Boşanma sürecinde çocuklarla iletişime dikkat!
Medical Park Gebze Hastanesi Klinik Psikolog Gizem Sezgiç, boşanma sürecin ile ilgili merak edilen konulara değindi. Sezgiç, bu süreçte çocuklarla...
Medical Park Gebze Hastanesi Klinik Psikolog Gizem Sezgiç, boşanma sürecin ile ilgili merak edilen konulara değindi. Sezgiç, bu süreçte çocuklarla olan iletişimin son derece önemli olduğuna dikkat çekti.
Medical Park Gebze Hastanesi Klinik Psikolog Gizem Sezgiç açıklamasında; “Yetişkin dönemde kişinin beklentisi, olabildiğince keyifli ve doyurucu deneyimlere sahip olabilmektir. Hayatına eş bulmak, evlenmek, aile olmak, ailenin refahı ve huzuru için çabalamak, çocuk sahibi olmaya karar vermek ve ardı sıra gelen yeni deneyimler, yetişkinlerin maceralarıdır. Fakat her zaman, her macera beklendiği gibi gitmeyebilir. Aynı yolda, beraber ilerlemeye karar veren iki insan, süreç içerisinde anlaşmazlıklar yaşayabilir ve birbirlerine duydukları sevgi bağını yitirebilir. Bu sebeple yollarını ayırmaya karar verebilir. Boşanma, hayat boyu süreceği temennisiyle karı-koca olabilmek adına verilmiş sözlerin sona ermesini ifade eder. Boşanma ardından kadın ve erkek açısından yollar tamamen ayrılsa da, eş zamanlı ‘anne’ ve ‘baba’ rollerine de sahip yetişkinler için süreç farklılaşmaktadır. Çocuk sahibi olmuş ebeveynler için boşanma süreci ve sonrası görece daha sancılı bir süreç haline gelmektedir. “ dedi.
Boşanan anne ve babaya oldukça önemli görevler düşmekte
Sezgiç ayrıca; “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, çocuklar için aile olmak ve ne olursa olsun aile kalmak önemlidir, beraberliğin sonlanmasından haz etmezler. Bu sebeple boşanmanın çocuklar için travmatik etkilerinin olma olasılığı vardır. ‘Olasılık’ ifadesinin bir sebebi; boşanma sürecinin (öncesi ve sonrası) kalitesidir. Sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için anne ve babaya oldukça önemli görevler düşmektedir.
Çocuklara bilgi vermek
Boşanma kararı alan yetişkinlerin çocuklarına karar hakkında kendilerini olabildiğince rahat ve güçlü hissettiklerinde, dürüst ve şefkatli olmaya özen göstererek önceden bilgi vermeleri gerekir. Bu çocuklarının kararı duyduğunda yaşayabileceği şok tepkisini hafifletebilmenin ilk adımıdır. Anne-babalar yeterince hazır olduklarını düşündüklerinde, mümkünse ikisi birlikteyken, kimseyi suçlamadan, rencide edici kelimeler kullanmadan, tartışmadan ortak karar aldıklarını ve bu kararın ona olan sevgi ve yakınlıklarıyla ilgisi olmadığını belirtecek bir açıklama yapmalıdırlar: “Birbirimizle anlaşamadığımız konuların olmasının sana olan sevgimizle hiç alakası yok. İkimiz de seni her zaman çok seviyoruz.”
Boşanma sürecinde çocukların aklındaki sorular
Kararın açıklanmasının ardından çocuklar, bu kararın onları etkileyeceği kısmını merak ederler. “Şimdi ne olacak?, Kim gidecek?, Kim kalacak?, Giden ile nasıl görüşülecek?, Beni okuldan kim alacak?, Doğum günü partimde kimler olacak?, Aynı okulda mı okuyacağım?, Arkadaşlarımı görebilecek miyim? …” Bu sorulara doğru ve hızlı yanıt vermek, çocukların gerçek ve haklı beklentiler geliştirmesine yardımcı olacaktır. Bu sebeple yanıtların önceden düşünülmüş olması önemlidir. Yanıtlarınız çocuğa bir dayatma şeklinde olmamalıdır, mümkün olan noktalarda onun isteğine de bırakılacağı belirtilebilir. “ dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.