Çiler: Depremin provası yok
TMMOB İnşaat Mühendisler Kocaeli Şubesi Gebze Temsilciliği tarafından düzenlenen panelde konuşan CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, ‘’ ’Geçtiğimiz hafta diri faylar harekete geçti, onların dışındaki faylarda harekete geçti. Bu kader olmamalı. Depremin provası yok. Bu bir tiyatro oyunu değil’’dedi.
17 Ağustos 1999 depremin yıldönümü nedeniyle TMMOB İnşaat Mühendisler Kocaeli Şubesi Gebze Temsilciliği tarafından, ‘Hazırlıksızsınız, Hazırlık Sizsiniz’ başlıklı panel düzenledi.
GTO meclis salonunda gerçekleşen panele konuşmacı olarak, GTÜ öğretim üyesi Dr. Ülgen Mert Tuğsal, GTÜ öğretim üyesi Doç.Dr. Onur Şeker ve GTÜ öğretim üyesi Dr. Ahu Kömeç yer aldı.
Toplantıya CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, GTO Başkanı Abdurrahman Aslantaş, TMMOB İnşaat Mühendisler Kocaeli Şubesi Gebze Temsilciliği Başkanı Ahmet Kadı ile davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşını okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını GTO Başkanı Abdurrahman Aslantaş yaptı, oda olarak depreme yönelik faaliyetlerin içinde olmaya, katkı sunmaya devam edeceklerini ifade etti.
TMMOB İnşaat Mühendisler Kocaeli Şubesi Gebze Temsilciliği Başkanı Ahmet Kadı ise odanın tüm bileşenleri ile geçmişte olduğu gibi deprem konusunu gündemde tutarak bilimsel çalışmalar ışığında çözümler üreteceğini vurguladı. Gazeteci İsmail Kahraman ise deprem ve geçmiş süreçte yapılan çalışmalardan söz etti.
BU BİR TİYATRO OYUNU DEĞİL
CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler yaptığı konuşmada 17 Ağustos 1999 tarihinin en acı günlerinden birisi olduğunu belirterek, ‘’Geçtiğimiz hafta diri faylar harekete geçti, onların dışındaki faylarda harekete geçti. Bu kader olmamalı. Depremin provası yok. Bu bir tiyatro oyunu değil. Ankara’da ki konuşmamda da söyledim, Kocaeli’nin ayak izleri var deprem bölgesinde.
17 Ağustos 1999 depreminde GTÜ’nün kuruluşunda emeği olan Alaettin Kurt’u, yakınlarını ve bir sürü canlarımızı kaybettik.
GTO deprem konusunda önemli çalışmalar yaptı. Ben değil biz olarak yaptık. Bizim günde 100 bin kişiye sıcak yemek dağıtacak yürüyen mobil aşevlerimiz var. Yine günde 30 bin kişiye sıcak ekmek üretebilecek mobil fırınımız var. GTO’nun su arıtma cihazımız en son Malatya’da deprem koordinasyon merkezideydi.
HANGİ BELEDİYENİN DEPREM ÖNCESİNE HAZIRLIĞI VAR?
Türkiye’de bu kadar belediyeler varken, hangi parti olursa olsun biz yönetildiğimize bakarız. Hiç bir envanter var mı, kaçının depreme hazırlığı var, kaçının mobil aş evi var. Deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası neler yapacağız.
Biz bilim adamına değer vermiyoruz, yetişeler ne oldu yurt dışına gitti.
İmar barışı diye bir şey çıkarıldı. Hangi siyaseti partiden olursa olsun, bunlar belediyeleri kurtarma operasyonuydu. Rantsal dönüşümdü. Ne demek, kendi kendimize mezar yaptık. Yanlıştan dönülmeli.
Marmara bölgesinde 10 tane şehir sayabiliriz. İstanbul bütün Türkiye’ye bakar bütün Türkiye İstanbul’a bakamaz. İstanbul deprem ile ilgili özel bir şey çıkacak. Eğer böyle bir şey olacaksa Kocaeli’de yanında olmalı.’’
Yapılan konumlarına ardından GTÜ öğretim üyesi Dr. Ülgen Mert Tuğsal, GTÜ öğretim üyesi Doç.Dr. Onur Şeker ve GTÜ öğretim üyesi Dr. Ahu Kömeç depreme ilişkin olarak konuşma yaptı.
Panele katılan konuşmacılara plaket verilirken, gazeteci İsmail Kahraman’ın fotoğraflarla deprem sergisinin açılışı yapıldı.
*Haber ve fotoğraflar Cengiz Akgün
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.