Büyükşehir 2,5 milyon biberiye fidesini toprakla buluşturdu
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, geçen yıl başlattığı “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi” kapsamında il genelinde toplam 1200 dekar alanda yaklaşık 2,5 milyon biberiye fidesi toprakla buluşturuldu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın büyük önem verdiği, Kocaeli’nin en önemli kırsal kalkınma hamlelerinden biri olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi ile katma değeri yüksek biberiye, tıbbi nane ve oğul otu yetiştiricilerine destek sağlanıyor. Kırsal kalkınmaya ve çiftçilerin gelir düzeyinin artırılmasına büyük katkı sağlayacak proje ile ayrıca, kentten kırsala göçün teşvik edilmesi de amaçlanıyor.
KADIN İSTİHDAMINDA ARTIŞ SAĞLANDI
2020 yılında Kandıra’da başlayan projeye bu yıl İzmit, Kartepe, Derince ve Karamürsel ilçeleri de dahil oldu. Kocaeli Üniversitesi Arslanbey yerleşkesinde tıbbi nane ve şeker otu (stevia) dikimleri de başladı. Projeyle birlikte kadın istihdamında da artış sağlandı. Kadınlar, fide dikiminde çalışarak aile bütçelerine katkı sağlarken, evlenme çağındaki bazı kızlar kazandıkları paralarla çeyiz ve düğün hazırlığı yapıyor.
EKONOMİK GİRDİ 80 MİLYON TL’YE ULAŞACAK
Geçen yıl, Kandıra ilçesinde 2 milyon biberiye fidesini toprakla buluşturan Büyükşehir Belediyesi, bu projeyle ilçe ekonomisine 5 yılda 28 milyon doğrudan katkı sağlayacak. Çarpan etkisi ile ekonomik girdi 80 milyon TL’ye ulaşacak. Diğer ilçelerle birlikte şu ana kadar toplam 1200 dekarlık arazide biberiye ağırlıklı olmak üzere, tıbbi nane ve oğul otundan oluşan yaklaşık 2,5 milyon fide dikildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce yürütülen proje doğrultusunda, ziraat mühendisleri dikim yapılacak tarlalarda gerekli kontrolleri sağlarken, çiftçilere danışmanlık hizmeti de veriyor. Biberiye fidelerinin dikimleri el ve makine ile gerçekleştiriliyor.
TÜBİTAK’TA TESİS KURULDU
Büyükşehir Belediyesi’nin alım garantili olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi kapsamında yetiştirilecek olan biberiye, tıbbi nane ve oğul otu, ilaç, kozmetik ve gıda sanayiinde kullanılacak. Büyükşehir ve TÜBİTAK MAM arasındaki ürün geliştirme çalışmaları devam ediyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK arasında imzalanan protokol ile dikilen aromatik bitkilerden yağ elde edilmesi amacıyla Gebze TÜBİTAK MAM’da 1000 metrekare kapalı alanda ekstraksiyon tesisi kuruldu. Türkiye’de en yüksek üretim kapasiteli tesislerden biri olma özelliğine sahip olan ekstraksiyon tesisinde, yüksek teknoloji süper kritik karbondioksit ekstraksiyonu ile hassas saflıkta ürün elde edilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.