Bireysellikten acı dersi finalde aldık. Şimdi kurumsallaştık
Sanayici iş insanı Şaban Yılmaz, Gebzespor yönetiminde üçüncü ama kendi tanımıyla ikinci döneminde başkanvekilliğini üstlendi. Geçen sezon bireyselliğin acı dersini 3’ncü Lig’in eşiğinden finalde dönerek yaşadıklarını belirten Yılmaz, “Şimdi kurumsallaştık. Bu işin birinci aşamasıydı…” dedi
Dilovası’nda kurulu Yılmaz Makina Limited Şirketi’nin kurucusu Şaban Yılmaz, Gebzespor yönetimine ilk Recep Avcı başkanlığındaki yönetimle girdi ancak çok pasif geçirdiği o dönemi adeta yaşanmamış sayıp, aslında üçüncü dönemini yaşadığı Gebzespor yönetiminde, “İkinci dönemim” diyor:
RECEP AVCI DÖNEMİNDE
ANTRENMANA DAHİ GELMEDİM
“Yönetimde ikinci dönemim. Daha önce yarım, pasif şekilde yer aldım. Recep Avcı’nın başkanlığında yönetime sevdiğim bir arkadaşım yazdırdı beni. Ama o zaman, antrenmana dahi gelemedim. Fakat 2022’de görevi artık tamamen, layıkıyla yapmaya başladım. Geçen dönemi futbolla ilgili çok fazla bilgim olmadığından izlemekle yetindim…”
HENDEK İLE ÇORLU
MAÇI ARASI GÖRÜŞTÜK
Bu dönem yönetimde Başkanvekili olarak görev üstlenen Şaban Yılmaz ile yeni sezonun başlamasına kısa bir süre kala, sezonun Hendekspor ile oynadığımız son hazırlık maçı sonrası, sezonun açılış maçı olan Çorluspor 1947 maçının öncesi görüştük. Yılmaz mevcut dönemi, kendisinin yine aktif olarak yer aldığı geçen döneme atıfla değerlendirdi:
BİREYSELLİK İLE
BAŞARI İMKÂNSIZ
“…Geçen sezon da izledim ve şunu gördüm. Kurumsal değil de bireysel olarak başarıların peşinde koşulduğunu gördüm. O şekilde başarı edinmek imkânsız, sonuçta finalde kaybettik. Sonrasında, Başkan Resul Tat ile istişarede bulunduk. Yönetimin görev dağılımı oryantasyonunu yapıp bölümlere ayırıp, bu şekilde çalışılması gerektiği konusunda anlaştık.
KURUMSAL ALTYAPIDA İLERLEDİK
Yeni yönetimde her birimin sorumlusu var ve birbirimizi takip ediyoruz. Başarısızlıklar tabi ki oluyor. Bunları olumlu eleştiriler ile daha tatlı noktasına getiriyoruz. Transferde de bu prensiple hareket ettik. Kulüp şu anda kurumsal altyapı noktasında ilerlemeler kat etti. Bu işin (şampiyonluk hedefinin) birinci aşamasıydı.
TABANA YAYILMALI
TABANDAN GELMELİ
Bu hizmetin daha sürdürülür olması için tabana yayılması kesinlikle tabandan gelmesi gerekiyor. Gebzespor yönetiminde yer almakla birlikte daha geniş bir spor çevresi ile tanışma fırsatı buldum. Gebzespor’da futbol oynamış üç beş kişi ile tanışma fırsatı buldum. Futbolculuk yıllarında yaşadıklarını, gittikleri yerleri o kadar heyecanlı anlatıyorlar ki bakıyorsun, kanları hala fokur fokur kaynıyor.
ALTYAPI SAĞLAM OLMALI
Gebze’yi gördükten sonra Türkiye’nin en büyük ilk üç ilçesinden biri olduğu kanaatini edindim. Potansiyel var. Gebzespor’un futbolda başarılı olması için altyapısı sağlam olmalı. Altyapıda bazı arkadaşlar canla başla çalışmışlar. Kendilerine teşekkür de ediyorum hatta yok olmaktan kurtarmışlar ama ne kadar canla başla çalışırsanız çalışın ekip çalışması olmadıkça ve kurumsal altyapı kurulmadıkça başarının gelmeyeceği net.
DAHA DA İYİLEŞECEK
Eski futbolcularla konuştuğumuzda, eskiden Gebzeli çok sayıda futbolcu forma giymiş, top koşturmuş. Şimdi bakıyoruz bir genç alamıyoruz.
