CHP İZMİT İLÇE EŞİTLİK VE İNSAN HAKLARI KOMİSYONU: Kocaeli kadın cinayetlerinde Türkiye’de 8’nci sırada!
CHP İzmit İlçe Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu “Kentimiz, kadın cinayetlerinde Türkiye’de 8’nci sırada, Marmara Bölgesi’nde ise İstanbul ve Bursa’dan sonra 3’üncü sırada yer almaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İzmit İlçe Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü” dolayısıyla düzenlediği basın açıklamasında kadın sorunu, ülkemizdeki ve kentimizdeki güncel durum üzerine değerlendirmelerde bulundu.
CHP İzmit İlçe Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu adına basın açıklamasını Hayriye Demiralp ve Sonay Duruk gerçekleştirdi. Öncelikle konuşan ve 25 Kasım’ın tarihi hakkında bilgiler veren Hayriye Demiralp, “Bugün Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü için bir araya geldik. 25 Kasım, 1960’da Dominik Cumhuriyeti’nde yaşayan ve tarihe “Kelebekler” olarak geçen üç kız kardeşin direniş hikayesinin adıdır. Bundan 64 yıl önce Mirabel kardeşler, ülkedeki diktatörlüğe karşı direndiler. Hapse atıldılar, ağır işkenceler gördüler. Üç kız kardeş 30 yıl boyunca ülkeyi yöneten diktatörlükle mücadele ettiler. 25 Kasım 1964’de iktidar güçleri tarafından tecavüz edilerek katledildiler. Cesetleri bir uçurumun dibinde bulunan 3 kız kardeşin ölümü sonrası patlayan öfke seli, 30 yıllık dikta rejimini yıktı. Mirabel Kardeşler, her 25 Kasım’da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün, yani insan hakları ve demokrasi mücadelesinin sembolü oldular. Bugün, onların mücadele bayrağı bizim elimizdedir. Bizler de bu mücadelenin binlerce neferinden biriyiz. Kadın cinayetlerinin politik olduğunu haykırmak için buradayız” sözlerini kullandı.
BİZ KADINLAR, BU MÜCADELEYİ HAYATI KURDUĞUMUZ HER ALANDA SAVUNACAĞIZ
Sözlerini sürdüren Demiralp, “Ülkemizde kadına yönelik şiddet, ayrımcılık ve hak ihlalleri her geçen gün artmaya devam ediyor. Şiddetle, istismarla, yoksullukla, güvencesizlikle mücadele eden kadınları fıtrat ve kader kavramları ile iktidar baskısı karşılıyor. Bugün ne giydiğimizden kaç çocuk doğuracağımıza kadar müdahil olan zihniyet, elini kadınların nafaka hakkından İstanbul Sözleşmesi’ne kadar uzatıyor. Bu karanlık zihniyetle mücadelemizi, her an her yerde sürdürüyoruz ve sürdüreceğiz. Her gün büyüttüğümüz örgütlü mücadelemiz ile ‘’Kadına yönelik şiddet politiktir’’ diye haykırmaya devam edeceğiz. Kadınların demokrasi, eşitlik ve insan hakkı mücadelesini uluslararası dayanışmayla büyüteceğiz. Biz kadınlar, bu mücadeleyi hayatı kurduğumuz her alanda savunacağız. Biz, siyaset yapmaya da emek kavgası vermeye de hakkımız olanı alana kadar devam edeceğiz. Bu mücadeleyi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın, “kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir” ve “devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür” maddesini uygulamayan ve hatta İstanbul Sözleşmesi’nden çıkan AKP iktidarına karşı vereceğiz” diye konuştu.
GERİCİ ANLAYIŞLA MÜCADELE EDECEĞİZ
Demiralp açıklamasını, “Türk Medeni Kanunu’na göre 17 yaşındaki kişiler ebeveynlerinin veya vasilerinin izniyle evlenebilir ve hakimler olağanüstü durumlarda 16 yaşındakilerin evlenmesine izin verebilir. Ancak BM Nüfus Fonu (UNFPA), Türkiye’de 20 ile 24 yaş arasındaki kadınların yaklaşık %15’inin, 18 yaşından önce evlendiğini açıklıyor. 2014 tarihli bir çalışmaya göre kadınların %26’dan fazlası 18 yaşından küçükken evlendiğini söylemiş ve çocuk yaşta evlenenlerin yaklaşık %20’si onay vermeksizin buna zorlandığını belirtmiştir. Bizler, bu mücadeleyi vermeye çocuk yaşta gelinlik giydirilen NARİN BEDENLER için mecburuz. AKP iktidarı eliyle 2015’te, resmi nikah olmaksızın dini nikah kıyılması suç olmaktan çıkarıldı. 2014’te yapılan bir araştırmanın da gösterdiği gibi bu düzenleme, çocuk yaşta evlilik sorununu daha da ağırlaştırma riski oluşturdu. Araştırmaya göre, çocuk yaşta evliliklerin %62,7’si dini nikahla yapıldı. Eğitimde, adeta çağ dışı kalan ülkemize 2012’de getirilen 4+4+4 zorunlu eğitim sistemi, ilköğretimin ilk dört yılından sonra çocukların öğretime evden devam etmesine izin veriyor. Türkiye’deki sivil toplum örgütleri, çok sayıda kız çocuğunun ilk dört yıldan sonra okuldan ayrıldığını ve kayıtlı olmayan dini evliliklere zorlanma riski altında olduğunu açıklamaktadır. Bizler, her kız kardeşimiz için, hiçbir kadının şiddetin ve ayrımcılığın gölgesinde kalmayacağı güne kadar mücadelemizi bu gerici anlayışa karşı sürdüreceğiz” şeklinde sonlandırdı.
BÜYÜKŞEHİR GERÇEKLİK ALGISINDAN UZAKLAŞTIRIYOR
Ardından CHP İzmit İlçe Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu adına konuşan Sonay Duruk, “Bu mücadeleyi ülke genelinde olduğu gibi Kocaeli’de de veriyoruz. Bu örgütlü kötülüğü önce kendi kapımızdan kovacağız. AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından il genelinde bulunan Anne Şehir Merkezlerinde Anne Şehir Sağlıklı Yaşam Projesi kapsamında; kadınların yönetimde temsili, şehrin ekonomik, sosyo-kültürel yaşama daha aktif katılımı amacıyla; fiziksel aktivite, rekreaktif faaliyetler, eğitim hizmeti, okul öncesi sınıflar, yetişkin hobi atölyeleri, diyetisyen hizmeti, fizyoterapist hizmetleri sunduğu iddia edilmektedir. Ancak Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin 2023 yılı faaliyet raporu incelendiğinde, söz konusu projenin sadece toplumun gözünü pembeye boyayarak gerçeklik algısından uzaklaştırdığını görmekteyiz. Her geçen gün kadına karşı yapılan şiddet türü ve boyutu artmaktayken Anne Şehir Sağlıklı Yaşam Projesi kapsamında önleyici ve koruyucu tedbirlerin bulunmaması son derece içler acısıdır. Umut Vakfı’nın Türkiye genelinde vahşetin manzarasını ortaya koymak amacıyla yaptığı çalışmaya göre; Kentimiz, kadın cinayetlerinde Türkiye’de 8. sırada, Marmara Bölgesi’nde ise İstanbul ve Bursa’dan sonra 3. sırada yer almaktadır. Bu veriler dahi acil eylem planlarının ortaya koyulması için tetikleyici unsurlardır” ifadelerini kullandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.