri veya bir yakınları hastalandığında, normal hasta tedavisine gidiyorlar. Gittikleri doktor şüphelenirse Covid testi yapıyorlar. Hastaneye gidilmesi durumlarında ekseri test yapılıyor. Çünkü boğazla ve vücutla ilgili enfeksiyonlarda Covid hemen aklımıza geliyor, test yapılıyor.

 

AZALDI AMA HER AN SIÇRAYABİLİR

 

 

-         Çağımız artık bu tür virüs enfeksiyonlarına hazır olmalı. Sonbahar, eskiden beri gribal enfeksiyonların yoğun olduğu bir mevsim. Dolayısıyla eylül ekim ayından itibaren grip vakaları çok artmaya başladı. Buna bağlı çok yoğunluk var. Biz şu anda Covid’in yok olduğunu kesinlikle söylemiyoruz. Covid azaldı. Ama her an aktive olabilir, yeni varyasyonları gelebilir. Sıçrayabilir. Dönem dönem Sağlık Bakanlığı veya çeşitli sağlık kurumları da sıçrama olasılığına dair uyarıyor.

KAPALI MEKANLARDA MASKE TAKMALIYIZ

Artı sonbahar mevsiminden ötürü gribal enfeksiyon çok çok fazla. Bundan dolayı tedbirlerimizi aynı Covid dönemi gibi devam ettirmeliyiz. Maskeyi özellikle kalabalık ortamlarda, kapalı mekanlarda takmalıyız. Mümkünse toplu taşıma araçlarına maskeli binmeliyiz. Toplu taşıma araçları zaten kapalı, yoğun bir ortam. Orada, herhangi bir kişide viral bir enfeksiyon varsa bu Covid de olabilir, gribal bir enfeksiyonda olabilir.

 

TESTİMİZ POZİTİF ÇIKARSA

DOLAŞMA HAKKIMIZ YOK

 

 

-         Gözlemlerimize göre; gerek test yaptırdıktan sonra gerekse testi pozitif çıksa dahi izole olmayanlar var. Bu ciddi bir risk değil mi?

 

-         Herkes Covid tedbirlerini zaten biliyor. Şayet Covid testi gerektirecek şüpheli bir durum varsa, test yapıldıysa, test sonucunu bekleyene kadar dışarı çıkmayacak, bekleyeceğiz. Test sonucu zaten pozitif verdikten sonra mutlaka izole olmamız gerekiyor. Testimiz pozitif çıkarsa kalkıp dolaşma hakkımız yok. Bulaştırma hakkımız yok. Çünkü dışarıda bağışıklığı düşük insanlarımız, çocuklarımız, yaşlılarımız, kadınlarımız, hamilelerimiz var. Bunlar bağışıklığı düşük sınıflar. Gençler virüsün üstesinden gelebilir ancak diğer gruptan biri yakalanırsa kişi olarak, virüsü bulaştırdığımız kişinin vebalini taşırız.

 

HASTANELERDE YASAK SÜRÜYOR.

VEBAL ALTINA GİRMEMELİYİZ

 

-         Hastaneler ve emsali, sağlık kuruluşlarında maske yasağı ne durumda?

 

-         Sağlık kuruluşlarına maskeli girme zorunluluğu var. Yasak devam ediyor.

 

-         Vatandaş genelde takmıyor ama hiçbir sözlü uyarıda yok?

 

-         Sağlık kuruluşlarında çalışanlarda 2.5-3 yıldır uyara uyara bıkkınlık oluştu. İnsanlar bazen ters tepki vermeye başladı. Biraz onunda etkisi var.  Ama zorunluluk devam ediyor. Buraya insanlar hasta olarak geldi ve tedavi olmalılar. Çoğu bağışıklığı düşük insanlar. Kendimiz de vaka taşıyıcısı olabiliriz. Kendimizde varsa, çok rahatlıkla bulaştırabiliriz. Orada Covidli birisi varsa, kendimizde zaten risk altındayız. Kendimiz için takmak zorundayız. Çocuğumuzu, yaşlı annemizi veya bağışıklık sistemi düşük hastamızı getirdik. Bunları yapmazsak vebal altına girer, bu insanlara karşı sorumlu duruma düşeriz. Bunu yapmamalıyız.

 

PANDEMİ SONRASI GEVŞEME

VİRÜS VAKALARINI ARTTIRDI

 

-         Gözlediğimiz kadarıyla gribal vakalar bu yıl çok arttı. Sizce de öyle mi?

