Brüksel’de ihtiyatlı iyimserlik Brüksel’de ihtiyatlı iyimserlik
Brüksel’de ihtiyatlı iyimserlikCumhurbaşkanı Erdoğan’ın Brüksel’de AB yetkilileri ile yaptığı görüşmelerin ardından AB başkentinde ‘ihtiyatlı...
Brüksel’de ihtiyatlı iyimserlik
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Brüksel’de AB yetkilileri ile yaptığı görüşmelerin ardından AB başkentinde ‘ihtiyatlı bir iyimserlik’ söz konusu. İlişkilerin geleceğini karşılıklı atılacak adımların belirleyeceği yorumları yapılıyor.
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın Brüksel’de Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile yaptığı görüşme sonrası Brüksel’de ‘ihtiyatlı bir iyimserlik’ söz konusu. Tarafların ‘açık’ konuşmaktan çekinmediği ve en sorunlu konularda bile ‘net’ mesaj verdiği görüşmeler sonrası süreçteki gelişmeler karşılıklı atılacak adımlara bağlı olacak. İlişkilerde, ‘ilkeleri görmezden gelmeden ortak çıkarların öne çıkarılacağı’ bir döneme giriliyor. Erdoğan’ın temasları sonrası ortaya çıkan tablonun ana unsurları şöyle:
OLUMLU ADIM, OLUMLU SONUÇ: Tusk ve Juncker görüşmesinden sonra verilen mesajlar ve sızan bilgiler, AB kanadının değerler ile ortak çıkarlar arasına sıkışmış olduğunu gösteren nitelikteydi. İki tarafın da adım beklentisi var; ancak AB kaynakları, sürecin yönünün normalleşmeye çevrilmeye başlaması ve sonrasında da ilerleme sağlanması için ilk adımların Türkiye’den gelmesinin gereği üzerinde duruyor. Referandum sürecindeki tona dönüş olmaması ve yeni bir yaklaşım içinde hareket edilmesi her iki tarafın mutabık olduğu konular arasında. Türkiye’nin ‘AB hedefinden vazgeçilmediği’ mesajını en üst düzeyden vermiş olması pozitif etki yarattı. Bir AB yetkilisi, “Türkiye’nin atacağı olumlu adımlar AB’yi de olumlu çizgiye çeker. İhtiyatlı bir iyimserlik söz konusu diyebilirim” dedi.
‘DOĞAL TAKVİM’ OLUŞTU: Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak seçimler öncesinde süreçte belirgin bir olumlu gelişme yaşanması beklenmiyor. AB yetkilileri, Türkiye’nin bu süreyi, bazı adımlarla, olumlu kullanıp sonrası için sağlam bir zemin oluşturabileceği görüşünde. Olası bir AB-Türkiye Zirvesi’nin de eylül sonrası yapılması gündemde. Basın özgürlüğü, hukukun üstünlüğü gibi alanları ön planda tutan Brüksel’de, OHAL’in kısa vadede kaldırılmasının olumlu katkı yapacağı görüşü hâkim.
‘İKİ TARAFIN DA EV ÖDEVİ VAR’
DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Slovakya’nın başkenti Bratislava’da Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki günkü Brüksel temaslarını değerlendirdi. Çavuşoğlu, “Görüşmeler yararlı ve verimli geçti. Erdoğan, Türkiye’nin AB’den beklentisi, Türkiye-AB yol haritası konusunda oldukça açıktı. Bu sefer AB yetkililerinin daha olumlu olduğunu gördük. Öncelikle boş sözlerden kaçınmalı, ortak gündemimize eğilmeliyiz. Bizim AB’den beklentimiz çok basit. Biz, doğru adımların atılmasını bekliyoruz. Görmek istediğimiz şey Türkiye’nin eşit bir ortak olarak görülmesi. Bazı teknik hususlar var tabii ki. Türkiye’nin yapması gereken bir ev ödevi var fakat AB’nin de unutmaması gereken şey kendi ödevini bitirmesi gerektiği” dedi.
Kaynak Hürriyet Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.