CHP’den Vali’ye ödül eleştirisi
CHP İL ÇEVRE SAĞLIK KOMİSYONU AÇIKLAMA YAPTI:CHP İl Çevre Sağlık Komisyonu, Kocaeli Valisi Güzeloğlu’nu "Magazin Oskarları Ödül Töreni' nde...
CHP İL ÇEVRE SAĞLIK KOMİSYONU AÇIKLAMA YAPTI:
CHP İl Çevre Sağlık Komisyonu, Kocaeli Valisi Güzeloğlu’nu "Magazin Oskarları Ödül Töreni' nde "Yılın en iyi Valisi" ödülü verilmesini eleştirerek, “Valimizin "Magazin Oskarları Ödül Töreninde" değil de 2017 yılı Avrupa Yeşil kentleri seçiminde ödül kazananlardan olmasını temenni ederdik. “denildi.CHP İl Çevre Sağlık Komisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Vali Hasan Basri Güzeloğlu’na dönük olarak eleştiriler yapıldı.
Açıklamada şunlar ifade edildi, “ Geçtiğimiz gün "Magazin Oskarları Ödül Töreni' nde İlimizin Valisi "Yılın en iyi Valisi" seçildi. Magazin Oskarları Ödül Töreni kriterlerine baktık ama detayları göremedik. Kentimize gelen ödül hayırlı olsun. Ancak Kocaeli'de yaşayan vatandaşlar olarak; Valimizin "Magazin Oskarları Ödül Töreninde" değil de 2017 yılı Avrupa Yeşil kentleri seçiminde ödül kazananlardan olmasını temenni ederdik.
KEŞKE BİR ÖDÜLDE BİZ VEREBİLSEYDİK
Keşke Sayın Valiye, magazin dalında değil ama yönettiği kentte çevreye, sağlığa adil yaklaşım konusun da, kentte yaşayan insanları tehdit eden unsurların bertaraf edilmesinde uzmanlardan oluşan komisyonlar kurarak bilimin ve bilginin ışığında kararlar alarak uygulanmasında bir ödülde biz verebilseydik.
Bir kaç ay evvel İzmit Körfezi’nde bir deniz faciası yaşandı. Tüm ekolojik sistem alt üst oldu. Bu kirlenmeye neden olan firmanın adı ve kimlere ait olduğu dahi gizli tutulmaya çalışıldı. Olay göstermelik cezalarla ört bas edilmeye çalışıldı. Oysa Sayın Valimiz bu olay yaşandığında, derhal oraya gidip yaşanan faciayı kendi gözleriyle görüp gerekli tedbirlerin ve cezai uygulamaları bizzat takip ederek kente ve çevreye sahip çıktığını gösterse idi; bu ödüle biraz yaklaşmış olurdu.
ORMAN KATLİAMI YAŞANIYOR
ÇED toplantıları daha bitmeden kentin kuzeyinde bir orman katliamı yaşanıyor. Bizlerin oraya gidip görüntü almamızın yasaklandığını ve engel olunduğunu tüm kamuoyu biliyor. Bu bölgede ve kentin diğer yerlerinde gerçekleşen ağaç katliamlarının önüne geçip, bu ağaçlar kesilmeden de yol yapılabileceği çabası içinde olabilseydi, bu hukuksuz ağaç kesiminin ve doğa düşmanlığının yasal olmadığını söyleyebilseydi, bu kentin akciğerleri olan ormanlarımızın gün be gün katledilmesine göz yummayıp, bu kanunsuzluğa dur deseydi; bizim vereceğimiz ödüle biraz daha yaklaşabilirdi…
TOPLUMSAL SORUNLARDA YOK
Kentte halkı ve çevreyi tehdit eden o kadar çok sorun var ki! Ne yazık ki bu toplumsal sorunların hiçbirinde sayın valimizi halkın yanında göremiyoruz. ÇED toplantılarının kaldırarak yağmayı ve kirliliği yasallaştırmak, topluma olan sorumluluktan kurtulmak demek değildir. İzmit Körfezi yok oluyor ama hiçbir tedbir alınmadan bu yok oluş yetkililer tarafından sadece izleniyor.
Bir örnek daha; Hereke’ de taş ocakları direk olarak insanların yaşamını ve evlerini tehdit ediyor. Facia adeta geliyorum diyor. Defalarca uyarmamıza rağmen hiçbir önleyici tedbir alındığını veya denetleme yapıldığını göremedik. Buradaki firmalar daha da arsızca çalışmalarını arttırarak sürdürüyor.
ÇÖP FABRİKASI VE SAYIN VALİNİN TUTUMU
Ayrıca bir çöp fabrikası sorunu var. Sayın Valinin Bu konudaki tutumunu da merak ediyoruz ve umuyoruz ki halkın ve doğanın yanında yer alarak bu bölgenin yağmaya ve kirletilmesine yol açacak her türlü projenin karşısında durur.
Kısaca sayın Valiyi yönettiği kente ve halkına karşı sorumluluklarını yerine getirmesini talep ediyor ve bizde bundan ötürü ona gelecek kuşaklara ve tüm doğaya sahip çıkarak Kocaeli’nin örnek bir kent olması yönündeki katkılarından dolayı ödül vermek istiyoruz. Tabi magazin ödülü değil bizimki!
Son olarak Sayın Valiye, Uluslararası Çevre Uzmanların değerlendirmesi ile Avrupa Yeşil kentleri seçimi için başvuru kriterlerini anımsatıyor bir sonraki “Avrupa Yeşil Kent” ödülünü bizim kentimizin almasını gönülden istiyoruz.
“Avrupa Yeşil Kent” seçilme kriterleri:
- İklim değişikliği: azaltım ve uyum
- Yerel ulaşım
- Sürdürülebilir arazi kullanımını içeren yeşil kent alanları
- Doğa ve biyoçeşitlilik
- Dış ortam hava kalitesi
- Akustik çevrenin kalitesi
- Atık üretimi ve yönetimi
- Su yönetimi
- Atıksu arıtımı
- Eko-yenilikçilik ve sürdürülebilir istihdam
- Enerji performansı
- Bütünleşik çevresel yönetim.
Bu 12 maddeyi uygulayabilmek çok mu zor?..”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.