Bu tiyatroda yalnızca sağlık çalışanları rol alıyor

Bu tiyatroda yalnızca sağlık çalışanları rol alıyor

Kocaeli'de mesleğe başladıktan sonra davranışlarında değişmeler olduğunu fark eden bir hemşire, tamamı sağlık çalışanlarından oluşan tiyatro kulübü kurdu.

Derince Devlet Hastanesi'nde görevli sağlık çalışanları, kendi terapilerinin yolunu sanat icra etmekle buldu. Hastanede görev yapan 26 yıllık hemşire Elmas Erbay Saral, mesleğe başladıktan sonra davranışlarında ve öfke durumunda değişimler olduğunu fark etti. Durumu değiştirmek için ne yapacağını düşünen Saral, çıkış yolu olarak tiyatroyu buldu. Hastane idaresiyle konuşan Elmas Erbay Saral, eğitmenler eşliğinde gönüllü hastane çalışanlarının tiyatro eğitimi almasını sağladı. Bir süre sonra da ekip, ‘Tiyatro Hastalığı’ adını alıp tüzük yazarak resmi bir tiyatro kulübü oldu. İcra ettikleri sanat sayesinde hayatın her alanında daha iyi hissettiklerini söyleyen 10 kişilik ekibin oyuncuları, bugünlerde "Sağlıklı Günler" adlı oyunlarını sahneliyor. Tamamı Derince Devlet Hastanesi’nin çalışanlarından oluşan ekipte 3 veri giriş elemanı, 2 ebe, 2 hemşire, perfüzyonist, röntgen teknikeri ve temizlik personeli yer alıyor.

TÜM FİKİR, FARK ETMESİYLE BAŞLAMIŞ

Ekibin kurucusu hemşire Elmas Erbay Saral, kuruluş hikayesini anlattı. Saral, "26 yıl önce başladığı mesleğini, 10 yıl geçtikten sonra kendisindeki değişiklikleri fark eden bir hemşire arkadaşımızın hayali bu. Kendisindeki öfke değişikliğini, davranış değişikliğini fark ediyor ve diyor ki ‘Ben severek seçtiğim mesleğimde niye bu hale geldim? Benim artık kendimi tazelemem, insani duygularımı yeşertmem lazım. Kişisel olarak birtakım hasarlar alıyorum’ Hoşlandığı ve sevdiği sanat dalı olan tiyatroda kendini güncellemeyi düşünüyor. Sonrasında hastane idaresiyle durumu paylaşıyor, Halk Eğitim Merkezi’nden de eğitmen talep ederek tiyatro ekibi kurmaya karar veriyor. Sonrasında hastanede duyurular yapılıyor. İlgisi olan arkadaşlarımız gönüllü olarak kendilerini kaydettiriyorlar.

“DEŞARJ OLUYORLAR”

İş çıkışlarında hastane idaresinin de gösterdiği bir alanda tiyatro çalışmalarına başlıyorlar. Bu çalışmalar ilk başlarda kakara kikiri, eğlence gibi görünse de sonrasında birtakım oyunlar ortaya çıkmaya başlıyor. Öğretmenlerinin de desteğiyle bu oyunu sergileyelim diyorlar. Bu arada da sağlık çalışanları çalıştıktan sonra üzgün, gergin ya da yorgun çıktıkları işlerinden o yarım saatlik tiyatro çalışması içerisinde kafalarını dağıttıklarını, deşarj olduklarını, daha mutlu ve enerjik olduklarını fark ediyorlar. Bu çalışma 6 yıl boyunca bu şekilde devam ediyor. Araya pandemi giriyor. Pandemiden sonra bütün vatandaşlar gibi sağlık çalışanları da yıpranıyor. Pandemiden sonra da bu yıl ilk kez toplanmaya karar veriyor tiyatro kulübü oyuncuları. Yeniden bir sahne planlıyorlar ve oyunumuzu çıkarıyorlar" dedi.

“TAZE TUTACAK MEŞGALELERE İHTİYAÇLARI VAR"

İnsanların mesleğini yaparken bir yandan da kendileri için farklı meşgaleler edinmeleri gerektiğini belirten Saral, "Pandemiden önce 6 yıl, pandemiden sonra da 1 yıl olmak üzere totalde 7 yıllık bir sürecimiz var bizim. Bu oyunumuzun ismi Sağlıklı Günler. Ekibimizin ismi Tiyatro Hastalıkları. Tamamı sağlık çalışanlarından oluşan bir ekip. Ekibimizin içerisinde perfüzyonist dediğimiz üst düzey çalışan arkadaşlarımız var. Benim gibi hemşire ve ebe olan arkadaşlarımız, veri girişi elemanı olan arkadaşlarımız var. İnsanla uğraşan her mesleğin mutlaka yıpranma payı çok yüksek. Burada sağlık, eğitim ve güvenliği önce tutuyorum. Bu tip görevleri yapan, mesleğini bizim gibi severek seçen insanların hayatlarında kendilerini taze tutacak, merhamet ve vicdanını yeşertecek, ilk olduğu günkü gibi koruyacak birtakım meşgalelere ihtiyacı var. Herkesin bunu yapmasını tavsiye ediyorum. Sanat da iyileştiren bir alan. Kendilerine uygun, sevdikleri bir şeylerle mutlaka uğraşsınlar. Mesleklerinden nefret etmesinler. Benim tavsiyem o olabilir. Çünkü biz hiç nefret etmedik. Sevdiğimiz şekilde devam ediyoruz. İnşallah bu şekilde emekli oluruz" diye konuştu.

“HEDEFİMİZ 25-30 ARASI BİR OYUNCU EKİBİ KURMAK"

Oyunlarını izleyen insanlardan sürekli olumlu tepkiler aldıklarını ve ileriye dönük çalışmalar içerisinde olduklarını söyleyen Ayaştı, "Önümüzdeki süreçte eylül ayı itibariyle yeni oyunlar, yeni ekip arkadaşları alacağız. Bizi izleyen Derince Devlet Hastanesi personelleri var ise bizimle iletişime geçebilirler. Hedefimiz de 25-30 arası bir oyuncu ekibi kurmak. Bununla alakalı da bir çalışma yapacağız. İleriye dönük, arkadaşlara da hastanenin sisteminden mesaj gidiyor zaten. Bize de olumlu tepkiler var. İlk başlarda merak ediyorlardı. İlk sahneye gelen arkadaşlarımız ikinci sahneye geldiğinde de ‘Özellikle sizi izlemeye geleceğiz’ diye güzel tepkiler veriyor. Kocaeli halkının bizi desteklemesi ve sahnelerimizde bizimle beraber olmaları bizim için en büyük kazançtır. Şu an için ilk projemizde Marmara Bölgesi için turne yapma planımız vardı. En son Eser Yenenler ile görüştük. Kendileriyle bir iletişim kurup, eğitim olarak, sahne olarak bize desteklerini, sözlerini verdiler. İlerleyen süreçte İstanbul’da Çok Güzel Hareketler Bunlar ekibiyle bir araya gelip yeni projelerle halkımızın karşısına çıkmayı düşünüyoruz" dedi.

Haber: Barış AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.