Biz 2000’lileri yaralayan adaletsizliktir
EYT yasasının tüm emeklileri kapsamaması üzerine sorunun çözümü için Mihriban Uğurlu başkanlığında kurulan Emeklilikte Adalet Derneği, stant eylemlerini İzmit’te sürdürdü. Başkan Uğurlu, “2000’lileri yaralan ikinci sınıf vatandaş gibi hissettiren adaletsizliktir” dedi
EYT’den faydalanamayanlar tarafından İstanbul’un Kadıköy İlçesi’nde kurulan Emeklilikte Adalet Derneği, yurt geneline yaydıkları stant eylemlerinden birini, İzmit’te tekrarladı. Merkezi İstanbul’un Kadıköy İlçesi’nde yer alan derneğin İzmit’teki eylemine Başkan Mihriban Uğurlu, dernek kurucu üyesi ve Kocaeli WhatsApp sorumlusu Coşkun Şatır, Gebze Bölgesi’ndeki dört ilçede örgütlenmeden sorumlu Engin Kebapçı da katıldı. Başkan Mihriban Uğurlu, İzmit’teki eylemde basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
NEREDEYSE ÇEYREK ÖMÜR
“03 Mart 2023 tarihinde yeniden düzenlemen EYT yasası, tüm çalışanlar için adil bir emeklilik düzenlemesi yerine, sadece 8 Eylül 1999 öncesi ile başlayan çalışanları kapsayan bir düzenleme olarak hayata geçmiştir. Bu nedenle bir gün, bir ay, bir veya bir kaç yıl işe geç başlanmış olması nedeniyle, akranların benzer ve hatta daha fazla prim günüyle emekliliğe ulaşmalarında 17/20 yıl fark oluştu. Neredeyse insan ömrünün dörtte birlik süresi olan bu fark Anayasa’nın eşitlik ilkesi ile bağdaşmadığı için basında 2000’liler olarak bilinen 8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe başlayanlar açışından büyük bir mağduriyet doğurmuştur.
İKİNCİ SINIF VATANDAŞ GİBİ HİSSEDİYORUZ
2000’lilerin aslında amacı ne emekli olmak ne de EYT kapsamına dahil olmaktır. Bizleri yaralayan aynı ülke vatandaşı olduğumuz akranlarımızla, benzer ve hatta daha fazla primle ikinci sınıf vatandaş olarak hissetmemizi sağlayan adaletsizliktir.
REKABET GÜCÜMÜZÜ AZALTIYOR
Sokakta beraber oynadığımız, aynı dönenlerde okula, askere gittiğimiz aynı işyerinde çalıştığımız akranlarımız söz konusu tarih öncesinde işe başladıkları için emekli olma hakkını elde etmiştir. Bu nedenle aynı işyerinde 43 /45 yaşında emekli olup, çalışmaya devam eden bizden küçük arkadaşlarımızın ‘üzülmeyin sizde bir gün emekli olursunuz’ ‘siz çalışın bize bakın’ ve benzeri söylemlerine maruz kaldığımız için işyerlerinde çalışma barışı ve motivasyonumuz günden güne tükenmektedir. Ayrıca çalışma hayatında olmaları ve ikinci bir geliri olması nedeniyle gelir eşitsizliği ve iş bulma konusunda rekabet gücümüzü de azaltıcı etki yaratmıştır.
VATANDAŞIN DEVLETİNE GÜVENİ TAZELENECEKTİR
Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve Hükümet’ten talebimiz akranlar arasında oluşan bu adaletsizliğin, psikolojik deformasyonun adil, makul, ölçülü bir kademelendirme ile yeniden düzenlemesidir
İşte o tarih, SGK literatürüne emeklilik düzenlemesi olarak değil, SGK’da adaletin sağlandığı gün olarak geçecek ve vatandaşın devletine olan güveni tazelenecektir.
Kademe hakkımız. Yaşasın örgütlü mücadelemiz. Yaşasın EMAD-DER.”
GEBZE’DE 500 ÜYE, 1000 TAKİPÇİ
Derneğin Gebze Bölgesi sorumlusu Engin Kebapçı, Gebze Bölgesi’nde 500 üyeye ve 1000 kişilik WhatsApp ağına sahip olduklarını, Türkiye genelinde 370 bin kişinin sosyal medyadan derneği takip ettiğini kaydetti. Türkiye’nin 81 ilinde örgütlendiklerini; önümüzdeki hafta ve günlerde Eskişehir, Bursa ve İzmir’de benzer etkinlikleri tekrarlayıp ülke sathına yayılacaklarını söyledi. İstanbul Valiliği’nden onay çıkması halinde de 15 Ekim’de İstanbul’un Kartal İlçesi’nde büyük bir miting düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.
HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.