Bunun için altyapıya da Resul başkan ile birlikte eğildik. Onun için de ciddi çalışmalarımız var ve daha da iyileşecek.”
**
Hendekspor maçı ile son
eksikleri görüp giderdik
- İzlediğiniz kadarıyla; takımı değerlendirir misiniz?
- Biri Türkiye Kupası eleme, altısı hazırlık olmak üzere yedi maç oynayarak sezona hazırlandık. Bu maçların altısını izledim.
- Bu sene takımı yeniden kurduk. Yüzde 80’ini yeniledik, diyebilirim. Hazırlık maçlarında yenilenen teknik ekiple futbolcular birbirini tanımaya başladı. Bizi ileriye doğru fikir verecek olan Hendekspor ile oynadığımız hazırlık maçı idi. Takımımızın artık takım olduğunu ama yetersiz olduğunu gördük. Eksikleri gördükten sonra bir iki transfer daha yaptık. Bu seneki düşüncemiz aksayan yönlere acil çözüm üreterek Allah’ın izniyle hedeflenen şampiyonluğu göğüslemek.
- (Soru üzerine) Sezon açıldığında, ligin ilk haftalarının da hazırlık süreci olduğuna dair kimi teknik adamların ve spor çevrelerinin görüşüne katılmıyorum. Bizim kazanmamız lazım.
- (Soru üzerine) Gebzespor yönetimine girmeden önce televizyondan futbol maçları izleyip takip ediyordum ama üretimde, kişisel anlamda yoktum.
- (Soru üzerine) Fenerbahçeli’yim. 30 yaşıma kadar Fenerbahçe’nin her iki maçından birine giderdim.
- (Soru üzerine) Derbi maçlarında her iki takım taraftarının tribünleri yarı yarıya doldurup görsel şölen oluşturduğu yılları da hatırlarım.”
**
Taraftar bağırsın çağırsın ama
fiziksel hareketlerden kaçınsın
- Takımda şüphesiz çok etkisi var. Taraftara ne söylemek istersiniz?
- Futbolun şöleni Gebze’de zaten var: Seyircisiz futbolun futbol olmadığını, oynanmayacağını düşünenlerindenim. Seyircimiz mükemmel fakat onlardan da istirhamım, ricam şu: Takımı ateşlesinler, evyallah ama şu gayri işleri, rica ediyorum, yapmasınlar. Maç boyu istedikleri kadar bağırsınlar. Ama gayrimeşru noktalardan, özellikle fiziksel hareketlerden kaçınmalarını rica ediyorum, biraz sabırlarını sıkıştırsınlar.
- Futbol şiddet içermemeli. Kendine yapılmasını istemediğin bir hareketi karşındakine yapma, bu kadar. Sinirini boşaltana kadar her türlü sözü söyle, eyvallah. Ama fiziksel taşkınlığın gereği yok. Zaten futbolun 12’nci kişisi seyircidir, en güçlü tarafı budur. Şimdi seyirci takımına üç dört maç saha kapattırdığında ne hisseder acaba? Çok istiyorsun şampiyon olmasını, ama bir engel oluyor burada. Bunu yapmamak için biraz sabır rica ediyorum.
ŞABAN YILMAZ 5
- Tribünleri düşünün. Kadınlar ilgili duyup en az yüzde 30-40 seviyesinde izleme olanağı bulsalar fena mı? Bütün seyircilere sorsak, istemezler mi? İstiyorlarsa, kadınların istediklerini yapmamaları gerekir.
YAPICI ELEŞTİRİ KALİTEYİ YÜKSELTİR
- Bunları söylediniz ama söylediklerinizin farklı algılanması, olası taraftar tepkisinden endişeniz yok mu?
- Aslında seyircilerin de isteğini dile getiriyorum. Yapıcı eleştiri insan kalitesi dahil olmak üzere kaliteyi her yerde artırır. Oyun ve iş kalitesini artırır ve başarıyı getiren unsur olur. Ama yıkıcı eleştiri, tam tersidir.”
**
Sporun öteki dallarını elbette
düşünüyoruz. Konuşmuyoruz!
- Gebzespor, mevcut yapısıyla futbol kulübü gibi. Sporun diğer dallarına da eğilmek gerekmez mi?
- Güreş, tenis, voleybol, basketbol gibi sporun diğer dallarına ilişkin belediye başkanımızın büyük gayretleri var. Ne zaman hayata geçer, siyasi ayağım olmadığı için bilemiyorum. Bu istek var…
- Gebze Belediyespor’dan bahsettiniz. Gebzespor’u kast etmiştim.
