Büyükşehir personeline göz yorgunluğu semineri
Günlük iş hayatından en çok etkilenen göz, yorgunluk belirtileriyle sağlık sorunu ortaya çıkarıyor. Gözün kullanımına bağlı etkiler ve fiziksel...
Günlük iş hayatından en çok etkilenen göz, yorgunluk belirtileriyle sağlık sorunu ortaya çıkarıyor. Gözün kullanımına bağlı etkiler ve fiziksel olumsuzluklar göz yorgunluğu belirtileri arasında gösteriliyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi personelinin bu konuda bilinçlenmesi için Göz Yorgunluğu semineri düzenledi. Seminerde Dünya Göz Hastanesi göz uzmanı Prof. Dr. Orhan Elibol göz yorgunluğuyla ilgili bilgiler verdi.
GÖZE BAĞLI ETKİLER
Bilimsel adı Astenopi olan göz yorgunluğu, gözlerin aşırı kullanımına bağlı göz ve çevresinde olan huzursuzluk, gerginlik, sıkıntı ve tükenmişlik hissi ve baş ağrısıyla beliriyor. Göz yorgunluğunda baş vegöz ağrısı, gözlerde çekilme hissi, yanma hissi, sulanma, batma, kaşınma, kanlanma, ışık hassasiyeti gibi belirtiler görülüyor.
FİZİKSEL ETKİLER
Bulanık görme, gölgeli ve çift görme, okuma ve dikkat zorluğu, konsantrasyon eksikliği, odaklanamama, bulantı, halsizlik, uyku hali, sinirlilik, şakak ve alın ağrısı, baş arkasından enseye omuzlara yayılan ağrı, omuz adalelerinde kasılmalar, karın ağrısı ve baş dönmesi de göz yorgunluğunun vücudu etkilediği diğer belirtiler arasında gösteriliyor.
GÖZ ZORLANDIĞI İÇİN
Göz yorgunluğunun cihaz kullanımına bağlı nedenleri de bulunuyor. Rahatsızlık, uzun süreli yoğun odaklanma gerektiren durumlarda, uygun odaklanma ve göz kas koordinasyonu için gerekli beyin aktivitesindeki eksiklik nedeni ile de ortaya çıkıyor. Sürekli cep telefonu ile mesaj okuma yazma, gözü küçük noktaları görmeye zorlama ve bilgisayar kullananların %70’inde astenopi görülüyor.
BİLGİSAYAR KULLANIMLI GÖRSEL SENDROM
Kesintisiz 3-4 saat bilgisayar kullananlarda (computer vision syndrom: CVS) bilgisayar ilişkili görsel sendrom görülebiliyor. CVS uzun süreli bilgisayar kullanımına bağlı gelişen şikayetler grubu. Bilgisayar ekranındaki karakterler piksel dediğimiz küçük noktalardan oluşuyor. Göz bu noktalara kolayca odaklanamıyor ve daha iyi görmek için daha fazla çabalıyor. Gözlerin devamlı bu şekilde çalışması bitkinlik, yorgunluk ve yanmaya neden oluyor. Çoğu kişi bu durumdan kurtulmak için öne doğru eğiliyor, gözlüklerin alt kısmından bakmaya başlıyor, böylece boyun omuz ve sırt ağrısı ile tutulmalar ortaya çıkıyor.
ÖNLEM VE TEDAVİ
Göz yorgunluğunu gidermek için bilgisayar başında geçen vaktin kısaltılması gerekiyor. İyi ve kaliteli uyku da şart. Rahat, stressiz çalışma ve yaşama ortamı, fiziksel ve ruhsal açıdan dengeli olma, çalışma esnasında bilinçli göz kırpma, ara ara derin nefes alma, doğru pozisyonda oturma, aydınlatma düzeyini ayarlama, font büyütme, uzaktaki bir cisme bakarak göz içi ve göz dışı kasları gevşetmeye çalışma, 20-30 dakikada bir 20-30 saniye gözleri kapalı tutma ve saat başı mola verme kişinin uygulayabileceği tedavi yöntemleri arasında bulunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.