Bronşektazi’nin belirtileri nelerdir?

Bronşektazi’nin belirtileri nelerdir?

Bronşektazi hakkında bilgiler veren Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan, hastalığın belirtilerini ve tedavi yollarını sıraladı.

Tekrarlayan ve geçmeyen öksürük… Kirli, iltihaplı, kokulu ve kanlı balgam çıkarma… Ateş ve çomak parmak Bronşektazi'nin en belirgin özellikleri arasında. Medikal tedavilerin cevap vermediği durumlarda ise uygun hastalarda cerrahi tedavi devreye giriyor.

BRONŞEKTAZİ NEDİR?

Konu ile ilgili bilgi veren Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan,” Soluk borusunun devamında ana bronş ve sonrasında bronşlar gelmektedir, bronş duvarının kas ve elastik yapısının bütünlüğünün bozulması sonucunda anormal ve kalıcı genişlemeye Bronşektazi denir. Bronşektazi doğumsal nedenlerden kaynaklanabileceği gibi sonradan da oluşabilir. Doğumsal nedenlerden kaynaklı Bronşektazi'de anatomik bozukluklar, damarsal bozuklular, solumun yolu üzerindeki silia tabakası bozuklukları ve immün sistem zayıflıkları rol oynar. Sonradan gelişen Bronşektazi'de ise sigaranın olumsuz etkilerinin yanı sıra sık geçirilen akciğer enfeksiyonları, bronşu tıkayan (yabancı cisim), bronşu daraltan durumlar ( bronş etrafında bulunan lenf bezelerinin bası yapması), aspirasyon pnömonisi gibi durumlar söz konusu olabilir. Bronşektazi en sık sol alt lobda görülmesine rağmen akciğerin tüm bronşlarını etkileyebilir” dedi.

AMELİYAT NE ZAMAN UYGULANMALI?

Bronşektazi'nin tedavi şekline değinen Demirhan,” Bronşektazi hastaları önce göğüs hastalıkları uzmanına gidiyor. Uzun süre tedavi ediliyor. Rutin tedavi prosedürü de budur. Önce medikal tedavi olmuyorsa ameliyat düşünülür. Eğer medikal tedavilerde enfeksiyon dirençli hale geldi ve kurutmak imkansız ise bu durum da hastanın yaşam konforunu bozuyorsa ameliyat devreye girer. Yaygın Bronşektazi'lerde ameliyat önerilmiyor, Bronşektazi sınırlı yani lokalize ise daha iyi sonuç alınıyor. Cerrahide lokalize Bronşektazi hastalarına kapalı yöntemlerle videotorokoskopik veya robotik ameliyatlar yapıyoruz. Bu ameliyatlardan sonra hasta önemli ölçüde sağlığına kavuşabiliyor. Eğer hastalar ihmal eder ya da ameliyat gerektiren durumları geciktirirlerse enfeksiyon vücuda dağılıp apse gelişimine, Ampiyem'e, hemoptiziye (balgamdan  kan gelmesine ), beyin apsesine ya da nadir de olsa sepsise neden olabilir” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Sözcü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.