- Gebzespor yönetiminde de sporun diğer dalları düşünce olarak var ama konuşma olarak yok!!!
- Yönetim kurulu toplantısında birbirinizin beynini mi okuyorsunuz?
- Bunun hayata geçmesi için çok büyük çalışma yapılması gerekiyor. Sonuç itibariyle Gebzespor gibi köklü bir spor camiasının belli altyapısı olmalı. Olur, böyle bir potansiyel de var. Fakat burada sporu yönetenlerle siyasi yönetenlerin hep birlikte adım atması gerekir. Birlikte hareket edilirse olmayacak bir şey yok çünkü Gebze’de her türlü potansiyel var.
**
SANAYİCİNİN GEBZE’YE VE GEBZESPOR’A KATKISI!
Sobaya ne kadar
yakınsanız
o kadar ısınırsınız
- Sözümüz şahsınızda meclisten dışarı ama Gebze’de sanayicinin ilçeye ve kulübe ilgisizliği nasıl giderilir?
- Ben Gebze’de oturmasam bu spor camiasının içinde olmayacaktım. Gebze’ye de katkım olmayacaktı. Şahsım dahil olmak üzere üretimin içinde yer alan sanayicilerin Gebze’de ikamet edip kentin içinde olması Gebzespor’a ve spora, hayatın diğer alanlarına katkıdır sonuçta. Ama tabi ki işyerim burada, farzımisal Beykoz’da oturuyor olsam, Beykoz’a ve Beykozspor’a katkım olur. Sobaya ne kadar yakınsanız o kadar ısınırsınız.
İLÇEDE KALİTE ARTIRILMALI
- Gebze’deki sanayicinin Gebze’de ikametini sağlamak için de maalesef öyle, yeni bir kent inşa etmek gerekir! İlçenin altyapısından üstyapısına, kültürel sosyal hayatına… biraz kalite gelmesi lazım.
-
**
Resul Başkan hedefine
dürüstlükle gitmek istiyor
- İlave olarak…
- Resul Tat başkanımızdan söz etmek isterim…Resul Tat başkanımızın Gebzespor için bir şans olduğuna inanıyorum. Çok dik, dürüst, hedefine dürüstlükle gitmek istiyor ve başka hiçbir şey düşünmüyor. Geçmişteki olayları çok iyi bildiği ve buranın insanı olduğu için; hukukçu kimliğiyle de çok iyi analiz etmiş, biliyor. Gebzespor’un kurumsal olması adına, profesyonel üst liglerde yer alıp mücadele etmesi adına gereken her şeyi, elinden geleni değil daha fazlasını yapıyor. Zaten benim buradaki görevim ve bulunma sebebim, Resul başkanın kulüp başkanlığında olmasıyla alakalıdır.
ARKADAŞIM, KOMŞUM, KARDEŞİM
- (Soru üzerine) Kendisiyle daha önceden de hukukumuz var. Aynı sitede oturuyoruz. Arkadaşım, komşum, kardeşim. Resul Tat var diye varım burada. Yoksa benim işim makine üretimi ve ihracatıdır.
**
1988’de kurduğu atölye
bugün dünyaya makine satıyor
1963 yılında Sinop’ta dünyaya geldi.
İlkokulu Sinop’ta bitirdi.
1970’de ailesiyle İstanbul’un Bağcılar İlçesi’ne bağlı Güneşli Mahallesi’ne göç etti. 2005’te Başakşehir İlçesi’ne taşındı.
2009’da fabrikasını Dilovası’na, evini Gebze’ye taşıdı.
Bugünkü fabrikasının temelini 1988’de, Güneşli’deki evlerinin altında, Yılmaz Torna adıyla atölye olarak attı. İlerleyen yıllarda İkitelli OSB’ye geçti. Büyümeyi sürdürüp Gebze’ye geldi ve fabrikalaştı.
Halen Dilovası, Köseler Mahallesi’nde Kocaeli KOBİ OSB, 25’nci Sokak’taki yerinde faaliyet gösteren Yılmaz Makina İmalat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin kurucusu, sahibi.
Firma; dikey paketleme, ürün dozajlama, ağırlık kontrol, paket dizme, sıvı dolum, kapak sıkma, şişe paletleme, hat sonu paketleme, komple hat çözümleri makineleri üretip dünyanın 21 ülkesine ihraç ediyor.
Gebzespor yönetiminde üçüncü dönemi.
Evli. İki çocuk babası. Dört torun sahibi.
Haber merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.