 

-         Gribal vakalarda diğer yıllara göre daha yoğunuz. En büyük sebeplerinden biri pandemi sonrası insanların pandemiyi bitti kabul edip müthiş bir relaksa geçmeleri. ‘Her şey bitti’ mantığıyla hareket edilmesi. Son üç yıl içinde herkesin maske, mesafe kurallarına uymasından ötürü grip virüsü aktif hale geçemedi. Bu sene büyük bir serbestlik olunca çok rahat üreteme imkanı buldu, çok rahat bulaşıyor. Gribal enfeksiyon vakalarında son yılların rekor artışının yaşandığını söyleyebiliriz.

 

YATAKLI TEDAVİDE SORUN YOK

POLİKLİNİKLER BAZEN YOĞUNLAŞIYOR

 

-         Bu artış sistemin hizmet ayağını tıkanmaya itti mi?

Yatan hasta sayısı bakımından sıkıntımız yok. Vakaların çoğunluğu ilaç ve ayakta tedavi ile atlatılıyor. Ama polikliniklerde dönem dönem tıkanma yaşıyoruz. Sağlık ocakları, hastaneler, hatta özel hastanelerde dahi akşamları ciddi bir yoğunluk oluyor. Ama yataklı tedaviye sevk çok az olduğundan, yataklı tedavi sisteminde tıkanıklık meydana gelmiyor.

OKULLARDA SIKINTIMIZ YOK

-         Eğitimde devamlılığı etkiledi mi?

 

-         İki üç hafta kadar önce okullarda, ciddi sayıda öğrencide gribal enfeksiyon vakaları vardı. Ama veliler çok dikkatliydi ve en ufak bir belirti başlayınca çocuklarını okula göndermiyorlardı. Bir şekilde çocuğun bulaştırmasını engelliyorlardı. Bu hafta İlçe Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan ve okul müdürleri ile görüştüğümüzde biraz daha azaldığını, sınıfların yüzde 80 oranında dolu olduğunu söylediler. Okullarımızda sıkıntı yok şu anda.

 

TRİBÜNLERDE, ÇOK YAKIN

TEMASTA RİSK VAR

 

-         Statlarda tribünler, virüsün yaygınlaşması için risk mi?

 

-         Statta en büyük avantajımız açık hava olması. Virüs, açık havada ne kadar temas olursa olsun bir şekilde dağılma ihtimali var. Ama çok yakın mesafeden, iç içe konuşmadan kaçınmamız gerekiyor. Özellikle taraftarın olduğu tribünler, kalabalık ve yoğun yerler. Çok yakın temasta risk var. Dikkatli olmalı. O anlamda spor salonları biraz daha riskli.

 

-         İlave olarak…

 

-         Toplum olarak artık virüs enfeksiyonu ile yaşamayı öğreneceğiz. Bu modern çağın hastalığı durumunda. Özellikle sonbahar aylarından itibaren dikkat etmeli, bunu bir kültür ve yaşam felsefesi haline getirmeliyiz. Çocuklarımıza yakınlarımıza öğretmeli, kalabalık mekanlardan kaçınmalıyız. Uzun süre kapalı ortamda kalmamalıyız. Başta hastane olmak üzere toplu taşıma araçları ve insanların yoğun olduğu AVM’ler gibi yerlerde maske takalım. Bu bize çok şey kaybettirmez ama çok şey kazandırır.

 

KAR YAĞINCA MİKROP KIRILMAZ

İnsanlarda, kar yağışıyla birlikte mikrobun kırılacağına dair bir inanç vardı. Öyle bir olay yok zaten. Virüs saha bulduğu zaman aktif hale gelebiliyor. İnsana bakıyor herşey. Kendimizi korumalı, kendimizde varsa da topluma bulaştırmamalıyız.

Gebze Bölgesi, nüfus olarak yoğun bir bölge. Fabrika ve sanayiler, kalabalık caddeler, yoğun mekanlardan ötürü hastalık bir kişide varsa çok sayıda kişiye bulaşma imkanına sahip. Virüsü fabrika ortamından eve, ev ortamından fabrikaya götürebiliriz. Dikkatli olmalıyız.

Azaldı ama sıfırlanmadı. Her an aktive olabilir. Kimse önünü göremiyor. Çin’den haberler geliyor ara sıra. Çin kapalı kutu bilemiyoruz tabi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum