“Bu acı tabloyu burada görmek istemiyoruz”
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremle ilgili olarak TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gebze Temsilciliği Başkanı Ahmet Kadı, “Biz bu acı tabloyu burada görmek istemiyoruz” dedi.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gebze Temsilciliği Başkanı Ahmet Kadı dün basın toplantısı düzenledi. TMMOB lokalinde gerçekleşen basın toplantısında Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin yürekleri dağladığını belirten Ahmet Kadı, “Biz bu depremin olacağını, olabileceğimizi anlattık. Üzülerek söylüyorum ki maalesef haksız çıkmadık. Haklı çıkmaktan bu kadar üzgün olabileceğimiz başka bir şey olamaz. Biz bu acıyı iliklerimizde ve kemiklerimizde hissettik. Gerçekten yüzyılın felaketi olabilir bu. Kocaeli bazlı yapılarda ne kadar yeni bina ne kadar eski bina var tespiti yapılacak. Ben enkaz istemiyorum. Ülkede herhangi bir yerel yönetimin binaların deprem dayanıklılığını tek başına ölçebilecek bir gücü yok. Bireysel anlamda herkes kendi donanımını yaptığı zaman, toplum olarak da depreme hazır olacağız demişti Mikdat Kadıoğlu hocamız bunu bu depremde de gördük.
“HASAR TESPİT EKİBİ GÖNDERDİK”
Bu kadar riskli bina olan şehirde bir şeyleri konuşmamız gerek. Yeni yapıların içerisinden cenaze çıkmamalı. Biz yeni yapılardan bunları beklemiyorduk. Bir yönetmelik kendinden önceki yönetmeliği hükümsüz kılar. Biz 1999 öncesi yapıların tamamının yıkılıp, yeniden yapılması taraftarıyız fakat 1999 ve 2018 arasında yapılan yapılar üzerinde yapılan incelemelerle lokal güçlendirme yapılabilecek binalar tespit edilebilir. Biz bölgeye 10’dan fazla hasar tespit ekibi gönderdik. Kısa vadede hasar tespiti çalışmalarıyla binası hasar almayan vatandaşların binalarına döndürülmesi gerekiyordu. Yine ekipler kuracağız ve yeni ekipleri bölgeye göndereceğiz.
“PERFORMANS ANALİZİ ÖNERİYORUZ”
Binanın hasarlı veya hasarsız olarak bir binayı algılamamız için binanın taşıyıcı sistemlerinin hasar almamış olması lazım. Binanın duvarı çatlamış olabilir, sıvası dökülmüş olabilir ancak taşıyıcı sistemlerinde sıkıntı yoksa basit tadilatlarla binadaki sorunlar halledilebilir. Hasar tespit çalışmaları Çevre Şehircilik çatısında yapılır. Hasar dışardan görülen bir şeydir. Mevcut yapınızı deprem öncesinde değerlendirmek istiyorsanız, riskli yapıların analizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlar tarafından yapılır. Eğer 1999 ile 2018 arasında yapılmışsa bina, yıkılmayı hak etmiyor en fazla güçlendirilmesi gerekir. 1999 ve 2018 sonrası yapılan yapılarda performans analizi öneriyoruz. Performans analizini inşaat mühendislerinin yapma yetkisi var. Binanızın tamamından numuneler alınacak ve donatı incelenecek.
“BU ACI TABLOYU BURADA GÖRMEK İSTEMİYORUZ”
Doğru güçlendirilen binaların ayakta kaldığını gördük. Bizim bu depremi sistemsel anlamda tartışmamız gerekiyor. TOKİ binaları ayakta kaldı şükür ama sadece TOKİ binaları değil, sağlam zeminde bulunan binalar depremden çok zarar görmedi bunu gördük. Kendi döneminin yönetmeliğine göre doğru yapılmış bir yapının yıkılmasını beklemiyoruz. İmar Barışı adı altında yapılan çalışma umarım kan davasına dönüşmez dedik ancak döndü.
Tüm herkes oturacak masanın etrafına ve biz nerede yanlış yaptık diyecek. Biz bundan sonrası için ne yapacağız diyecek. Biz istiyoruz ki yara olmasın. Birilerinin umarım hep beraber bir şeyler yapmalıyız demesi gereken zamanlar gelmiştir. Biz bu acı tabloyu burada görmek istemiyoruz. Enkaz altında kalan insanların çaresizliğini, kimsenin enkaz başında çoluğunu çocuğunu beklemesini istemiyoruz. İMO Gebze Temsilciliği olarak söz veriyoruz, hayal ettiğimiz şey gerçekleşene kadar biz bunun peşini bırakmayacağız” dedi.
Haber: Hanifi SURUN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.