“Büyükşehir kırsal mahalleler için çalışma yapmalıdır”
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, ilçe ziyaretlerinde tespit ettiği sorunları gündeme taşımaya devam ediyor. Tarhan bu kez de tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Kocaelilerin sesi oldu.
2012 yılında Büyükşehir Belediye Kanunu’nda yapılan değişiklikle 30 ildeki 16 bin 220 köy ve 1053 beldenin bir gecede mahalleye dönüştürüldüğünü hatırlatan Tarhan, bu düzenlemenin tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylülere büyük zarar verdiğine dikkat çekti. Tarhan, “Bu düzenleme yapılırken ne köylünün ne de beldede yaşayanların görüşü alındı. Seçime köylü olarak giren 16 bin 220 köy ve 1053 beldenin sakinleri seçimden sonra şehirli oldular. Köyleri ve beldeleri de mahalle oldu. Köy ve belde statüleri kaldırıldı. Bu da köylülerin pek çok yönden sorun yaşamalarına sebep oldu. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanların üzerindeki mali yüklere bir de şehirli olmak yeni vergi yükleri anlamına gibi, elektrik, su gibi girdilerin maliyetlerinde de artışa neden oldu” dedi.
“KIRSAL MAHALLE YARARLANMALI”
Tarhan bu sorunların aşılması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen ve 16 Ekim 2020 tarihli mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan “Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7254 Sayılı Kanun” ile mahalleye dönüştürülen köy ve beldelerle ilgili önemli bir düzenleme yapıldığına dikkat çekerek, aralarında Kocaeli’nin de bulunduğu 30 Büyükşehirde belli şartları sağlamak ve başvuru yapmak koşulu ile köy ve beldelere ‘kırsal mahalle’ olma hakkı getirildiğinin altını çizdi.
Tarhan, “Kırsal mahalle olması kabul edilen yerleşim alanları vergi, su bedeli ve bazı harçlardan muaf olacaklar veya indirim uygulanacak. Yasal düzenlemeye göre, kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde; gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler emlak vergisinden muaf olacağı gibi bu yerlerde, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için de emlak vergisi yüzde 50 indirimli uygulanacak.
“İMARLA İLGİLİ HARÇLAR ALINMAYACAK”
Bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmayacak. Diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları yüzde 50 indirimli uygulanacak. İçme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için yüzde 50’sini, konutlar için yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenecek. Bunlar hep kırsal mahalleliye tanınan avantajlar. Ancak ilçelere özellikle Karamürsel, Gölcük gibi köy nüfusunun yoğun olduğu ilçelere yapmış olduğumuz ziyaretlerde gördük ki henüz Kocaeli’de kırsal mahalleler için bir çalışma yapılmamış. Vatandaş şikâyetçi” diyerek tarım ve hayvancılıkla uğraşanların sorunlarına dikkat çekti.
“ÜRETİCİ KIRSAL MAHALLE OLMAYI BEKLİYOR”
2012’de Büyükşehir Yasası’nda yapılan ve 2014’te uygulamaya geçen yasa ile köy ve beldeler mahalleye dönüştürülerek tarım ve hayvancılığa, kırsala büyük zarar verildiğinin altını çizen Tarhan, “Zararın neresinden dönülse kardır. Şimdi, “kırsal mahalle” ile vergi, harç ve su konusunda bazı indirimler getirildi. Kırsal mahalle olmanın küçük de olsa avantajları olacak ama bu avantajlardan faydalanabilmek için ilçe belediyelerinin başvurusu ve büyükşehrin kararı olması gerekiyor. Saha çalışmalarımızda gördük ki pandeminin ve ekonomik krizin vurduğu üreticimiz bu anlamda destek bekliyor. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi olarak tüm belediye başkanlarımıza yazı göndererek kırsal mahalle başvurularının tümünün kabul edilmesini istedik. Bu yöntemin bütün partiler tarafından benimsenmesi gerekir. Buradan çağrıda bulunuyorum. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerimiz koordinasyon içinde çalışarak bir an evvel Kocaeli’de tarım ve hayvancılıkla uğraşan ve kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızı rahatlatmalıdır” dedi.
Haber: Barış AYAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.